TÖZOK deneme sınavları düzenleyecek

Güncelleme Tarihi:

TÖZOK deneme sınavları düzenleyecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2022 16:38

Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) lise ve üniversiteye hazırlanan öğrencilere yönelik gerçek sınav standardında deneme sınavları uygulayacak. Türkiye genelinde Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan tüm öğrenciler sınavlara katılım sağlayabilecek.

Haberin Devamı

TÖZOK, 2022-2023 eğitim öğretim yılında iki LGS ve iki de YKS olmak üzere toplamda dört Türkiye Özel Okullar Deneme Sınavı organize edeceğini açıkladı. TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, düzenlenen toplantıda yapılacak deneme sınavlarıyla ilgili şunları söyledi:

SINAV BİR SEBEP DEĞİL, SONUÇTUR
“Sınav bir sebep değil bir sonuçtur. Globalleşen dünyanın da bize vermiş olduğu yarışın içerisinde bu çocuklarda ne yazık ki bu mücadelenin içine çok erken yaşlarda girdi. Tabii TÖZOK’un iki tane vazifesi var. Bunlardan bir tanesi geliştirdiği programlar ve akademisyenlerle beraber bunları bütün paydaşlarıyla aslında kapsamayı amaçlar. İkinci vazifesiyse bakanlığımızla paydaşlarımız arasında köprü görevi görerek uzun, kısa, orta vadeli problemlerimizi çözmeye çalışmak. Artık süper akıllı bireylerden bahsediyoruz bu yüzden sürekli kendimizi yetiştirmek ve geliştirmekle yükümlüyüz. Mevcut konjonktürde deneme sınavlarının kalitesini artırmayı amaçlıyoruz. Artık deneme sınavlarının muhakemeye dayalı olduğunu söyleyebiliriz. Bunların daha sağlıklı ve akademik destekli olması için dernek olarak 12 komisyonumuzla ortak bir çalışma yürütüyoruz.

Haberin Devamı

GENİŞ KAPSAMLI BİR SINAV OLACAK
Öğrenciler düzenleyeceğimiz deneme sınavlarıyla kendi seviyelerini görebilecekler. Bu eksiklikleri görüp, alt yapısını da bizim sağladığımız dijital platformdan kapatabilecekler. Düzenleyeceğimiz deneme sınavlarına sadece özel okullar değil resmi okul öğrencileri de katılabilecek. Çok geniş kapsam bir sınav olacağını ön görüyoruz. Çok özenli ve uzun bir çalışma sürecinin sonunda deneme sınavları hazırlığımızı tamamladık. Bundan sonra bu deneme sınavlarının daha da geliştirilerek eş zamanlı ve ortak sınav merkezlerinde oluşturulmuş şeklini de düzenlemek istiyoruz.

TÖZOK deneme sınavları düzenleyecek
TÖZOK Yönetim kurulu üyesi Fuat Erez, TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk, TÖZOK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Saim Meral, TÖZOK Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Çelikten.

Haberin Devamı

SONUÇLAR SINAVDAN 5 GÜN SONRA YAYNLANACAK
TÖZOK üyesi okulların öğretmenlerinden oluşan ‘Sınav Bilim Kurulu’ tarafından sınava dair planlamalar yapıldı. Soruların konu dağılımı ve zorluk derecesi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) sınavlarda uyguladığı standartlar dikkate alınarak hazırlandı. Bu deneme sınavlarıyla öğrenciler; özgün, ölçme düzeyi yüksek, güvenilir ve gerçek sınav standardında deneme sınavlarına girebilecekler. Sınavların cevap anahtarları ve videolu çözümleri, sınavlar uygulandıktan sonra TÖZOK’un Youtube kanalında yayınlanacak. Sınav sonuçları sınavların uygulandığı tarihten en geç 5 gün içinde yine derneğin web sitesi üzerinden ‘Sınav Bilim Kurulu’ tarafından detaylı analizlerle yayınlanacak.

Haberin Devamı

GÜVENLİK HASSASİYETİYLE UYGULANACAK
Sınav kitapçığı sınavın uygulanacağı yere bir gün öncesinden ulaşacak. Ve sınavdan sorumlu olarak belirlenecek bir kişiye gizlilik sözleşmesiyle teslim edilerek sorumluluk verilecek. Sürecinin hassasiyetleri göz önünde bulundurularak aynı MEB’in veya ÖSYM'nin yaptığı sınavlara yakın düzeyde bir güvenlik hassasiyetiyle uygulanacak. Tüm Türkiye’deki özel okullar, resmi okullar ve kurslar katılım sağlayabilecek. Öğrenciler bireysel başvuru yapmayacak kurum bazında başvuruyla sınavları düzenleyeceğiz. Sınav ücretiyse tüm Türkiye’de 25 TL olarak belirlendi.”

SINAV TARİHLERİ
TÖZOK tarafından belirlenen takvime göre; LGS denemeleri bu yıl 8-9 Aralık ve 9-10 Mart tarihlerinde yapılacak. YKS ise bu yıl 16-17-18-19 Aralık’ta ve 24-25-26-27 Mart 2023’te Türkiye genelinde düzenlenecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!