Sıra özel yetenekte

Güncelleme Tarihi:

Sıra özel yetenekte
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 2022 07:00

Üniversite sınavları açıklandı. Bazı adaylar tercihlerine yerleşirken, özel yeteneklerine göre eğitim almak isteyen adaylar için sınav süreci devam ediyor. Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanı ile öğrenci kabul edecek okullar, açıkladığı takvimlerde adayları sınava alacak. Özel yetenek sınavlarında adayların nelere dikkat etmesi gerektiğini uzmanlara sorduk.

Haberin Devamı

ÜNİVERSİTELERİN grafik tasarım, antrenörlük, takı tasarımı, resim-iş öğretmenliği, tiyatro gibi bölümlerine yerleşmek isteyen adaylar için her üniversite kendi bünyesinde özel yetenek sınavı uyguluyor. Uzmanlar, YKS kapsamında bu yıl 3 milyon 8 bin 287 adayın Temel Yeterlilik Sınavı’na (TYT) girmiş olmasının özel yetenek sınavına olan ilgiyi de artıracağı görüşünde. Özel yeteneklilere ayrılan kontenjan sayısının 34 bin 134’ü devlet üniversitelerinde, 4 bin 683’ü vakıf üniversitelerinde, 824’ü ise KKTC ve yabancı üniversitelerde olmak üzere toplam 39 bin 641.

Sıra özel yetenekte

İLK 800 BİN GİREBİLECEK

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, “Yetenek sınavıyla girilecek bölümlere başvuru için adayın TYT puanında ilk 800 binde olması gerekiyor” dedi. Ünsal’ın verilerine göre en çok kontenjanı olan özel yetenek bölümleri şöyle:
Antrenörlük bölümü 5 bin 245, spor yöneticiliği 3 bin 630, beden eğitimi 3 bin 597, resim bölümü bin 839, rekreasyon bin 838, müzik öğretmenliği bin 213, sahne sanatları 275, tiyatro 282, müzikal tiyatro ise 15. En çok kontenjanı olan üniversiteler ise, Atatürk Üniversitesi 620, Marmara Üniversitesi 611, Dokuz Eylül Üniversitesi 549, Selçuk Üniversitesi 485, Samsun19 Mayıs Üniversitesi 480, Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi 465 olarak sıralanıyor.

Haberin Devamı

Sıra özel yetenekte

HER SINAVIN KENDİ ÖZELLİĞİ VAR

Bu yıl özel yetenek sınavlarına da ilginin yoğun olduğunu belirten Eğitim Danışmanı Muhammet Tosun, şu bilgileri verdi: “Her üniversitenin başvurularda kendi bazı şartları bulunuyor. Özellikle vakıf üniversitelerinin birçoğunda TYT puanının hesaplanması yeterliyken, devlet üniversitelerinde TYT taban puanı belirleniyor. Daha sonra üniversite web sitesinden ya da yüz yüze aldığı başvurularla kendi belirlediği tarihte sınavını uyguluyor. Her bölümün akademik kadrolar tarafından belirlenen sınav stratejileri olduğu unutulmamalı. Adaydan beklentiler, üniversiteden üniversiteye değişebilir. Sınavların ardından asıl ve yedek kontenjanlar belirlenecek. Asıl adaylar kayıt yapmazsa, belirlenen puan sırasına göre yedek adaylar çağrılabilir. Dolayısıyla adayların sınavların sonuçlarını ve kayıtları takip etmeleri çok önemli.”

RAĞBET SPORA

Haberin Devamı

Özellikle sporla ilgili bölümlere ilginin yoğun olduğunu söyleyen Muhammet Tosun, “Grafik tasarım, moda tasarımı, konservatuvar, antrenörlük eğitimi, egzersiz ve spor bilimleri, spor yöneticiliği gibi bölümlere ilgi yoğun. Milli sporcu bursları olması spora olan ilgiyi arttırdı. Profesyonel sporcuların bu bölümlerde okuması diğer öğrencilerin de aynı bölümü seçmesine neden olabiliyor. Diğer yandan pek talep görmeyen geleneksel Türk sanatları gibi bölümler de var. Çizgi film ve animasyon, takı tasarımı ve tiyatro gibi bölümlerse son dönemin ilgi çeken diğer bölümleri” dedi.

Sıra özel yetenekte

BİLGİ TOPLAYIN

Haberin Devamı

Tosun yetenek sınavına girecek adaylara şunları önerdi: “Sınavdan korkmayın. Web sitesinden ya da sosyal medya üzerinden bölüm öğrencilerinden mutlaka bilgi alın. Bunun yanı sıra üniversite çalışanlarından sınav içeriğiyle ilgili bilgi alın ve buna göre hazırlıklarınızı sürdürün. TYT puanının da önemli olduğunu unutmayın. Kayıt tarihlerini kaçırmamaya dikkat edin. Birkaç farkı üniversitenin yetenek sınavına girebilirsiniz, sınav tarihlerinin çakışmadığından emin olun.”

Sıra özel yetenekte

ADAYLARA 10 TAVSİYE

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Konservatuvar Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Adnan Tönel de adaylara önerilerini şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

1- Sınav sırasında kendiniz olun, olduğunuz gibi davranın.

2- Sınavın geçmiş örneklerini araştırın, stilinizi ortaya çıkarmaya çalışmayın.

3- Sakin bir tavırla ama heyecanınızı yitirmeden sınav performansınızı yapın.

4- Jürinin sorularına soruyla cevap vermeyin. Bedeninize ya da enstrümanınıza hâkim olduğunuzu hissettirin.

5- Fazla uzun ya da kısa sürede sınavınızı bitirmeyin. Jüri sizi durdurana kadar hakkınız var.

6- Sınavdan dakikalar önce koridorda prova yapmayın, enerjinizi düşürmeyin.

7- Meslekte sizi sıkıntıya sokacak bir hastalığınız varsa ya da ilaç kullanıyorsanız bunu gizlemeyin.

8- ‘Buraya bu sınavı kazanmaya geldim’ telkinini içinizde büyütün.

Haberin Devamı

9- Mülakatta dertlerinizi ya da eski etkinliklerinizi anlatıp jürinin canını sıkmayın.

10- Bir gün önce iyi dinlenin, iyi uyuyun, dinç bir şekilde sınava gidin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!