Suriyeli sığınmacıların sorunları tartışılacak

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli sığınmacıların sorunları tartışılacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2016 17:34

Suriye İç Savaşı ile ortaya çıkan ‘Suriyeli sığınmacılar’ konusu, Türkiye-AB ve Türkiye-Yunanistan Geri Kabul Anlaşmaları ve sorunun Türkiye-AB ilişkilerine etkileri, ‘Suriye’den Gelen Sığınmacılar ve Türkiye-AB İlişkilerine Etkileri Projesi’ kapsamında düzenlenecek çalıştaylarla masaya yatırılacak.

Haberin Devamı

Suriye İç Savaşı nedeniyle Suriye’den, başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere yönelen sığınmacıların yakın geçmişteki ve yakın gelecekteki durumu, Konrad Adenauer Vakfı’nın desteklediği, Kadir Has Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi (MARC) ortaklığı ve Başkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün koordinatörlüğüyle gerçekleştirilecek bir dizi çalıştayla ele alınacak.

Proje kapsamında İstanbul, Ankara ve Gaziantep’te, artık küresel bir sorun haline gelmiş olan Suriyeli göçmenler konusunun tüm detaylarıyla konuşulacağı üç ayrı çalıştay düzenlenecek. İlki 6 Mayıs’ta Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde yapılacak olan çalıştayda göç politikaları kapsamında entegrasyon sorununu, göçe yönelik Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de olan tutumu irdeleyen konuşmalar yer alacak.

Haberin Devamı

“MUHTEMEL SORUNLARI VE FIRSATLARI GÖRMEYİ AMAÇLIYORUZ”

Türkiye’nin, AB açısından hem kaynak ülke olarak tanımlanması hem de sıcak göç rotasının merkezi halinde değerlendirilmesi, konunun Türkiye-AB ilişkilerinin gündeminde üst sırada yer almasına neden oluyor. Aynı zamanda, sığınmacılar konusunda Türkiye ile AB’nin tutumlarının ne olduğunun netleştirilmesi ve birbirine yaklaştırılmasına da ihtiyaç doğuyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kadir Has Üniversitesi Ortadoğu ve Afrika Araştırmaları Merkezi (MARC) Müdürü Doç. Dr. Salih Bıçakçı şunları söyledi:

Suriye’deki iç savaşın getirdikleri, günden güne yükselen Suriyeli mülteci sayısı, son dönemlerde Avrupa’ya geçmeye çalışan mülteciler dolayısıyla geliştirilen geri kabul anlaşmaları, Türkiye’yi ve Türkiye’nin AB ile ilişkilerini yakından ilgilendiriyor. Hatta bu konu Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin merkezine yerleşti diyebiliriz. Çalıştayda farklı uzmanlıklardan akademisyenlerle konuyu farklı boyutlarıyla tartışmayı hedefliyoruz. Böylece konunun benzer örnekleri ve uygulamaları, uluslararası hukuk yönü, yapılan anlaşmanın detayları gibi konuları paylaşarak önümüze çıkması muhtemel sorunları ve fırsatları görmeyi amaçlıyoruz. Suriye dramının insani güvenlik yönü de bu çerçevede ele alınacak. Ayrıca DAEŞ’in artan terör eylemleriyle bağlantılı olarak sınır güvenliğimiz ve AB’nin iç güvenliğindeki değişiklikler de tartışılacak.”

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!