MEB’den akran zorbalığı çalıştayı

Güncelleme Tarihi:

MEB’den akran zorbalığı çalıştayı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2023 12:23

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, akran zorbalığına karşı güvenli okul kültürünü yaygınlaştırmak üzere yeni bir çalışma başlatacaklarını belirtti. Bakan Özer; “Akran zorbalığının anlatılması, farkındalığın artırılması, okul-aile iş birliğinin güçlendirilmesi ve sonrasında yürütülecek çalışmaları desteklemek adına düzenleyeceğimiz çalıştaydan çıkan sonuçlara göre almamız gereken yeni önlemleri hızlı şekilde uygulayacağız” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde, öğrencilere yönelik rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinde çok yönlü çalışmalar yürütüldüğünü anlattı. Bu çalışmalarda öğrencilerin gelişim dönemlerini dikkate aldıklarını dile getirdi ve yürütülen faaliyetlerin de akademik, sosyal duygusal ve kariyer gelişim alanları odağında olduğunu söyledi.

YENİ PSİKOEĞİTİM PROGRAMLARI
Bakan Özer, okullarda gelişimsel, önleyici psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri verildiğini hatırlatarak, akran zorbalığına karşı yapılanları ve yapılması planlananları şöyle anlattı:

“Sınıf rehberlik programlarımızın yanı sıra çocuklarımızın duygularını sağlıklı yollarla ifade etmeleri, empati becerilerini geliştirmeleri, farklılıklara saygı duymaları, çatışma çözme, yardımlaşma, iş birliği gibi sosyal beceriler kazanmaları amacıyla akran zorbalığı farkındalık programlarını hazırladık. Öğrencilerin arkadaşlık ilişkilerini geliştirerek okulda güvenli iletişim ortamları oluşturmalarına yardımcı olmaya yönelik psikoeğitim programlarımızı da uygulamaya aldık. Ayrıca okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin akran zorbalığı konusunda farkındalık kazanmaları ve baş etme becerileri geliştirmelerine yönelik çeşitli programlar hazırlandı.

“ZORBALIĞA KARŞI SIFIR TOLERANS GÖSTERİYORUZ”
Okullarımızda, öğretmenin öğrenciye, öğrencinin öğretmene, öğrencinin öğrenciye, öğretmenin öğretmene uyguladığı zorbalığa karşı sıfır tolerans gösteriyoruz. Bu konudaki tüm süreçleri takip ediyoruz. Çocuklarımız ve öğretmenlerimiz için eğitim kurumlarını güvenli hale getirmekle ilgili en ufak bir tavizimiz yok. Okullarımızda bu kültürü yaygınlaştırmak üzere çalışmalarımızı hızlandırıyoruz.

ÇALIŞTAY SONRASI YENİ ÖNLEMLERİ UYGULAYACAĞIZ
Bununla ilgili alanında uzman akademisyenlerin katılımıyla bir çalıştay düzenleyeceğiz. Farklı illerden farklı tür ve kademelerden okul yöneticileri ile rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlardan oluşan 100 katılımcılı ‘Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı’ konulu çalıştayda hafta başı bir araya geleceğiz. Akran zorbalığını önleme ve baş etme stratejileri, akran zorbalığını önlemede ailelerin ve okulun rolü gibi konulara değinerek akademisyenlerimizle konuyu pek çok yönüyle ele alacağız. Çıkan sonuçlara göre almamız gereken yeni önlemler, yeni düzenlemeler olduğunda bunları da hızlı şekilde uygulayacağız.”

BAKMADAN GEÇME!