Suriyelilerin ders kitapları akademisyenlerden

Güncelleme Tarihi:

Suriyelilerin ders kitapları akademisyenlerden
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2017 09:48

MEB ve GAÜN arasında "Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonun Desteklenmesi Projesi" kapsamında okutulacak ders kitaplarının hazırlanması için protokol imzalandı.

Haberin Devamı

Gaziantep Üniversitesi’nden (GAÜN) yapılan yazılı açıklamaya göre, akademisyenlerin koordinasyonunda çeşitli üniversitelerle Suriyeli öğretim üyelerinden oluşturulacak yaklaşık 100 kişilik ekip, Suriyeli öğrenciler için ders kitapları hazırlayacak.     

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Eren Demirci, kayıp bir nesli, kayıp bir kuşağı telafi edebilmek hususunda Suriyeli çocukların eğitime hazır bir şekilde entegre olmasını hedeflediklerini belirtti.     

Üniversitelerle iş birliğinin önemine dikkati çeken Demirci, "Gaziantep Üniversitesi ile ihtiyaç duyduğumuz soyut materyali, yani belirlediğimiz müfredatta kullanacağımız ders kitaplarının üretilmesi için bu protokolü imzalıyoruz" dedi.     

Türkiye’nin çeşitli kentlerinde 6-18 yaşlarında 850 bin civarında okul çağında Suriyeli çocuk bulunduğunu anlatan Demirci, şunları söyledi:
"Bu yıl Suriyeli çocuklara tüm okullar açıldı. Şu anda okullarımızda 200 bin civarında Suriyeli çocuğu kendi çocuklarımızla aynı iklimde, aynı sınıflarda, 300 bini de özel eğitim merkezlerinde olmak üzere 500 bin Suriyeli çocuğa eğitim veriyoruz. Gelecek sene itibarıyla bu rakamı 200-250 bin artırarak 700-750 bine ulaşmak istiyoruz. Ayrıca, çeşitli üniversitelerimizde 19 binin üzerinde Suriyeli gencimiz de yüksek öğrenim alıyor. Hedefimiz en kısa zamanda 850 bin Suriyeli çocuğun tamamına ulaşmak. Bu bizim için belki büyük bir iddia fakat denizden çocuk toplarcasına bizim bunu yapmamız lazım. Aksi takdirde savaşın da travmasıyla bu çocuklar gelecekte hayata dair ümit içinde olamayacaklar. Ellerinde bir meslek olmadığı için bu durum onlar için de bizim için de toplumumuz için de büyük risklere sebep olacak."     

Haberin Devamı

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür de iç savaş sonrası Gaziantep’e yerleşen yüksek öğrenim çağındaki gençlere üniversite olarak kucak açtıklarını hatırlattı.     

Türkçe Eğitim Öğretim Merkezi aracılığıyla hem Gaziantep, hem de bölge illerdeki binlerce Suriyeliye Türkçe eğitim verdiklerini anlatan Gür, üniversite olarak bir ilke daha imza attıklarını, mimarlık, biyoloji, elektrik-elektronik mühendisliği, ilahiyat, inşaat mühendisliği ve sınıf öğretmenliği gibi programları açarak 218 gence eğitim dili olarak Arapça eğitim imkanı sunduklarını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!