Rektörlerden mesaj var

Güncelleme Tarihi:

Rektörlerden mesaj var
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 27, 2023 14:33

Yüz binlerce öğrencinin eğitim gördüğü üniversitelerin rektörleri bu yıl tercih yapacak adaylara tavsiyeler veriyor.

Haberin Devamı

Temel eğitimden yükseköğretime geçiş sürecinin en önemli adımlarından biri de kendine uygun bölüm, üniversite ve meslek seçmek. Hayat yolculuğunu şekillendirecek bu kararı vermek birçok aday için endişeli bir süreç olabilir. Akademik olarak zorlu ve uzun yollardan geçmiş, şu anda bir yükseköğretim kurumunun en üst seviyesindeki rektörlerden bu süreçte işinizi kolaylaştıracak ipuçları aldık.

‘KARŞINIZA ÇIKAN FIRSATLARI DEĞERLENDİRİN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. A. Muhammed Uludağ-Galatasaray Üniversitesi Rektörü

Üniversiteye başlamak, hayatınızın en önemli dönüm noktalarından biri. Bir rektör olarak değerli öğrencilerimize üniversite seçiminde, üniversite yaşantılarında ve kariyer planlamalarında yardımcı olabilecek birkaç tavsiyem olacak.

Haberin Devamı

- Öncelikle kendinize uygun bölümü ve üniversiteyi seçin. Yeteneklerinize, ilgi alanlarınıza uygun, mutlu olacağınız ve sizi edip motive edecek bir alanda eğitim almaya çalışın.

- Üniversite eğitiminiz boyunca karşınıza çıkan fırsatları değerlendirin. Değişim programlarına ve kongrelere katılın, stajlar yapın. Bu size hem tecrübe kazandırır hem de farklı insanlarla tanışma fırsatı yaratarak gelecekte iş bulmanıza yardımcı olur. Ayrıca mümkünse bu tarz etkinliklerde sadece katılımcı olarak değil aktif olarak rol almaya çalışın.

- Akademik çalışmalara katılmaktan çekinmeyin. Bilimsel araştırmalara katılma, makale yazma gibi etkinlikler hem bilgi dağarcığınızı geliştirir hem de eleştirel düşünme kabiliyetinizi arttırır. Bu çalışmalar gelecekte akademik kariyer yapmak isteyenler için çok önemli deneyimler sağlar.

- Yabancı dilinizi geliştirmeye çalışın. Unutmayın, günümüzde sadece İngilizce bilmek artık yeterli görülmüyor. Yaşadığımız küresel dünyada ikinci hatta üçüncü dili öğrenmek gerekiyor.

 

‘BUGÜNE DEĞİL, YARINA GÖRE HAREKET EDİN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. Mehmet Naci İnci-Boğaziçi Üniversitesi Rektörü

Haberin Devamı

Bu sene üniversite sınavına girerek sonuçlarını heyecanla bekleyen adaylarımız, tercih döneminde sadece bugün değil, yarına göre de hareket etmeli. Tüm dünyanın üzerinde çok durduğu yeşil dönüşüm yeni iş alanları oluşturacak. İşletmeler, en büyük istihdam yaratma etkisinin işletmelerin yeşil dönüşüm üzerinden olacağını öngörüyor. Bu etkinin şirketlerin tedarik zincirlerinin yerelleştirilmesini destekleyen yatırımlardan gelmesi bekleniyor.

‘KÖKLÜ KURUMLARIN ÜÇ ÖZELLİĞİNE DİKKAT EDİN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. M. Cahit Güran-Hacettepe Üniversitesi Rektörü

Tüm dünyada köklü araştırma üniversitelerinin temel üç özelliği var. Bunların ilki, kabiliyetli, zeki ve çalışkan insanların oluşturduğu bir akademik toplum. İkincisi, güçlü ekonomik ve finansal kaynaklarla desteklenmiş bir yönetim sistemi. Üçüncüsü ise eğitim, öğretim ve araştırma-geliştirme üretkenliğini besleyen kurumsal bir kültürle bütünleşmiş ekosistemin varlığı. Dolayısıyla seçilecek üniversitede bu özellikleri aramanızı öneririm. Diğer yandan üniversiteyi tercih eden ya da bu üniversitede okuyan öğrencilerin profili de önemli göstergeler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

