Kümelerde ortak özellik yöntemi nedir ve nasıl yapılır? Örnekleri ile konu anlatımı

Güncelleme Tarihi:

Kümelerde ortak özellik yöntemi nedir ve nasıl yapılır Örnekleri ile konu anlatımı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2022 16:55

Matematik konuları arasında yer alan kümelerde ortak yöntemi önemli konular arasındadır. Kümelerde ortak özellik konusunun iyi anlaşılması ilerleyen konuların iyi anlaşılması açısından önem teşkil etmektedir. Matematik konuları sadece okul yıllarında değil hayat boyunca gerekli olmaktadır. Kümelerde ortak özellik konusunu araştırırken önce küme konusunu anlamak gerekir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

  Kümelerde ortak özellik dendiği zaman küme içinde benzer özellikleri taşıyan nesnelerden bahsedilmektedir.

  Kümelerde Ortak Özellik Yöntemi Nedir?

  Küme konusu matematiğin konusu olarak işlenmektedir. Küme ise hayvanların, cisimlerin, isimlerin toplu şekilde belirtilmesidir. Küme gösterimi içinde farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi de ortak özellik yöntemi olmaktadır.

  Küme, nesnelerin, hayvanların, adların vb. şeylerin topluluk halinde belirtilmesidir. Bir araya gelen nesnelerin, cisimlerin veya grupların ortak özellikleri olması gerekir. Matematikteki tek sayılardan bir küme oluşturulabilir. Aynı yaşta olan çocuklar bir küme oluşturabilir. Bir grup içinde kırmızı giymiş olanların kümelerde ortak özellik ile saptandığı belirtilir. Kümeler ise her biri ayrı bir harf ile sınıflandırılabilir.

 

Haberin Devamı

 Kümelerde ortak özellik grubu oluşturmak için gruptaki şeylerin herkes tarafından kabul görmüş özellikleri olmalıdır. Yüzü asık insanlar kümesi diye bir küme olmaz çünkü yüzün asık olma derecesinin bir standardı yoktur. Ama 16 yaşında olanların oluşturduğu bir küme olabilir. Burada ispatlanmış bir standart bulunmamaktadır. Bir küme oluşturma işleminde her yaş grubu için bir küme oluşturulduğu düşünülebilir. Ama kümelerde 16 yaşında hiç kimse yoksa bu bir küme olur ama boş küme olarak adlandırılır.

 

 Kümelerde Ortak Özellik Nasıl Yapılır?

 

 Kümelerde benzerlik önemli olmaktadır. Benzer özellikler ile sınıflama yapılmaktadır. İkinci önemli nokta ise küme içindeki eleman sayısı olmaktadır. Küme içinde yer alan her nesne kümenin elemanı sayılmaktadır. Elemanın kendi sembolü ile gösterilmesi gerekir. Boş kümelerde olabilmektedir. Boş küme içinde eleman bulunmamaktadır. Boş küme içinde sembol kullanılmaktadır.

 

 Kümelerde ortak özellik yöntemi çok kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Bir küme içinde bulunan nesneler tek tek yazılmaz. Bunun yerine ortak özelliklerin yazılması söz konusu olmaktadır.

 

Haberin Devamı

 Kümelerde Ortak Özellik Örnekleri ile Konu Anlatımı

 

 Kümelerde ortak özellik örnekleri ile daha iyi anlaşılmaktadır. Kümelerde ortak özellik oluşturmayacak olan durumlar şunlardır;

 

Kısa boylu insanlar

 

Mutlu insanlar

 

Bazı dersler

 

Haftanın bazı günleri

 

Bazı iş kolları

 

 

 Kümelerde ortak özellik oluşturacak durumlar şunlardır;

 

Teşekkür belgesi alan kişiler

 

Ünivesiteyi kazanan öğrenciler

 

Kırmızı kazak giyenler

 

Uçan memeli hayvanlar

 

Beyaz kuşlar

 

F harfi ile ismi başlayan kişiler

 

 

 Küme içinde bulunan nesneler tek tek yazılmaz. Bunun yerine ortak özellikleri yazılır. Bu duruma kümelerde ortak özellik ismi verilmektedir. Örneğin ;

 

 Tek rakamlar kümesi: {1,3,5,7,9} şeklinde ifade edilmektedir. Bunun yazılımı sırasında A={1,3,5,7,9} şeklinde yazılması doğru olmaktadır.

 

Haberin Devamı

 B={ 1,2,3,4,5,6,7…..} sayı kümelerini göstermek için kullanılmaktadır.

 

 Bu konular basit gibi görülse bile matematik konularının temelini oluşturmaktadır. Eğer iyi öğrenilirse diğer konuları öğrenmek kolay olmaktadır. Kümeler ortak özellik dışında venn şeması, liste yöntemi gibi yöntemlerde bulunmaktadır. Her konu kendi içinde farklılık göstermektedir. Liste yönteminde yine parantez içinde yazım söz konusu olmaktadır. Ama yazılan nesnelerin arasına virgül konmaktadır.

 

 Venn şemasında ise bir kutu içinde gösterim olmaktadır. Bu sırada her grubun başına nokta konulması gerekmektedir. Bu şekilde yapılan küme sistemlerine ise venn şeması adı verilmektedir. Kümenin adının ise şeklin yanında olması gerekmektedir. Her şemanın farklı bir kullanımı bulunmaktadır. Temelde basit gibi görülse bile yaşam boyu kullanılan teknikler arasında yer almaktadır.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!