Yaşar Kemal’in ismi fakültede yaşayacak

Güncelleme Tarihi:

Yaşar Kemal’in ismi fakültede yaşayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2015 17:47

Usta yazar Yaşar Kemal’in ismi İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi binasına verildi.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz 28 Şubat’ta hayatını kaybeden usta yazar Yaşar Kemal’in ismi, İstabul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü’nde düzenlenen törenle Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi binasına verildi. Törene, Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcaoğlu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur, Gazeteci Doğan Hızlan ve öğrenciler katıldı. Rektör Prof. Dr. Remzi Sanver, babası vefat ettiği için törene katılamadı.

Böyle bir fakültenin kendi adını taşımasından mutlu olurdu

Törende konuşan Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban, konuşmasına Rektör Sanver’e başsağlığı dileyerek başladı. Baban, “Böyle bir fakültenin kendi adını taşımasından dolayı çok mutlu olurdu” diyerek şunları söyledi:
“Yıllar önce bir gün, o zaman sayın dekanım her daim dostumuz Aydın Uğur ‘Gel bizde ders ver’ dedi. ‘Ben çıkıp konuşamam’ dedim. ‘Yaparsın’ dedi ve alaylı olarak ders vermeye başladım. Sonra Yaşar Kemal ile evlendik. Beni herkese üniversite hocası diye tanıtıyordu. ‘Ben akademisyen değilim efendim, alaylıyım’ diyordum. Hayatta yaptığım işlerden tek ciddiye aldığı şey Bilgi’de hocalığımdı. Ben de alıştım artık. İtiraz etmeden üniversite hocası taklidi yapıyordum. Bunların bir sebebi vardı. Gençlere ‘Deha diye bir şey yoktur. Sadece çalışma vardır. Anladın değil mi?’ derdi her zaman. İkincisi de bilimin çok temel yaratıcılık alanı olduğunu söylerdi. Doğanın ancak bilimin ve teknolojinin sayesinde kendini tekrar yenileyebileceğine çok inanıyordu. Bunu her zaman tekrar ediyordu. Onun için böyle bir fakültenin kendi adını taşımasından çok mutlu olurdu.”

Haberin Devamı

Yaşar Kemal’in ismi fakültede yaşayacak

Sadece estetik güzelle yetinmedi

Sosyal ve Beşeri Bilimler Dekanı Prof. Dr. Aydın Uğur, fakülteye Yaşar Kemal’in isminin verilmesinden dolayı çok mutlu olduklarını belirterek şunları söyledi:
“Yaşar Kemal sadece estetik güzelle yetinmedi. Doğruyu, dürüstü hem de güzeli bir araya getiren çaba içinde oldu. Dışarı duvardaki sözleri de bunun ispatı. Bizim fakültemizin Yaşar Kemal’in adını taşıyor olmasından dolayı çok mutlu olduk. Fakülteye girdiğinizde bir tarafta Yaşar Kemal’in sureti yanında bir metin, tam karşısında kitaplarının kapak resimleri var. Yaşar Kemal kitaplara bakıyor, kitaplar Yaşar Kemal’e bakıyor. Bu bizler için de her girişimizde bir şeyleri hatırlatmak, yeniden güven ve hedef kazandırmak bakımından da işe yarayabilir. Semiha’ya bize bu onuru bahşettiği için teşekkür ederiz.”

Haberin Devamı

Fakülte isimlerinin harflerden oluşması bizi rahatsız etti

Gururlu bir gün yaşadıklarını belirten Mütevelli Heyeti Başkanı Rifat Sarıcıoğlu, isim verilmesi fikrinin oluşum sürecini şöyle anlattı:
“Öncelikle Yaşar Kemal gibi değerler çok az yetişiyor. Hepimiz için çok gururlu bir gün. Bu fikir nasıl çıktı ondan biraz bahsedeyim. Fakültelerin isimlerinin harflerden oluşması bizi rahatsız etti. Üniversiteye katkı sağlayan kişilerin isimlerini koyarak o isimleri yaşatmakta fayda var diye düşündük. Öncelikle Latif Mutlu ile başladık. Ardından rahmetli Toktamış Ateş’le devam ettik. Bugün de fahri doktora ünvanını alan rahmetli Yaşar Kemal’in en azından ismini yaşatmayı amaçladık. Umarız ki bu toplumda böyle birkaç kişi daha yetiştirmeye vesile olur böyle bir yer diye düşündük.”

Haberin Devamı

Usta yazara kasım ayında İstanbul Bilgi Üniversitesi Santalistanbul Kampüsü’nde düzenlenen törenle fahri doktora ünvanı verilmişti.


BAKMADAN GEÇME!