Tezkere mi, teskere mi? TDK'ya göre doğru yazımı

Güncelleme Tarihi:

Tezkere mi, teskere mi TDKya göre doğru yazımı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2022 20:53

İnternette pek çok kelimenin doğru yazılışı araştırılmaktadır. Bunlardan birisi de teskere kelimesidir. Bu kelime tezkere veya teskere olarak yazılmaktadır. Peki tezkere mi teskere mi? TDK'ya göre doğru yazılışı hakkında merak edenleri detaylıca derledik.

Haberin Devamı

Türk Dil Kurumunda Tezkere ve Teskere kelimeleri bulunmaktadır. Bu kelimenin doğru yazılışı cümlede kullanılacak alana göre değişkenlik göstermektedir.

Tezkere mi, Teskere mi?

Günümüzde pek çok kişi tezkere ve teskere kelimeleri ile karşılaşmaktadır. Cümlenin içerisinde doğru kullanmak için yazılışları araştırılmaktadır. Bu iki kelime de farklı anlama gelmektedir. Bu nedenle kullanılacak anlama göre yazılışı da değişmektedir. Kelimelerin anlamları şu şekildedir:

 - Teskere: Pusula anlamına gelmektedir. Ayrıca bir iş için izin verildiğini bildiren remi kağıt ve askerlik görevinin bittiğini bildiren belge anlamına da gelmektedir.

 - Tezkere: Yapılarda malzeme taşımak için kullanılan iki kişinin taşıdığı dört kollu araç anlamına gelmektedir.

TDK'ya Göre Doğru Yazımı

Haberin Devamı

Türk Dil Kurumunda Tezkere ve teskere kelimeleri sıklıkla araştırılmaktadır. Anlamları ile birlikte nasıl yazıldıkları da merak konusudur. Teskere ve tezkere kelimeleri farklı anlamları ile TDK sözlüklerinde açıklanmaktadır.

Teskere kelimesi iş için izin verildiğine dair bildirilen resmi kağıt olmaktadır. Ayrıca bu kelime pusula anlamına da gelmektedir. Bu anlamda kullanılacak ise kelime teskere şeklinde yazılması gerekir. Bunun yanı sıra tezkere iki kişinin taşıdığı dört kollu bir araç olmaktadır. Bu nedenle bu anlamda cümle içerisinde kullanılacak ise tezkere olarak yazılması gerekmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!