The Business of Fashion moda eğitiminde dünyanın en iyi 10’unu seçti: Bu okullar çok ‘moda’

Güncelleme Tarihi:

The Business of Fashion moda eğitiminde dünyanın en iyi 10’unu seçti: Bu okullar çok ‘moda’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2017 11:20

Moda endüstrisinin büyüklüğü sizce kaç trilyondur? Yanıt aklınızı başınızdan alabilir; 2015’te toplam hacim 3 trilyon dolar civarındaydı. Bunun yaklaşık 621 milyar doları kadın, 402 milyar doları ise erkek giyiminden oluştu. Haliyle moda eğitimi de geleceği olan meslekler arasında yerini aldı. İşte The Business of Fashion’ın belirlediği dünyanın en iyi 10 moda okulu.

Haberin Devamı

Hemen her insanın kendini ifade etmek için kıyafetlere yatırım yaptığını düşünürsek, bu alanda eğitim almak, kazançlı bir kariyerin  kapılarını size ardına kadar açabilir.Tabii moda eğitiminde de lider okullar var. Moda medyasının lider gruplarından The Business of Fashion her yıl moda alanında dünyanın en iyi okullarını belirliyor. En iyiler global etki, öğrenim deneyimi ve uzun dönemde katkılar şeklindeki üç temel kriterden aldıkları ortalama puanlara göre seçiliyor. Global etki puanı, sektörün temsilcileriyle yapılan itibar anketleri; öğrenme deneyimi öğrenci memnuniyet araştırmaları ve uzun vadede katkı ise okulların istihdam edilebilirlik düzeylerine göre veriliyor. Bu puanlarda en yüksek ortalamayı alan okul, ilk sıraya yerleşiyor. 2016’nın lisans düzeyinde en iyi moda okullarını, eğitim içeriklerini ve öğrenim ücretlerini merak ediyorsanız, buyrun.

Haberin Devamı

CENTRAL SAINT MARTİNS LONDRA/İNGİLTERE

Birincinin muhtemelen Paris’ten çıkmasını bekliyordunuz, ancak Central Saint Martins, Londra’da bulunuyor. Aslında listede Fransa’dan hiç okul yok. Yüz üzerinden 95 puanla dünyanın en iyi moda okulu olan Martins, dünya çapında büyük moda şirketlerinde çalışmak isteyenlerin gözdesi. Okulda 856 moda öğrencisinin yüzde 45’i uluslararası. Central Saint Martins’de moda hakkında aklınıza gelebilecek bütün lisans ve lisansüstü programlar var. Moda, pazarlama için moda tasarımı, erkek/kadın giyiminde moda tasarımı, moda iletişimi, moda gazeteciliği gibi lisans düzeyinde toplamda 10 program sunan okul, alanda tüm boşlukları dolduruyor. Londra Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Central Saint Martins sadece moda değil, güzel sanatlar, tasarım, drama-performans, grafik, iletişim tasarımı gibi dokuz alanda da eğitim veriyor. Öğrenciler okulun büyük moda şirketlerinde sunduğu staj imkânlarından faydalanabiliyor. Ayrıca öğrenciler her yıl modanın kalbinin attığı Londra’da moda haftalarına katılıyor, yeni ağlar kurma fırsatı bularak tecrübe kazanıyor. Üniversitede lisans programlarının 2017-2018 eğitim yılı için yıllık öğrenim ücreti yaklaşık 23 bin dolar.

Haberin Devamı

PUANLAR
Global etki:
77
Öğrenme deneyimi: 51
Uzun dönemde katkı: 49
Ortalama: 95

PARSONS TASARIM OKULU NEW YORK/ABD

Listede ilk 10’da yer alan iki ABD üniversitesinden biri de Parsons. Ülkede sanatın kalbinin attığı New York’ta yer alan okul, lisans düzeyinde moda tasarımı ve modada pazarlama adında iki program sunuyor. Toplamda 1.053 moda öğrencisinin eğitim aldığı Parsons’da öğrencilerin yüzde 52’si ABD dışından geliyor. Okulda lisans düzeyinde kabul almak çok kolay değil, başvuranların sadece yüzde 14’ü okulun öğrencisi olabiliyor. ABD’de yükseköğretimde rekabet sevenlerin izlerini burada da görmek mümkün. Uluslararası moda yarışmalarında çoğu kazanan veya finalist bu okulun öğrencilerinden biri oluyor. Memnuniyet anketinde öğrencilerin eleştirdiği konuların başında eğitimcilerin çok fazla teknik beceri öğretimine odaklanmaması gösteriliyor. Manhattan’ın tam kalbinde yer alan okul harika mimarisiyle de dikkat çekiyor. Okulun yıllık öğrenim ücreti ek masraflarla birlikte yaklaşık 24 bin dolar.