‘GELECEĞİN MESLEKLERİ ÜZERİNE YOĞUNLAŞIN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. Özlenen Özkan-Akdeniz Üniversitesi Rektörü

Âşık olduğum mesleği yapan biri olarak, sevdiği işi yapmanın insanın hayattaki en büyük şansı olduğuna inanıyorum. Ancak diğer taraftan tam anlamıyla hayalindeki mesleği bulamayanlar olabilir. Teknolojinin gelişimi aslında inanılmaz fırsatlar sunuyor. Adaylar, geleceğin gözde mesleklerinden biri üzerine yoğunlaşabilir. Özellikle yapay zekâ, robotik mühendislik, dijital dönüşüm uzmanlığı, yazılım ve uygulama geliştiriciliği gibi pek çok alanda istihdam olanakları hızla artıyor.

‘TEKNOLOJİK VE DİJİTAL UYGULAMALARI İNCELEYİN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. İsmail Koyuncu-İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü

Haberin Devamı

Üniversite bir öğrenciyi sadece ilim ve bilim değil; sanat, spor ve kültürel alanlarda da geliştirip tamamlar. Üniversitedeki kulüpler, spor faaliyetleri, proje takımları, kültürel etkinlikler öğrencileri geliştirir. Üniversite seçerken dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir unsursa üniversitenin dijital ve teknolojik gelişmeleri uygulaması. Teknolojinin etkin kullanımı, öğrenciye bilgiye hızlı erişim imkânı sunar.

 

‘HAYALLERİNİZE SIKI SIKI SARILIN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. Ferudun Yılmaz-Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü

Bir rektör veya akademisyen olarak değil, sizlerle benzer hayatlar yaşamış biri olarak seslenmek istiyorum. Hayatınızda bazen iyi, bazen de kötü zamanlar olacak. Karşınıza çeşitli zorluklar çıkacak. Önemli olan hayallerinize sıkı sıkı sarılmanız ve yolunuzdan dönmemeniz. Günümüz dünyasında zirveye çıkabilmenin bir yolu da çok yönlü olmaktan geçiyor. Rekabetin son derece yoğun olduğu dünyada ne kadar fazla konuya hâkim olursanız o kadar başarılı olma ihtimalinizi yükseltirsiniz.

 

Haberin Devamı

‘YAŞADIĞIMIZ DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜ DİKKATE ALIN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. Kâzım Uysal-Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü

Bilim ve teknoloji üretmedeki hız, her geçen gün daha da artıyor. Eskiden insan gücüne ihtiyaç duyulan birçok işi günümüzde makineler yapıyor. Günümüzde geçerli olan hatta rağbet gören birçok meslek, gelecekte yok olacak. Daha yolun başındasınız. Elbette ilgi duyduğunuz bir meslek seçeceksiniz. Ancak meslek seçiminde yaşadığımız hızlı değişimi ve dönüşümü de dikkate alın. Gelecek, günümüzü iyi tahlil etmekten geçer.

 

‘ÇEVRENİZE DANIŞIN, İLGİNİZE GÖRE KARAR VERİN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök-Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü

Üniversite tercihleri, gençlerin hayatlarında önemli bir dönüm noktası. Çevrenin etkisinde kalmadan, aile, öğretmen ve arkadaşlarına danışsalar da kendi ilgi ve yeteneklerine göre karar vermelerinin daha sağlıklı bir sonuç ortaya koyacağı kanısındayım. Üniversite eğitiminin sadece meslek edindirme amacı taşımadığının, üniversite yıllarının kişisel ve sosyal gelişimde de son derece önemli bir rol oynadığının bilinciyle hareket etmeliler. Üniversitenin sunduğu genel ortam ve olanaklar, öğrenci topluluklarının faaliyetleri, akademik ve bilimsel etkinliklerin zenginliği, kültür, sanat ve spor olanakları, öğrenim yaşamı süresince çalışma ve staj imkânları, uluslararası etkileşim fırsatları incelenmeli.

