Sırtın Sağ Tarafında Ağrı Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Sırtın Sağ Tarafındaki Ağrı Neyin Belirtisi Olabilir?

Güncelleme Tarihi:

Sırtın Sağ Tarafında Ağrı Neden Olur Ve Nasıl Geçer Sırtın Sağ Tarafındaki Ağrı Neyin Belirtisi Olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2022 17:58

Sırt ağrıları ile baş etmek oldukça zordur. Genellikle fiziksel durumlardan kaynaklanan ağrıların duruş bozukluğundan kaynaklı olduğu bilinir. Bel ağrısı, rahatsız bir yerde uyuma, hareketsiz bir yaşam ya da iskelet sistemindeki bozukluklar da sırt ağrısına sebep olabilir. Özellikle oturarak çalışan kişilerde sırtın sağ bölgesinde ağrılar meydana gelebilir. Sırtın sağ tarafındaki ağrının nedenleriyle beraber nasıl geçeceği de sizler için detaylandırdık.

Haberin Devamı

Sırtın sağ bölümünde meydana gelen ağrı genelde duruş bozukluğu ya da hareketsiz kalma sonucu ortaya çıkar. Eğer rahat uyuyamıyor, çok fazla hareket etmiyor ya da rahatsız oturuyorsanız bu durum sırt ağrısına sebep olur.

Sırtın Sağ Tarafında Ağrı Neden Olur?

Sırt ağrısı genelde geri kasların ya da bazı sinirlerin zorlanması ile ortaya çıkar. Buna kambur durma, yanlış oturma ya da rahatsız bir yerde uyuma gibi etkenler sebep olabilir. Düzenli egzersiz yapmamak ve uzun süre hareketsiz kalmak da sırt ağrılarına sebep olabilir. Aşırı ruhsal bir gerilim yaşamak, stres yapmak ve sinirli olmak da kasların gerilmesine sebep olarak sırt ağrısına sebebiyet verir Gebelik halinde ya da bağırsak ve üreme organı hastalıklarında da sırtın sağ bölgesinde ağrı oluşabilir. Sırt ağrısının nedenlerini genel anlamda mekanik nedenler, dejeneratif nedenler, iltihabi durumlar, onkolojik nedenler ve enfeksiyöz nedenler olarak ayırmak mümkündür.

Nasıl Geçer?

Haberin Devamı

Sık sık sırt ağrısından yakınan kişilerin mutlaka fiziksel yöntemler ile başlaması gerekir. Hastaların çoğunda egzersiz eksikliği, yanlış pozisyonda uyuma, yanlış yüzüme ya da yanlış oturma gibi durumlardan sırt ağrısı meydana gelir. Bu nedenle özellikle sırt kaslarını kuvvetlendirmek ve varsa şekil bozukluklarının önüne geçmeye çalışmak gerekir. İskelet sistemini güçlendirmek de sırt ağrılarının azalmasını sağlar. Bunun için özellikle D vitamini alabilir ya da D vitamini içeren gıdaları tüketebilirsiniz.

D vitamini ve kalsiyum ile ağrılarını azaltmanız mümkündür. Süt, yeşil yapraklı sebzeler ve yoğurt kalsiyum içerdiğinden özellikle kas ağrısı için önerilen besinlerdir. Düşük topuklu ayakkabılar tercih etmek ve doğru oturmaya çalışmak da uzun vadede ağrılarınızın azalmasını sağlar. Eğer takviyeye ihtiyaç duyarsanız kas gevşetici, ağrı kesici ilaçlar ya da kremler de kullanabilirsiniz.

Sırtın Sağ Tarafındaki Ağrı Neyin Belirtisi Olabilir?

Bel ağrısı da bazen sırta vurabilen bir durumdur. Sağ alt bel ağrısı özellikle yanlış bir hareketten ya da tutulma gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir. Bunun tespit edilmesi zor olduğundan tüm süreci gözden geçirmek ve hasta öyküsünü incelemek gerekir. Hareket etme ve egzersiz yapma da ağrılara sebep olabilir. Bu nedenle eğer egzersiz yapıyorsanız yanlış hareket yapmadığınızdan emin olmalısınız. Spesifik bir ağrınız varsa kas dengesizliği sağ sırt ağrısının sebeplerinden sayılabilir. Kas dengesizliği kas sisteminin dengesini bozduğu için ağrılar meydana çıkabilir. Bu genelde belirli kasları diğer kaslardan daha fazla kullandığınız için olur. Eğer doğal olmayan bir pozisyonda egzersiz yapıyorsanız yanlış yapmanız sonucunda da ağrı yaşayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sırt Ağrısı Tanısı Nasıl Konur?

Her rahatsızlıkta olduğu gibi teşhis sırt ağrısında da önemlidir. Genel hastalık kadar geçmiş hastalık öyküsü de ağrının daha net anlaşılması için önem taşır. Ağrının yeri, başka bölgelere yayılıp yayılmadığı, ne kadar süredir devam ettiği ve hangi pozisyonlarda artış gösterdiği doktorlar için önemlidir. Ayrıca ağrıyı azaltan ve artıran durumlar ile şiddeti de ağrının anlaşılmasını sağlar. Genellikle sırt ağrısını tam olarak anlamak için X-Ray ya da MRI ile BT yöntemleri tercih edilebilir. Bunun dışında kemik incelemeleri ve sinir fonksiyon incelemeleri ile de ağrıya tanı koyulabilir.

 

BAKMADAN GEÇME!