Haberin Devamı

PUANLAR
Global etki:
63
Öğrenme deneyimi: 47
Uzun dönemde katkı: 44
Ortalama: 78

The Business of Fashion moda eğitiminde dünyanın en iyi 10’unu seçti: Bu okullar çok ‘moda’

AAOLTO ÜNİVERSİTESİ-GÜZEL SANATLAR, TASARIM VE MİMARLIK OKULU HELSİNKİ/FİNLANDİYA

Şimdi biraz daha kuzeye gidiyoruz. 1871’de kurulan okul, Finlandiya’da güzel sanatlar ve mimarlık dendiğinde akla ilk gelen kurumlardan. Okula girmek çok kolay değil, lisans başvurularının sadece yüzde 8’i kabul ediliyor. Bu da Cambridge ve Harvard’a göre bile çok düşük bir kabul oranı. Okul moda hakkında sadece bir lisans programı sunuyor. Bu programda eğitim alan 60 öğrencinin arasında hiç uluslararası öğrenci bulunmuyor. Dersler teknik yetenekleri geliştirmeye odaklansa da, öğrencilerle yapılan memnuniyet anketinde pazar ve iş dünyası alanları için yetersiz kalmakla eleştiriliyor. Ancak Aaolto eğitimcilerinin kalitesiyle övgü toplamayı başarıyor. Ayrıca mezunlarının yüzde 80’i ilk 6 ay içinde bir iş bulabiliyor. Okul moda endüstrisine hazırlama konusunda da mezun öğrencilerin birçoğundan tam puan alıyor.

Haberin Devamı

PUANLAR
Global etki:
53
Öğrenme deneyimi: 42
Uzun dönemde katkı: 62
Ortalama: 81.8

BUNKA GAKUEN TOKYO/JAPONYA

Sıralamada Japonya’dan bir moda okulunun yer alması kimilerini şaşırtmış olabilir. Ama Bunka Gakuen Asya’da moda eğitimi denildiğinde akla ilk gelen yerler arasında. Özellikle Güney Kore ve Çin’den adayların ilgisini çekiyor. Moda kreasyon, moda teknolojisi, modada pazarlama ve dağıtım, aksesuvar ve tekstil gibi beş lisans programına sahip. Toplamda 2 bin 898 öğrencisinin yüzde 22’si uluslararası. Okul tüm kriterlerde yüksek puanlar almasına rağmen özellikle uluslararası öğrenciler tarafından dil ve kültür engelleri nedeniyle eleştiriliyor. Fakat uluslararası öğrencilere destek veriyor, konaklama imkânları sunuyor. 2016-2017 öğrenim ücreti 8 bin dolardı, yenisi henüz belli değil.

Haberin Devamı

PUANLAR
Global etki: 46

Öğrenme deneyimi: 51
Uzun dönemde katkı: 54
Ortalama: 77.5

MODA TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ (FIT) NEW YORK/ABD

Toplamda 2 bin 210 moda öğrencisiyle en kalabalık okullardan biri. Öğrencilerinin yüzde 14’ü ABD dışından geliyor. Okulda modayla ilgili aksesuvar ve  koku pazarlama, moda tasarımı, modada iş yönetimi,moda endüstrisinde pazarlama gibi birçok program bulunuyor. Öğrenciler okuldaki eğitimin; iş dünyası, pazarlama, teknik beceriler ve inovasyon gibi alanlarda tatmin edici olduğunu belirtiyor. Okul ayrıca endüstriyle bağlantılarda da beğeni topluyor. Öğrenciler New York’un önde gelen moda şirketlerinde staj yapıyor, eğitim ve önemli etkinliklere katılıyor. Okul ayrıca 2017’de hayata geçirmeyi planladığı New York’taki kampusa ek yeni bir akademik tesis için çalışmalara da başladı. Enstitüde 2016-2017 eğitim yılında bir yıllık öğrenim ücreti yaklaşık 20 bin dolardı. Yeni öğretim yılı ücretleri ise açıklanmadı.

