Özvar: Örnek bir uygulamayı hayata geçiriyoruz

Güncelleme Tarihi:

Özvar: Örnek bir uygulamayı hayata geçiriyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2023 17:01

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “YÖK İLE TUSAŞ arasında örnek bir üniversite sanayi iş birliği modelini Marmara Üniversitesi’nde hayata geçiriyoruz” dedi. YÖK Başkanı Özvar, İstanbul’da Marmara Üniversitesi Havacılık Yapısalları ve Optimizasyon Laboratuvarı Açılış Töreni’ne katıldı.

Haberin Devamı

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil ve Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt’un da katıldığı törendeki konuşmasında nitelikli genç bilim insanlarının yetişmesi için sanayi ve teknolojinin dev şirketleriyle iş birliği protokolleri yapmaya devam edeceklerini belirten YÖK Başkanı Özvar şunları söyledi:

200 DOKTORA ÖĞRENCİSİ DESTEKLENECEK
“YÖK İLE TUSAŞ arasında örnek bir üniversite sanayi iş birliği modelini Marmara Üniversitesi’nde hayata geçiriyoruz. Yerli ve milli havacılık uzay sanayiin geliştirilmesine katkı sağlamak üzere 24 Haziran 2022’de araştırma üniversitesi rektörlerinin katılımıyla Ankara’da TUSAŞ ve YÖK arasında yükseköğretim alanında iş birliği protokolü imzalanmıştı. Bu protokol kapsamında YÖK ile TUSAŞ arasında iş birliğinin artırılması ve üniversitelerde doktora yapan öğrencilerin TUSAŞ’ın stratejik önceliklerine göre belirlenen alanlarında çalışmalarının desteklenmesine karar verildi. İlk planda 200 doktora öğrencisinin tez çalışmalarına teşvik edilmesi ve TUSAŞ Bilimsel Araştırma Programı kapsamında bu öğrencilerimize rehberlik edilmesi planlandı.

Haberin Devamı

Özvar: Örnek bir uygulamayı hayata geçiriyoruz
BEŞ LABORATUVARDAN İLKİ AÇILDI
1 Temmuz 2022’de YÖK TUSAŞ iş birliği protokolü dahilinde istişare toplantısı düzenlendi. Bu toplantıda YÖK TUSAŞ iş birliği kapsamındaki çalışmaların daha verimli bir şekilde yürütebilmesi ve TUSAŞ’ın üniversite öğrencileriyle, öğretim elemanlarıyla etkileşim içine girebilmesi için üniversitelerin kampüs alanları içerisinde nitelikli laboratuvarlar yapılmak üzere alan tahsis edilmesi kararlaştırıldı. Bu karar kapsamında ülkemizdeki araştırma üniversitelerce belirlenen gerekli alt yapı ve donanım malzemeleri TUSAŞ tarafından temin edilerek öğrenci ve hocalarımızın bilimsel çalışmalarını yapmasını sağlayacak araştırma laboratuvarları hazır hale getirildi. İnanıyorum ki bu araştırma merkezleri sayesinde öğrencilerimizin araştırma alanları zenginleşecek ve kendi alanlarında daha fazla yayın ve örnek çalışmalar ortaya koyacaklar. Birinci etapta hizmete girecek beş laboratuvardan ilki olan havacılık alanındaki laboratuvarı Marmara Üniversitesi’nde açıyoruz. Hazırlıkları tamamlanan ve bu ay içerisinde kullanıma açılacak diğer laboratuvarlarımız ise İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde Dinamik Test ve Modelleme Laboratuvarı, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde İHA Teknolojileri ve Termal Üretim Sistemleri Laboratuvarı, Fırat Üniversitesi’nde Bilişim Yazılım Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Hesaplamalı Mühendislik Laboratuvarı.

Haberin Devamı

İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLLERİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ
İkinci etaptaki beş laboratuvarın önümüzdeki ay içerisinde hazırlıkları tamamlanacak. İkinci etapta Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Atatürk Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi de yine TUSAŞ’ın katkılarıyla bu laboratuvar açılacaktır. Araştırma üniversitelerimizin bilimsel araştırma kapasitesini ve verimliliğini artırılmasına katkı sağlayacağına inandığımız bu büyük projenin TUSAŞ’ın kıymetli yöneticileriyle ülkemizdeki diğer üniversitelere yaygınlaştırmak için çalışacağız. YÖK olarak ülkemizde nitelikli genç bilim insanlarının yetişmesi için sanayi ve teknolojinin dev şirketleriyle iş birliği protokolleri yapmaya devam edeceğiz.

Özvar: Örnek bir uygulamayı hayata geçiriyoruz
ÜNİVERSİTELERİMİZDE GÖREVLENDİRMEYE BAŞLADIK
Firmalarda çalışan doktoralı personelin üniversitelerde hocalık yapmasının önünü açan kanuni bir düzenleme eylül ayında gerçekleştirilmişti. Şimdi bunu hayata geçiriyoruz. Artık sanayide çalışan doktoralı araştırmacılar, AR-GE personeli bir hoca olarak çalışabilecek, tez yönetebilecek, ders verebilecek. Şirketlerin verdiği izinle üniversitelerimize gelebilecek olan bu araştırmacılar daha da önemlisi üniversitelerde bilimsel araştırma projesi yönetebilecekler. Yani artık üniversiteyi, üniversite hocalarını ve öğrencilerini sanayiye taşımanın yanı sıra daha önemli bir adım atarak sanayiyi üniversitenin içine getirecek uygulamayı başlatıyoruz. Şu an üniversitelerimizde TUSAŞ, TÜBİTAK’a bağlı enstitüler, Tarım Bakanlığımıza, Sanayi Bakanlığımıza bağlı enstitüler gibi kurumlarda çalışan doktoralı AR-GE mensuplarını artık üniversitelerde istihdam etmeye ve görevlendirmeye başladık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!