Üniversitelerde ‘yüz yüze’ tanıtım günleri

Güncelleme Tarihi:

Üniversitelerde ‘yüz yüze’ tanıtım günleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2020 07:00

Üniversite tercih maratonu başladı. Süreç 14 Ağustos’a kadar devam edecek. Adaylar ve aileleri tercihler öncesi daha sağlıklı karar verebilmek için üniversiteleri ziyaret edip bilgi alıyor. Uygulamaları yerinde görmek için İstanbul’daki üniversiteleri veliler ve öğrenci adaylarıyla dolaştık.

Haberin Devamı

 

Bazı üniversiteler pandemi nedeniyle bu yıl tanıtımlarını sadece online platformlar üzerinden sürdürüyor. Bazılarıysa alınan önlemlerle adayları ve aileleri kampuslarda ağırlıyor. Tercihlerin ilk gününde uygulamaları yerinde görmek için İstanbul'da tanıtımlarını yüz yüze sürdüren üniversiteleri dolaştık. Üniversitelerin tanıtım etkinliklerine İstanbul'daki aday ve ailelerin yanı sıra Antalya, Mardin, Bursa, İzmir, Isparta, Adana, Tekirdağ gibi illerden gelenler de vardı.

ÜNİVERSİTE SANAL OLARAK DA GEZİLEBİLİYOR
Bahçeşehir Üniversitesi'ne gelenlerin ilk önce ateşi ölçülüyor. Adayların ve velilerin kullanabileceği el dezenfektanları girişte yer alıyor. Girişte kurulan stantlarda adayların önce kayıtları alınıyor. Ardından bilgi almak istedikleri fakültelere yönlendiriliyorlar. Burada bölümler hakkında bilgi alıp, binayı, sınıfları ve laboratuvarları görebiliyorlar. Yurtdışı olanakları, burs ve staj imkanları hakkında bilgi alabilecekleri stantlar da bulunuyor. Üniversite yetkileri tanıtımlara yoğun bir ilgi olduğunu belirtiyor. Üniversiteye gelemeyenler ya da gelmeden bilgi almak isteyenler içinse online tanıtımlar devam ediyor. Üniversite binasında her bölüm için öğrenci ve akademisyenlerden oluşan online canlı destek odaları bulunuyor. Adaylar öğrenci ve hocalarla görüşüp üniversitenin sosyal ve kültürel imkanları ve dersler hakkında bilgi alabiliyorlar. Kurumun internet sitesinde de üniversitenin sanal turu bulunuyor. Adaylar kampusları sanal olarak da gezebiliyorlar.

Haberin Devamı

REKTÖR MESAFE KONUSUNDA UYARILARDA BULUNUYOR
MEF Üniversitesi tanıtımlarını açık havada yapma kararı aldı. Aileler ve adayların akademisyenlerle konuşup bölümler hakkında bilgi alabilecekleri stantlar kurumun bahçesine kuruldu. Üniversiteye gelenlere önce yeni maske verilerek maskelerini değiştirmeleri isteniyor. Adaylar ve veliler ellerini dezenfekte ettikten sonra ateşleri ölçülüyor. Kayıt alanına sadece adaylar alınıyor. Ardından stantlara geçerek bölüm hocalarından bilgi alabiliyorlar. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin de tanıtım alanında. Sosyal mesafe konusunda adayları ve görevli öğrencileri uyarıyor. Bu yıl pandemi nedeniyle birçok önlem aldıklarını belirten Şahin, şunları söylüyor:
"Dolaşıyorum maskesi eksik olan var mı, sosyal mesafe korunuyor mu izliyorum. Bu süreçlere alışmamız gerekiyor. Önlemlerimizi aldık. Ateş ölçülüyor. Birçok noktaya el dezenfektanları yerleştirdik. Herkes kendi önlemini de almalı. Biz bu kadar kalabalık olmasını beklemiyorduk. Online katılım olur daha çok diye bekliyorduk. Bayramda da açıktık. Kimse gelmez diye düşündük ama birinci gün 46 aile geldi. Bayramda aileler ve adaylar araştırmalarını sürdürdü." Adaylar ziyaretin dışında online tanıtım günlerinde katılabiliyor ve telefonla arayarak da bilgi alabiliyorlar.

Haberin Devamı

ADAYLAR ODALARA MESAFE KURALINA GÖRE ALINIYOR
İstanbul Bilgi Üniversitesi de hem yüz yüze hem de online tanıtım yapıyor. Üniversiteye gelenlerin güvenlik noktasında ateşleri ölçülüyor. Ardından girişte kurulan stantta görevli öğrenciler adayları ve aileleri tanıtım binasına yönlendiriyorlar. Binanın içerisinde kurulan stantlarda adaylar tercihlerle ilgili rehberlik görevlilerinden bilgi alabiliyorlar. Bölümler ve okulun imkanlarıyla ilgili bilgi almak isteyenler önce sıra numarası alıyor, ardından adaylar numaralarına göre bir üst katta eğitim danışmanlarının odalarına alınıyor. Odalara sosyal mesafe kuralına göre belirli sayıda ya da tek tek girebiliyorlar. Üniversitenin Tanıtım ve Kurumsal İletişim Müdürü Samet Algül, şunları söylüyor:
"14 Ağustos'a kadar öğrencilerimiz üniversitemize gelip bilgi almak istediklerinde onlara bu zorlu süreçlerinde yardımcı olmaya çalışacağız. Bölümlerle, akademik kadro ve sosyal imkanlarla ilgili bilgilendiriyoruz. Sosyal mesafemizi koruyoruz. Online olarak tanıtım hizmeti de sunuyoruz."

