Öğrencilerden ekmek israfına karşı proje

Güncelleme Tarihi:

Öğrencilerden ekmek israfına karşı proje
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2014 10:02

Balıkesir’in Sındırgı İlçesi’ndeki Mesleki Teknik Eğitim Merkezi (METEM) öğrencileri, ekmek israfını önlemek için proje hazırladı. Çalışma kapsamında 5 bin broşür dağıttılar, 2 bin ekmak saklama çantası ve 10 bin ekmek poşeti dağıttılar.

Haberin Devamı

Sındırgı METEM’de 11/A, 11/B ve 12/C sınıflarında eğitim gören öğrenciler, ekmek israfına dikkat çekmek için bir proje hazırladı. Öğrenciler daha sonra ders kapsamında hazırladıkları projenin okulla sınırlı kalmaması gerektiğini düşünüp, ilçe genelinde çalışmalar yaptı. Öğrencilerin bu çalışmaları ekmek israfını önleme kampanyasını ülke genelinde yürüten Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) de ilgisini çekti. Öğrencilere, TMO’nun yanı sıra Sındırgı Belediyesi, Esnaf ve Sanatkarlar Odası İçe Temsilciliği, Sındırgı Ziraat Odası Başkanlığı ile Yağcıbedir Pide Salonu’ndan destek geldi. Kampanya kapsamında ilçe genelinde ekmek israfını önlemeye yönelik şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlendi. Halk pazarında ekmek israfına dikkat çekmek için 5 bin el broşürü, 2 bin ekmek saklama çantası, 10 bin ekmek poşeti dağıtıldı.

Haberin Devamı

Bayat ekmekle yapılan yiyecekler ikram edildi

Kampanya okulun yıl sonu etkinliğinde gerçekleştirilen yürüyüş ve törenle son buldu. Cumhuriyet Meydanı’ndan okula dek gerçekleştirilen yürüyüşle ekmek israfına bir kez daha dikkat çeken öğrenciler, ‘ekmeğini israf etme’, ‘ekmek nimet demek, ‘nimete hürmet gerek’, ‘ekmeğini, emeğini koru’, ‘hiç düşündünüz mü, ekmekler ile yılda 1.3 milyar TL kayba neden oluyoruz’, ‘çöpe atılan ekmekler ile yüzlerce okul yapılabilir’, ‘bayatlayan ekmeklerinizin yeri çöplük değildir’, ‘bayat ekmeklerinizi yemek ve tatlılarda değerlendirin’ yazılı pankartlar taşıdı. Çılbırcı Mahallesi’nden gelen halk oyunları ekibi de gösterisiyle yürüyüşe renk kattı.

METEM Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen törende konuklara bayat ekmeklerle hazırlanmış yiyeceklerin ikram edildi. Sındırgı Kaymakamı Hüseyin Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Şevket Barkır, TMO Daire Başkanı Mustafa Bahar, METEM Müdürü Tuncay Öztürk, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Halil Güner ve diğer daire amirleri katıldı.

300 milyon ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı

TMO Daire Başkanı Mustafa Bahar ekmeğin, sofraların baş tacı kabul edildiğini hatırlatarak buna karşın en fazla israf edilen gıda ürünlerinin başında geldiğini vurguladı. Sındırgı’da gösterilen duyarlılığın toplumun her kesimine yayıldığında ülke kazancına katkı sağlanacağını belirten Bahar, "Ekmek israfını önlemek için yaptığımız çalışmalar sonunda 2013’te günde bir milyon 50 bin, yılda ise 384 milyon ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı. İsrafta yüzde 18’lik bir iyileşme sağlandı. Ayrıca kampanyayla ülkemiz ekonomisine iki önemli kazanım sağlandığını belirledik. Birincisi 300 milyon TL değerinde ekmek çöpe atılmaktan kurtarıldı. İkincisi ise kampanyanın etkisiyle halkımızın ekmeği ihtiyacı kadar satın alarak kontrollü tüketmesi sonucunda oluşan yüzde 10’luk tüketim azalışına bağlı olarak 2.5 milyar TL tasarruf sağlandı. Sonuç olarak, milli ekonomimizde yıllık 2.8 milyar TL tasarruf sağlandı" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!