Tercih yaparken kendinize sorun: Ne yapmak istiyorum?

Güncelleme Tarihi:

Tercih yaparken kendinize sorun: Ne yapmak istiyorum
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2018 09:58

Üniversite tercihi sırasında bana, fizikle ne yapacağımı sordular. İş bulamayacağımı söylediler. Aslında geleceği yaratan bizleriz. Hiçbir geleceği olmadığı düşünülen alanlarda biri geliyor ve büyük bir değişim yaratabiliyor. Kendimizi, kendimizden daha iyi anlayan kimse yok. Ne aileniz ne de rehberlik öğretmeniniz. Yalnız kalarak kendinize sorun: “Ben ileride ne yapmak istiyorum?”, “Hayata geliş amacım ne?”, “Bu dünyaya ne katabilirim?” Bu soruları en az iki kez sorun. Sonra tercihinizi yapın.

Haberin Devamı

Çocukken bir yerden atom kelimesini duymuştum. Çakıl taşlarını birbirine vurarak, atomu aradığımı hatırlıyorum. Tabii, herkes bana bunun mümkün olmadığını söylemişti. Sonra babam bana Madam Curie’nin bir kitabını hediye etti. Bu kitap benim hayatımı değiştirdi. Ben o dönemde Madam Curie’den ziyade onun kocası Piere Curie’ye aşık oldum. 

Piere Curie, ‘piezo elektrik’ denilen bir sistemi keşfediyor, bugün benim birçok projemin arkasında temelde bu sistem var. Benim fizik bilimine olan ilgim de Piere Curie ve onun çığır açan keşifleri sayesinde oldu. Ayrıca Erdal İnönü’nün de çok büyük etkisi var. Herkes onu politik kimliğiyle bilir, aynı zamanda çok iyi bir teorik fizikçidir. Onunla lise döneminde, üniversite sınavına girmeden önce bir kitap fuarında karşılaştım ve kitabını imzalattım. Onun da bu alanı tercih etmemdeki etkisi çok büyük.

Haberin Devamı

İŞ BULAMAYACAĞIMI SÖYLEDİLER
Aslında geleceği yaratan bizleriz. Hiçbir geleceği olmadığı düşünülen alanlarda, biri geliyor ve büyük bir değişim yaratabiliyor. Ben fizik okumak istediğimde, bu alandan hiçbir şey olmayacağını söyleyenler oldu. Bana fizikle ne yapacağımı sordular. İş bulamayacağımı söylediler. Türkiye’de fizik gibi temel bilimlerin yeterince değer görmemesi beni çok üzüyor. Bu alanlarda eğitim almak isteyenler aileleriyle çatışabiliyor. Aileler de bir yandan haklı. Ancak bilimin politikası değil, stratejisi yapılmalı. Özellikle temel bilimlere çok önem vermeliyiz. Çünkü bu alanları anlamayan bir genci uygulamalı bilimlerde ilerlemesi pek mümkün değil. Çünkü, her şey temelde saklı. Bu alanlara hâkim değilseniz üzerine bir şey inşa etmeniz çok zor.

İNAT BANA HIZ KAZANDIRIYOR
Çalıştığım alanlarda bazı karakteristik özellikler size ivme sağlar. Örneğin, ben inatçı biriyim. İnat bana hız kazandırıyor. Bu alanlarda çalışmak isteyenlerin esnek odaklanmaya ihtiyacı var. Yani ‘A’ yolundan gidip sonuca ulaşmaya çalışıyorsunuz, ancak aslında ‘B’den gitmelisiniz.  Eğitim alacağınız okul isimlerine bağlı olmaksızın, bir hayalinizi hayata geçirmek istiyorsanız, bunu farklı yollarla da yapabilirsiniz. Bu nedenle esnek olmakta fayda var. Fizik eğitimi alırken, ekonomiyi de anlıyor olmalısınız. Farklı insanlarla konuşabilmeli ve çeşitli alanlara açık olmalısınız. Ben, bir tasarımcı değilim ama projelerimin tasarımları, kullanılabilirliği artırmak için çok önemli. Bu nedenle kendi cihazlarımı tasarlamak için müzeleri ziyaret ediyorum. Oradaki tasarımları izliyorum. Bu da ürünlerimi daha estetik bir hale getirmeme yardımcı oluyor.

Haberin Devamı

DİSİPLİNLERARASI HAREKET ETMELİSİNİZ
Şu an projelerimi hayata geçirirken, birçok bilim alanından faydalanıyoruz, yani disiplenlerarası hareket etmelisiniz. Hacettepe Üniversitesi’nde fizik eğitimi aldım. O dönemde üstten ders alıp dönem derslerini vererek, laboratuvarda çalışacak vaktim oluyordu. Bu sayede deneyim kazandım ve gerçekten neyi sevdiğimi anlama fırsatım oldu. Çünkü fiziğin birçok alt dalı var ve çok geniş. Üniversitede, katı hal fiziği çalışmam gerektiğine karar vermiştim. Girdiğim dönemde Hacettepe Üniversitesi fizik programının puanı çok yüksek değildi. Buna çok takılmadım ve yoluma devam ettim.

ÖNEMLİ OLAN SİZİN NE İSTEDİĞİNİZ
Kendimizi, kendimizden daha iyi anlayan kimse yok. Ne aileniz ne de rehberlik öğretmeniniz... Yalnız kalarak kendinize sorun: “Ben ileride ne yapmak istiyorum?”, “Hayata geliş amacım ne?”, “Bu dünyaya ne katabilirim?” Kendinize bu soruları en az iki kez sorun. Sonra tercihinizi yapın. Bahanelerden çok hayalleriniz olsun. Bu nedenle hayallerinizi takip edin. Bahaneler tabii ki olacak, ancak hayallerinizi besleyin. Bu dünyaya maalesef bir kere geliyoruz. Bu nedenle, kendi hayatınızı yaşayın. Yaşam başkasının hayallerini gerçekleştirmek için çok kısa. Çevrenizin ne söylediğinden çok sizin ne istediğiniz önemli.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!