Müstehaklık belgesi nedir, ne işe yarar? Müstehaklık belgesi E- Devlet'ten nasıl alınır, kimlere verilir?

Güncelleme Tarihi:

Müstehaklık belgesi nedir, ne işe yarar Müstehaklık belgesi E- Devletten nasıl alınır, kimlere verilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 23:32

Zaman zaman duyduğumuz ama anlamını bilmediğimiz bir kelime olarak müstehaklık kelimesi ön plana çıkıyor. Bazı yerlerde karşınıza çıkabilecek olan müstehaklık belgesi sayesi ile ilgili olarak pek çok kişi bilgi edinmek istiyor. Müstehak kelimesi, kelime anlamı olarak hak sahibi olmak anlamına gelir. Müstehaklık belgesi nedir, ne işe yarar sizler için derledik.

Haberin Devamı

Müstehaklık belgesi, özellikle de çalışan kişiler tarafından önem verilmesi gereken bir belgedir. Müstehaklık belgesi, aslında Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgilidir.

Müstehaklık Belgesi Nedir?

Müstehaklık belgesi, çalışan kişinin sigortadan hangi düzeyde yararlandığını göstermeye yarayan bir belgedir. Müstehaklık belgesi, kişinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumunu belirtmek için sıkça kullanılan bir kaynak olarak bilinir.

Müstehaklık belgesi, çalışma hayatında aktif olarak çalışan kişilerin eşinin ve çocuklarının da sağlık sigortasından yararlanmasını sağlayan bir belgedir. Çalışan kişinin aldığı müstehaklık belgesi, sosyal güvenlik kurumlarından birine bağlı olduğunu gösterir. Aynı zamanda Türkiye genelinde yer alan herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan da istediğinizde müstehaklık belgesi temin edebilirsiniz.

Müstehaklık Belgesi Ne İşe Yarar?

Müstehaklık belgesi, genellikle kurumlar tarafından yapılacak iş ve işlemler için sizden talep edilen bir belgedir. Müstehaklık belgesi, hangi kapsamda sigortadan yararlandığınızı ve tabi olduğunuz sigorta kolunu gösteren bir belgedir. Bu belge, aktif sigortanızın olup olmadığının tespit etmek için sıkça kullanılan belgedir. Bu belge sayesinde hastaneden yararlanıp yararlanmadığınız ya da sağlık provizyonu alıp almadığınız ve kısacası sigortanızın olup olmadığının tespit edilebilmesi için istenir. Müstehaklık belgesi, kimi zaman staj için de okul ya da eğitim merkezleri tarafından da talep edilebilir.

Müstehaklık Belgesi E Devletten Nasıl Alınır?

Müstehaklık belgesi, almak isteyen kişiler kendileri için en uygun olan yerden müstahaklık belgesini almayı tercih edebilirler. Müstehaklık belgesini; sosyal güvenlik kurumunun kendi sitesi üzerinden, e- devlet üzerinden ve sosyal güvenlik kurumuna bağlı olan çeşitli kuruluşlardan da temin edebilirsiniz. Teslim alacağınız müstehaklık belgesi ile birlikte Bağkur, SSK ya da emekli sandığı birimlerine bağlı olduğunuzu gösteren bir belge alabilirsiniz. E devletten müstahatklık belgesi almak çok kolaydır. E devlete PTT şubelerinden alacağınız şifre ile giriş yaparak arama butonuna müstahaklık belgesi yazarak bu belgeyi alabilirsiniz.

Müstehaklık Belgesi Kimlere Verilir?

Müstehaklık belgesi almak isteyen çalışanların 4a, 4b ve 4c üzerinden de prim ödemesinin düzenli olarak yapılıyor olması gerekir. Kişinin aldığı müstehaklık belgesi ile birlikte sağlık sigortasından yararlanıp yararlanamayacağını da anlaşılabilir. Aynı zamanda müstehaklık belgesi hem kişinin hem de onun ailesinin sağlık sigortasından yararlanabilmesi için gerekli olan bir belgedir. Kişi bu belge sayesinde sağlık sigortasından yararlanıp yararlanamayacağını da öğrenmiş olur. SGK bakımından müstehaklık, bakmakla yükümlü olunan kişinin sağlıktan yararlanıp yararlanamayacağını gösteren belgedir. Kısacası, kişinin sağlıktan yararlanma hakkı bulunuyorsa müstehak sayılır. Sağlıktan yararlanma hakkı bulunmuyorsa da müstehak değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!