PUANLAR
Global etki: 58

Öğrenme deneyimi: 47
Uzun dönemde katkı: 49
Ortalama: 77.9

SHENKAR COLLEGE OF ENGINEERING, DESIGN AND ART RAMAT GAN/İSRAİL

Orta Doğu’dan moda alanında tek temsilci, Shenkar. Toplam 231 moda öğrencisine sahip okulda öğrencilerin yüzde 1’i başka ülkelerden. Shenkar’da moda tasarımı, mücehver ve tekstil tasarımı gibi modayla ilgili üç lisans programı yer alıyor. Okul özellikle teknik beceriler ve dijital inovasyona odaklanan ders içeriğiyle beğeni topluyor. Ancak iş dünyası ve pazarlama alanlarındaki eğitimlerde eksik kalmakla eleştiriliyor. Öğrencilerinin yüzde 80’i çalışma alanlarının yeterli olduğunu belirtiyor. Shenkar, düzenlenen etkinlikler ve kaliteli eğitimcileriyle de öğrenciler tarafından ilgiyle karşılanıyor. Yıllık öğrenim ücreti ise 12 bin dolar civarında.

PUANLAR
Global etki: 32
Öğrenme deneyimi: 56
Uzun dönemde katkı: 60
Ortalama: 75.5

KINGSTON ÜNİVERSİTESİ LONDRA/İNGİLTERE

Üniversitede moda alanında lisans düzeyinde sadece bir program bulunuyor. Diğer okullardan farklı olarak ekonomiden sosyolojiye onlarca alanda eğitim veren Kingston Üniversitesi ülkede öğrencilerle  yapılan memnuniyet anketlerinde çok iyipuanlar alıyor. Dünya’nın En İyi Moda Okulları Sıralaması 2016’da öğrenme deneyimlerinde ilk 10’da en yüksek ikinci puanı almayı başaran Kingston, 83.4 ortalamaya sahip. Okul eğitim materyallerindeki çeşitlilikte öğrenciler tarafından tatmin edici bulunuyor. Yaklaşık 300 moda öğrencisine sahip okulda, moda programında uluslararası öğrenci oranı ise yüzde 26. Londra’nın önde gelen moda devlerinde staj ve uluslararası önemli etkinliklere katılma imkânı sunuyor. Yıllık öğrenim ücreti 14 bin 500 sterlin.

PUANLAR
Global etki: 44
Öğrenme deneyimi: 55
Uzun dönemde katkı: 60
Ortalama: 83.4

ROYAL ACADEMY OF FINE ARTS ANTWREP ANTWREP/BELÇİKA

Belçika’da moda dendiğinde akla ilk olarak Royal Academy of Fine Arts Antwrep geliyor. Mücevher tasarımı, altın ve gümüş kuyumculuğu, moda tasarımı ve kostüm tasarımı gibi üç lisans programına sahip okula girmek çok kolay değil. Temel düzeyde Hollandaca bilgisi isteniyor. Okulda bu üç programda toplamda 89  öğrenci eğitim alıyor. Bunların yüzde 83’üise uluslararası öğrencilerinden oluşuyor. Okul moda öğrencilerinin sanat tarihi, sanat felsefesi gibi alanlardan dersler almasını da zorunlu tutuyor. Akademisyenlerinin anketlerde belirttiğine göre, okul öğrencilerini bağımsız düşünme ve fazla müdahalede bulunmadan amaçlarına ulaşmaları konusunda destekliyor. Uluslararası öğrenciler için 2017-2018 eğitim yılında öğrenim ücreti yaklaşık 8 bin dolar.

PUANLAR
Global etki: 77
Öğrenme deneyimi: 42
Uzun dönemde katkı: 41
Ortalama: 80.9

POLIMODA FLORANSA/İTALYA

İtalyan moda devlerinin en yoğun olduğu bölgelerden Toskana’da yer alan Polimoda, bu avantajını sonuna kadar kullanıyor. Toplamda 621 moda öğrencisinin yüzde 65’i farklı  ülkelerden geliyor. Okul lisans düzeyinde moda tasarımı, modada lüks yönetimi gibi dokuz program sunuyor. Okulda altı öğrenciye bir eğitimci düşüyor. Bu da öğrencilerin becerilerini, alanın uzmanlarıyla daha fazla vakit geçirerek geliştirmelerine yardımcı oluyor. Okul memnuniyet anketlerinde, öğrencilerin endüstriye tatmin edici bir şekilde hazırlandığı vurgulanıyor. Son verilere göre, okuldan mezunların yüzde 60’ı, ilk ay içinde iş bulabiliyor. Eğer bu okulda eğitim almak istiyorsanız, yıllık 13 bin dolar ödemelisiniz.

