Liselilere ‘sosyal sorumluluk’ görevi

Güncelleme Tarihi:

Liselilere ‘sosyal sorumluluk’ görevi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2023 16:51

Lise öğrencileri 4 yıllık öğrenim hayatları boyunca toplam 40 saat olmak üzere sosyal sorumluluk programına katılacak. Karara göre; kütüphanede nöbet tutma, öğrenci arkadaşına kitap tanıtma, okulun bir bölümünde bir sorumluluğu kabullenerek hizmet yapma, bir arkadaşına yabancı dil, matematik gibi derslerinde yardımcı olma gibi görevler üstlenecekler. Diğer yandan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından lise öğrencilerine akademik derslerin yanı sıra beceri temelli kurslara katılma imkanı sunulacak.

Haberin Devamı

MEB Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yer alan, lise öğrencilerine yönelik sosyal sorumluluk kararının detaylarını paylaştı ve beceri temelli kurslar hakkında açıklamalarda bulundu. Topçu, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in talimatıyla öğrencilerin akademik derslerinin yanında okul içinde ve dışında yaptıkları her türlü faaliyetlere yönelik etkin bir e-Portfolyo sistemini hayata geçirmeyi amaçladıklarını belirtti. Buna göre beceri kurslarını tamamlayan öğrencilerin sertifikaları ile 40 saatlik sosyal sorumluluk programlarında yaptıkları uygulamalar, e-Portfolyolarına işlenecek.

Liselilere ‘sosyal sorumluluk’ görevi
40 SAATLİK SOSYAL SORUMLULUK GÖREVİ
“Hayata geçirmeyi amaçladığımız e-Portfolyo sistemine ilişkin uygulamalardan biri de liselerde kulüp ve sosyal sorumluluk programı” diyen MEB Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu yeni sistemin detaylarıyla ilgili;

Haberin Devamı

MEB Öğrencilerimize, 9'uncu sınıftan mezuniyetlerine kadar geçen süreçte 40 saatlik sosyal sorumluluk görevi getirdik. Bu uygulamada, kütüphanede nöbet tutma, öğrenci arkadaşına kitap tanıtma, okulun bir bölümünde bir sorumluluğu kabullenerek hizmet yapma, bir arkadaşına yabancı dil, matematik gibi derslerinde yardımcı olma gibi bazı görevleri üstlenecekler. Öğrencilerimiz, okulun denetiminde ve izin verilecek ortamlarda sosyal sorumluluk programına katılacaklar. Sosyal sorumluluk uygulamaları, şu an için gönüllülük esaslı ancak zamanla bu kültür oturduğunda her öğrencimizin zorunlu olarak yapacağı bir uygulamaya dönüştürülecek. Öğrencilerin bu çalışmalara katılım durumları ilgili resmi kurum, kuruluş ve yetkili merciler tarafından belgelendirilecek. Sosyal sorumluluk programı kapsamındaki çalışmalar ve diğer faaliyetler, puanla değerlendirilmeyecek ancak sertifikalar okul yönetimince öğrencinin e-Portfolyosuna işlenecek” dedi.

Haberin Devamı

KURSLARI TAMAMLAYANLAR SERTİFİKA ALACAK
Akademik derslerin yanı sıra lise öğrencilerine sunulacak beceri temelli kursların detaylarını ise şöyle anlattı; “Öğrenciler, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün e-yaygın sisteminden ilgi ve ihtiyaçlarına göre çok sayıda kurslardan istediklerini gönüllü olarak seçebilecek. Bunun yanı sıra Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi’nin uzaktan eğitim modülleri içinde yer alan paket beceri kurslarına da katılabilecekler. Ayrıca Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüzün hazırlığını yaptığı teorik kısmının uzaktan, uygulama kısmının ise yüz yüze olacağı paket beceri kurslar arasından da  seçim yapabilecekler. Bu kursları tamamlayan öğrencilerin sertifikaları e-Portfolyolarına eklenecek.

Haberin Devamı

PLANLAMAYI OKUL YÖNETİMİ YAPACAK
Öğrencilerimiz, kursları belgelendirerek okul idaresine sunacak. Planlama, okul yönetimi tarafından yapılacak ve ilgili belgeler okul yönetimince öğrencilerimizin e-Portfolyosuna işlenecek. Burada öğrencilerimizin bireysel öğrenmelerini teşvik ederek belli paket becerilerini sertifikalandırmalarına imkan sağlamak istiyoruz. Hayat boyu öğrenme kapsamında öğrencilerin ilgi ve ihtiyaç alanlarına hitap edebilecek çok sayıda kurs, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüzün e-yaygın sisteminden seçilerek alınabilecek. Dolayısıyla bir öğrencimiz eğer bilinçli şekilde planlama yaparsa 9'uncu sınıftan başlayıp 12'nci sınıfa gelinceye kadar bu kurslar üzerinden alacağı eğitimlerle kendine bir beceri seti oluşturma imkânına sahip olabilecek ve bunu sertifikalandırabilecek. Öğrencilerin hangi kursları alabileceğine yönelik kapsamlı çalışma yürütüyoruz. Çalışmalar yakında yayınlanacak.”

 

BAKMADAN GEÇME!