STK’lardan dershanelere destek

Güncelleme Tarihi:

STK’lardan dershanelere destek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2013 10:28

Ankara’nın Polatlı ilçesinde bulunan 4 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) dershanelerin kapatılması ile ilgili ortak açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Polatlı İşadamları Derneği (POLİAD), Eğitim Gönüllüleri Derneği, Lotus Kadınlar Derneği ve Polatlı Samanyolu Mezunları Derneği (POLSAMDER) düzenledikleri basın toplantısı ile dershanelerin kapatılma kararını eleştirdi.
Polatlı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Hasdoğan, aklın yolunun yasak olamayacağına dikkat çekti. Hasdoğan, “Toplumsal ihtiyaçlardan doğmuş dershane olgusunun önüne geçme girişimi, ülkemiz için çok erken. Bu durum eğitim seviye ve sistemimizin kırk yamalı bohça haline geleceğinden endişe duymamıza sebep oluyor. Aklın yolu yasak olamaz. Yasaklamaya, kapatmaya demokrasi adına hayır diyoruz. Kapatmak değil, ihtiyacı ortadan kaldırmak çözüm olabilir. Biz bu ülkeye hizmet eden herkesten yanayız ve bu kurumlar hepimizin. Kaş yapalım derken gözden olmayalım” dedi.

Haberin Devamı

Öğrencilerin üniversite umutlarının sönmesi, öğretmen ve personelin işsiz kalmasının ayrı bir endişe kaynağı olduğunu dile getiren Mehmet Hasdoğan, “Bununla birlikte soruyoruz, özel okullar hali hazırda öğrenci bulmakta zorlanırken, mesela 1000 kadar özel okul daha açılması ne kadar reel olacak? Gerçekten ülkemizin özel okul ihtiyacı var mı? Mesela buna dair bir çalışma yapıldı mı? Dönüşüme teşvik deniyorsa bu dershanelere giden öğrencilere veya gidemeyenlere yönelik olamaz mı? Yoksa önünü arkasını rasyonelce planlamadan, ilk önce kapatalım gerisine sonra bakalım anlayışı mı egemen? Önümüzdeki tabloda dershaneler kapatılacağı takdirde çok ciddi soru işaretleri karşımızda duruyor” diye konuştu.

Her aileden öğrenci var

Eğitim Gönülleri Derneği Başkanı Fikret Işık da her iki aileden en az birinin evinde ilk veya orta öğretim yaşında dershaneye giden öğrenci olduğunu hatırlattı. Işık, “Milli Eğitim Bakanlığı mevcut öğretmenlerine her yıl yeterlilik sınavı yapar, eksiklikleri kurslara alarak kısa zamanda öğretmenler eğitim sistemindeki birçok bilgi ile donanımlı hale gelirler, öğrenciler sınavları başarır durumda mezun olurlarsa dershaneye gitme ihtiyacı duymazlar. Bu gibi sorun da arz talep dengesi içinde herhangi bir vergisini veren işletme gibi çözülmüş olur” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Lotus Kadınlar Derneği Başkanı Nazan Tezcan, genç bir nüfusa sahip olan ülkede pek çok sorunun olduğuna dikkat çekerek, bu sorunları dershanelerin üzerine yıkmanın kolaycılık olduğunu söyledi. Tezcan, eğitim sorunlarına siyaset üstü bir anlayışla yaklaşılması gerektiğini vurguladı. Gençlerin, öğrencilerin iyi bir eğitim alması için dershane çalışanlarının büyük bir özveri ile görev yaptığını ifade eden Nazan Tezcan, bu fedakârlığı görmezden gelmenin çok kırıcı ve yıkıcı bir davranış olduğunu dile getirdi. ‘Eğitim hakkı kısıtlanamaz, engellenemez’ diyen Nazan Tezcan, “Bu bir insanlık suçudur. Eğitim sorunlarını çözmek dershaneleri kapatmakla sağlanamaz. Dershaneler kapatılmamalı. Yetkilileri bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Polatlı Samanyolu Mezunları Derneği Başkanı Murat Ersan Ersoy ise eğitim hakkının kısıtlanmaması gerektiğini ve yapılan çalışmaların doğru olmadığını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!