PUANLAR
Global etki:
45
Öğrenme deneyimi: 54
Uzun dönemde katkı: 51
Ortalama: 76.1

 

LONDON COLLEGE OF FASHION LONDRA/İNGİLTERE

Okul, moda alanında 70’in üzerinde lisans ve lisansüstü programa sahip. 4 bin 500 öğrencisinin yüzde 41’i İngiltere dışından geliyor. London College of Fashion da, Central Saint Martins gibi Londra Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağlı. Okulda modayla ilgili aklınıza gelebilecek hemen her alanda bir program bulunuyor.. Spor giyim, modada işletme, erkek giyim, moda medyası, moda tasarımı, moda tasarım teknolojisi... London College of Fashion’da moda programlarında dersler bu nedenle oldukça kapsayıcı. Diğer bölümlerden alabileceğiniz seçmeli derslerle modada uzmanlaşmak istediğiniz alanlarda tüm teknik donanımı edinebiliyorsunuz. Öğrenci memnuniyetinde bu alanda iyi puanlar alan London College of Fashion, eğitimcilerin öğrencilere yeterince destek olmadığı konusunda eleştiriliyor. Bir yıllık öğrenim ücreti ise yaklaşık 23 bin dolar.

PUANLAR
Global etki:
57
Öğrenme deneyimi: 47
Uzun dönemde katkı: 50
Ortalama: 77.6

Türkiye’de moda eğitimi almak isterseniz

Nişantaşı Üniversitesi: Moda tasarımı önlisans bölümünde, dört yarıyıl boyunca kapsayıcı bir ders içeriği bulunuyor. Yabancı dil derslerinin yanı sıra bilgisayar destekli kalıp hazırlama, giysi tasarımı, drapaj, giysi tasarımı, proje geliştirme, sunum teknikleri gibi birçok ders de yer alıyor. YGS-5 puan türüyle öğrenci alan programda tam ve yüzde 75 burs imkânı sunuluyor. Üniversitede 4 yıllık tekstil ve moda tasarımı eğitimi de var. Yetenek sınavı için başvuruları başladı ve Temmuz ayı boyunca sürecek.

Anadolu Üniversitesi: Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’ne bağlı olan programda isteğe bağlı bir yıl İngilizce hazırlık da bulunuyor. Dersler temel, tamamlayıcı, mesleki seçmeli ve seçmeli olmak üzere dört  grupta toplanıyor. İkinci yılda başlayanuygulama ağırlıklı derslerde öğrenciler, hem tasarımlarını üretme hem de sektöre yönelik çalışmalarla kendilerini geliştirme fırsatı buluyor. Bilgisayar laboratuvarlarındaki eğitimle öğrenciler tasarımlarını bilgisayar ortamında da gerçekleştiriyor. Moda tasarımı iş kollarına göre belirlenen ve güncellenen mesleki seçmeli derslerle öğrencilerin istedikleri dallarda uzmanlaşmasına olanak sağlıyor. İş hayatıyla ilgili deneyim ve tecrübe kazanmaları amacıyla öğrenciler 2 ve 3’üncü sınıf sonunda hazır giyim işletmesinde ve moda tasarım stüdyolarında staj yapıyor. TM-2 puan türünden öğrenci alan bölümde 2015’teki taban puanı ise 284.860.

Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Moda Tasarımı Programı: Önlisans programı, geniş bir ders içeriği sunuyor. İki yıllık programda yabancı dilin yanı sıra deneysel giysi tasarımı, moda resmi ve illüstrasyonu, temel sanat eğitimi, kalıp tasarımı, giysi tasarımı, konfeksiyonda kalite kontrol gibi birçok derse yer veriliyor. YGS-5 puan türüyle öğrenci alınıyor.

Listenin tamamına ulaşmak için tıklayınız

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!