Kriz yönetimi nedir? Nasıl yapılır? Kriz yönetimi aşamaları, eğitimi ve örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Kriz yönetimi nedir Nasıl yapılır Kriz yönetimi aşamaları, eğitimi ve örnekleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 22:24

Kriz yönetimi, kriz ve sorun yaratan olayların ortadan kaldırılması, sorunun giderilmesi, düzeltilmesi sürecidir. Aynı zamanda risk yönetimini de kapsar. Kriz yönetiminde uygulanması gereken aşamalar ile bu süreç daha kolay bir hale getirilebilir. Uygulama şekli, alanına göre değişse de temel de mantık aynıdır. Kriz yönetimi süreci hakkında ayrıntıları derledik.

Haberin Devamı

Kriz yönetimi, kendi başına bir alan veya bir birimdir. Olası ve var olan kriz durumları için şirket, kurum, kuruluş ve ülkelerin her daim bir kriz yönetimi planı bulunması gerekir. Bu yönetim süreci kendi biriminde uzmanlar tarafından hazırlanan planlar dahilinde yürütülür.

 Kriz Yönetimi Nedir?

 Kriz yönetimi, önceden tahmin edilen ya da ani olarak gelişen sorun ve krizlerin yönetilmesi ve ortadan kaldırılmasıdır. Bu süreç kuruluşun menfaatlerini korumak ve zararı en aza indirgemek için oluşturulur. Bir tür hazırlık ve faaliyet çalışmalarıdır.

 Nasıl Yapılır?

 Kriz yönetimi, ilk olarak krize neden olabilecek durumların saptanması ile gerçekleşir. Belirlenen her bir faklı kriz riski için farklı planlar oluşturulur. Yani her krizin kendine ait bir kriz yönetim planı şekillendirilir. Daha sonra krizin gerçekleşmesi durumunda etkilenecek birimler ve kişiler belirlenir.

Haberin Devamı

 Kriz durumunda etkin olarak görev alacak grup hazır edilir. İyi ve etkili bir iletişim planı her daim hazır olmalıdır. Sonuçları olumlu ve olumsuz olarak belirleyerek sonrası için de bir plan geliştirilir. Son olarak hazır edilen planlar test aşamasına tabi tutularak ne durumlarda işe yaradığı ve hangi durumlarda etkisiz kaldığı belirlenir, gerekli düzeltmeler yapılır.

 Kriz Yönetimi Aşamaları

 Kriz yönetimi en kısa şu şekilde aşamalara ayrılmaktadır;

 Kriz durumlarının belirlenmesi ve kriz sinyalinin saptanması

 Kriz durumu için taktik, strateji ve plan geliştirilmesi

 Plan, taktik ve strateji planlarının test edilmesi

 Hazırlık ve korunma planlarının hazırlanması

 Krizden etkilenecek grupların saptanması

 Kriz yönetimi ekibinin görevini gerçekleştirmesi

 Kriz yönetiminin kontrol altına alınması

 Krizden zarar gören birim ve kişilerin saptanması

 Normale dönüş

 Değerlendirme süreci ve öğrenme

 Avantaja çevirme maddelerinin uygulanması

 Kriz Yönetimi Eğitimi

 Kriz yönetimi eğitimi, danışmanlık, kurs ve ilgili bölümlerde ders olarak verilmektedir. Bu alanda yer alacak olan kişileri krizi en iyi şekilde yönetebilecek şekilde bilgi ve donanıma sahip şekilde hazırlamaktadır.

Haberin Devamı

 Kriz Yönetimi Örnekleri

 Kriz yönetimi bazı durumlarda başarılı bir şekilde yönetilirken bazı durumlarda başarısız olarak sonuçlanabilir. Başarılı olarak tamamlanan kriz yönetimine en iyi örneklerden biri 1929 yılında Büyük Buhran olarak adlandırılan ve ABD'de yaşanan krizdir.

 Uygulanan adımlar ve doğru teknikler ile kriz başarılı bir şekilde sonlandırılmıştır. Bir diğer örnek ise başarısız bir kriz yönetimi olan Nokia örneğidir. Nokia, cep telefonu alanında uzman ve piyasa lideri konumunda iken gelişen teknoloji ile uyumlu olmayarak rakiplere karşı yenilgi almış ve krizi doğru yönetemeyerek pazardan çekilmek zorunda kalmıştır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!