Haberin Devamı

MASKE VE SOSYAL MESAFE ANONSLARI YAPILIYOR 
İstanbul Kültür Üniversitesi de tanıtımlarını önlemler altında yapıyor. Okula gelenlerin önce ateşi ölçülüyor ardından görevli öğrenciler adayları ve velileri bilgi alabilecekleri stantlara yönlendiriyorlar. Asansörleri en fazla iki kişi kullanabiliyor. Üniversite içerisinde maske ve sosyal mesafe anonsları da belirli aralıklarla yapılıyor. Tanıtım sorumlusu Burak Arkan alınan önlemleri şöyle anlattı:
“Görevliler maske ve siperlikle çalışıyor. Masaların önüne de cam koyuyoruz. Mesafeyi 2.5 metreye yakın ayarladık. Binaya girişleri belirli sayılarla sınırlandırdık. Bir aday ve bir veli olarak içeri alıyoruz. Toplu olarak almamaya çalışıyoruz. Kapalı alanlarda adayları bekletmiyoruz. Örneğin psikoloji bölümüyle ilgili bilgi almak isteyen aday o bölüme yönlendiriliyor ama sıra varsa açık alanda bekletiliyor. Sırası geldiğinde içeri alınıyor. Maskesiz kimse alınmıyor. Gelenlerin kimlik numaraları alınıyor. Herhangi bir vaka çıkması halinde geriye dönük bir şekilde sorgulamasını yapabilecek duruma getiriyoruz.

Haberin Devamı

DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE TANITIMLAR UZAKTAN
Devlet üniversitelerinde de tanıtımlar devam ediyor. Aralarında Boğaziçi, İstanbul, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik gibi üniversitelerinin de bulunduğu birçok kurum pandemi önlemleri kapsamında bu yıl tanıtımlarını online yapıyor. Adaylar kurumların web sayfaları ile sosyal medya hesaplarından tanıtımları takip edebiliyorlar. Fakülteler, bölümler, kurumun sosyal ve kültürel imkanları hakkında bilgi alabiliyorlar.

 

ADAYLAR VE VELİLER ANLATIYOR
Beyza Nur Balta (Aday): İzmir'den geliyorum, okulları gezmek istedim. Seçeneklerim ne yerinde görmek istedim. Birebir konuşmak, kampusu görmek, öğrencileri görmek çok önemli. O yüzden geldim. Sıralamam 1005. Halkla ilişkiler düşünüyorum. Staj, yandal, çap, yurtdışı imkanları bunları öğreniyorum.

Haberin Devamı

Turgay Akar (Veli): Öğretim üyelerine dikkat ediyoruz. Mühendislik bölümünü araştırdık. Akademik kadrosu, ortamı önemli. Pandemi süreci zorluydu çocuklarımız için. Dershaneye gidemediler. Belirli konular sınavdan çıkarıldı. Antalya Manavgat’tan geliyoruz. Yerinde görmek istedik okuyacağı yeri. Özellikle İstanbul’da okumasını istiyoruz. İmkanlar daha fazla. Eğitim dilinin İngilizce olmasına dikkat ediyoruz.

Eren Akar (Aday): Üniversiteleri geziyoruz. Pandemi süreci hepimizi zorladı. Ben mezun bir öğrenciydim bu nedenle bazı konuların çıkarılması benim için iyi olmadı. Çalışmalarım boşa gitti. İnşaat Mühendisliği hayalimdi. Hocalarla görüştük bilgi aldık.

Buse Topkaya (Aday): Zor bir süreçti bizim için. İlk başta iyi gidiyordu ama pandemi nedeniyle online derslere geçince çok zorlandım. Odaklanma konusu zordu. Odaklanamadığım için çalışmamı da aksattı bu. Üniversiteli olacağım için tatlı bir heyecan var. Aklımda iki üniversite var. Beslenme ve diyetetik ya da endüstriyel tasarım tercih edeceğim.

Gülseren Topkaya (Veli): İki üniversite düşünüyoruz. Fiziksel olarak da görmek istedik. Önlemlerimizi aldık. Bu sene maalesef şanssız bir dönem oldu. Daha iyi şeyler düşünüyorduk ama şu an puan ona el vermiyor. Elimizden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.

BAKMADAN GEÇME!