KPSS'ye kimler girebilir ve başvurabilir? Kamu Personeli Seçme Sınavı başvuru şartları nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

KPSSye kimler girebilir ve başvurabilir Kamu Personeli Seçme Sınavı başvuru şartları nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2022 15:35

KPSS Kamu Personeli Seçme Sınavıdır. Lisans programlarından mezun olanlar ya da sınavdan sonra mezun konumuna gelecek öğrenciler KPSS'ye girebilir. Yalnızca öğretmenliğe başvuru yapacak adayların lisans son sınıfta olmaları gerekir. KPSS sınavı hakkında merak edilenler ve başvuru koşulları ile ilgili detayları derledik.

Haberin Devamı

KPSS, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen bir sınavdır. Kamu Personeli Seçme Sınavı olan KPSS kamu meslekleri için girilmesi gereken bir sınavdır. Kamuda çalışmak ya da öğretmen olmak için KPSS şartı bulunur.

KPSS'ye Kimler Girebilir ve Başvurabilir?

KPSS'ye lisans programlarından mezun olmuş ya da sınav geçerlilik süresinde mezun olacak adaylar başvuru yapabilir. Mezun olmamış adayların sınavın geçerlilik süresi olan iki sene içinde mezun konuma gelmeleri gerekir. Eğer koşulların taşınmadığı tespit edilirse adayların sınavları geçersiz olur ve hiçbir haktan yararlanamazlar.

Yalnızca öğretmenlik için KPSS'ye girecek olan adaylardan lisans bölümlerinin son sınıfında olmaları şartı aranır. KPSS sınavının geçerlilik süresi 2 yıldır. 2 yıl boyunca sınav sonucunun gerekli yerlerde kullanılması mümkündür. Art arda 2 kez KPSS'ye girip yüksek olan puanı başvurularda kullanmak da mümkündür.

Kamu Personeli Seçme Sınavı Başvuru Şartları Nelerdir?

KPSS'ye girmek için adaylardan Türk vatandaşı olması, 18 yaşını geçmiş olması ve kamu haklarından mahrum olmaması şartı aranır. Anayasal düzene karşı olan suçlardan sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas ya da rüşvet, hırsızlık gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da bulunur. Devlet Memurları Kanununun 48. maddesinin 6. fıkrasındaki askerlik şartını taşımak ve tercih edilecek olan kadrodaki şartları taşımak da gereklidir. KPSS'ye giren ve başarılı puan alan adaylar kurumların farklı sınav ya da mülakatlarına da alınabilir.

Kurumlar belirli bir başarı puanı belirleyerek başvuruları alır ve kendi bünyesinde mülakatlar gerçekleştirerek işe alım gerçekleştirilir. Öğretmen olmak için de KPSS şartı aranır. KPSS sınavı ÖSYM tarafından yapılır ve her sene başvuru tarihi ile sınav tarihi açıklanır. Belirtilen başvuru tarihleri arasında adayların başvurularını ÖSYM üzerinden gerçekleştirmesi ve gerekli ödemeyi yapması gerekir. Sınav sonunda belirtilen sonuç tarihinde adaylara özel olarak ÖSYM'nin sonuç açıklama sisteminde açıklama yapılır.

 

BAKMADAN GEÇME!