‘YETENEKLERİNİZE UYGUN MESLEK SEÇİN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu-Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü

Sürdürülebilir bir kariyere sahip olmak için doğru mesleği seçmenin ilk adım olduğuna inanıyorum. Bu kapsamda, dünya genelindeki trendler ve geleceğe dair beklentiler oldukça önemli. Teknolojik gelişmeleri ve inovasyonu yakından takip etmeniz, bu alanda başarılı bir şekilde ilerlemenizi sağlar. Ayrıca kendi ilgi ve yeteneklerinizle uyumlu bir meslek seçimi yapmaya özen gösterin. Özellikle, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, dijital eğitim, çevrimiçi öğrenme, uzaktan eğitim ve benzeri teknolojik eğitim teknikleri sunan üniversitelerin tercih edilmesi oldukça önemli. Son olarak, mesleğinizin gerektirdiği becerilerin sürekli olarak güncellenmesi ve yenilenmesi gerektiğini unutmayın.

 ‘ÖNCE PROGRAMA, SONRA ŞEHRE BAKIN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. Meryem Tuncel-Çukurova Üniversitesi Rektörü

Üniversite tercih döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar öncelikle program, sonra üniversite ve daha sonra da üniversitelerin bulunduğu şehir. Özellikle günümüz bilgi ve bilişim çağına paralel olarak gelişen teknoloji, eğitimin ve akademinin de değişim ve dönüşümüne neden oluyor. Bu dönüşümün en önemli sonucu, iyi bir meslek diplomasının disiplinlerarası çalışmalara öncülük edebilecek yenilikçi, girişimci, üretken, sorgulayan yüksek becerilerle desteklenmesi. Öğrencilerin bilgi, beceri ve donanımlarının yanı sıra ilave yetenekler kazanmaları, sadece klasik öğrenci-eğitici etkileşimiyle değil çift ana dal, yan dal, Erasmus+, Farabi, Mevlâna gibi değişim programları ve yaşam boyu öğrenme programlarıyla, zengin bir altyapı ve arkadaşlık ortamıyla desteklenmeli.

 

‘ULUSLARARASI ARENADA TANINAN ÃœNÄ°VERSÄ°TELERÄ° TERCÄ°H EDÄ°N’Â

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. Necdet Budak-Ege Üniversitesi Rektörü

Temel eğitimden yükseköğretime geçişin ilk basamağı olan tercih süreci, dikkatle ve titizlikle planlanmalı. Bu sürecin hem bireyin hem de ülkenin geleceği açısından kritik bir süreç olduğunun da altını çizmek isterim. Gençlerin tercih edecekleri üniversitelerin belirli kriterlere sahip olması çok önemli. Evrensel ölçekte nitelikli ve nicelikli bilgiyi üreten, araştırma üniversitesi unvanına sahip, uluslararası arenada tanınır, donanımlı akademik kadrosu olan, kişisel yeteneklerin gelişimine olanak sağlayan kampüs yaşamını sunan, akreditasyon sürecini tamamlamış, öğrenci dostu üniversiteleri tercih eden gençlerimiz, geleceğe daha donanımlı ve yetkin bir şekilde hazırlanacak.

 

‘KENTİN SUNDUĞU OLANAKLARI İYİ İNCELEYİN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. Fuat Erdal-Anadolu Üniversitesi Rektörü

Eğitim olanaklarının yanında üniversitenin aktif, nitelikli bir sosyokültürel yaşam sunması da entelektüel gelişimleri için çok önemli. Mesleki yeterlilik, alandaki uzmanlık için önemli ancak günümüz iş dünyasının rekabet koşulları mesleki uzmanlığın yanı sıra entelektüel birikimi yüksek bireyleri daha fazla ön plana çıkarıyor. Üniversite tercihiyle birlikte öğrencinin uzun dönem yaşayacağı kentin olanakları da önem kazanıyor.

‘LİSTENİZDEKİ KURUMLARI ZİYARET EDİN’

Rektörlerden mesaj var
Prof. Dr. Yusuf Baran-İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü

Kendinize uygun mesleği belirledikten sonra eğitim alacağınız üniversitede bakacağınız özellikler şunlar olmalı:

· Eğitim kadrosu ve araştırma altyapısı,

· Üniversite-sanayi iş birlikleri ve staj olanakları, 

· Kampüste var olan teknoparklar,

· Uluslararası iş birlikleri ve sağladığı fırsatlar,

· Kampüs hayatı ve sosyal, spor, barınma fırsatları.

Her şeyden öte, tercih listenizdeki üniversiteleri mutlaka ziyaret edip yetkililerden bilgi almanızı önemle tavsiye ediyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!