UNICEF: Türkiye 2030 için eğitime yoğunlaşmalı

Güncelleme Tarihi:

UNICEF: Türkiye 2030 için eğitime yoğunlaşmalı
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2018 01:57

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2030 için sağlık, eğitim, eşitlik gibi toplamda 17 başlıkta konulan hedefler konusunda, UNICEF ülkelerin son yıllardaki performansını değerlendirdiği bir rapor yayınladı. Buna göre, 64 ekonomide ciddi veri yetersizliği söz konusu. Yeterli veriye sahip 37 ülkede ise ilerleme yetersiz. Türkiye ise özellikle 5 yaş altı çocukların sağlık durumlarında iyi bir performans gösterirken; eğitimde 2030 hedeflerine ulaşmak için vites yükseltmesi gerektiği belirtildi.

Haberin Devamı

UNICEF ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ çerçevesinde ülkelerin durumunu değerlendirdiği bir rapor yayınladı. Buna göre, 64 ülkede ciddi veri yetersizliği söz konusu. Yeterli istatistiğe sahip 37 ülkede ise ilerleme düşük düzeyde. Türkiye’de de veri eksiklikleri göze çarparken, çocukların sağlık imkanlarının geliştirilmesinde önemli bir yol alındığı görülüyor. Ancak ülkedeki tüm çocuklara temel düzeyde matematik ve okuma yeterlilik kazandırma hedefinde Türkiye’nin vites yükseltmesi gerektiği belirtildi. Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:

5 YAŞ ALTI ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI ‘RAYINDA’
-Türkiye, 5 yaş altında gelişim bozukluğu olan çocukların oranlarının düşürülmesinde 2030 hedefleri çerçevesinde ‘rayında giden’ ülkeler arasında yer aldı. Yani Türkiye son yıllarda yakaladığı ivmeyi devam ettirirse 2030 hedeflerine ulaşacak. 5 yaş altında çocuk ve yeni doğan ölümlerinin azaltılmasında ise hedefler şimdiden tuttu. Bu konuda koyulan hedefe göre, tüm ülkelerde yeni doğan ölümlerinin 1000’de 12’ye; 5 yaş altı ölümlerin ise 1000’de 25’e kadar düşürülmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

ERGEN SAĞLIĞINDA ATILIM GEREKİYOR
-Raporda Türkiye’nin 15-19 yaş arasında nüfusta HIV’li hasta sayısı oranlarını azaltmak için çalışmaya hız vermesi gerektiği vurgulandı. 5 yaş altında ise Türkiye böyle devam ederse gelecek 12 yılda hedefler yakalanmış olacak.

TEMEL YETERLİLİK İÇİN VİTES YÜKSELTİLMELİ
-Raporda eğitimle ilgili başlıklar da yer aldı. Buna göre, ülkedeki tüm çocukları matematik ve okumada temel yeterlilik düzeyine getirme hedefi için Türkiye’nin vites yükseltmesi gerekiyor. UNICEF’e göre, Türkiye bu hızla giderse, 2030’da ülkedeki tüm çocuklarını temel yeterlik seviyelerine ulaştıramayacak.

BAKMADAN GEÇME!