Köy okulundan bilişim merkezine

Güncelleme Tarihi:

Köy okulundan bilişim merkezine
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2023 10:29

Öğrenci azlığı nedeniyle kapanan köy okulu bilişim merkezine dönüştürüldü. Köy okulu yeni yüzüyle şimdi bir bilim ve teknoloji merkezi haline geldi. Çatalca Yenilikçi Uygulamalar Bilişim Merkezi, 6 farklı atölyesinde öğrencileri geleceğin teknolojileriyle buluşturuyor.

Haberin Devamı

İstanbul Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından başlatılan projeyle, 10-17 yaş grubu öğrencilerin yeteneklerini keşfetmesi ve geleceğe hazırlanması hedefleniyor. Bu kapsamda geçtiğimiz eylül ayında hazırlıkları tamamlanan Çatalca Yenilikçi Uygulamalar Bilişim Merkezi’nde, ilgi ve yeteneklerine göre seçilen 300 öğrenciyle eğitim öğretim devam ediyor. Öğrenciler merkezde tasarım üretim teknolojileri, robotik, kodlama, çizim, 3D modelleme ve stop motion alanlarında eğitim alıyor. Proje Koordinatörü Hasan Karakuş, hazırlık aşamasında öncelikle 25 öğretmene eğitim verildiğini belirterek şunları söyledi:

Köy okulundan bilişim merkezine
İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİ DE DAHİL EDECEĞİZ
“Burası 2015 yılında öğrenci yetersizliğinden dolayı kapanan bir köy okuluydu. Şimdi ise  bilişim eğitimini kamusal alanda veren Türkiye’nin ilk merkezi. Şu an 300 öğrencimiz var. Her atölyemizde 15 öğrencimiz eğitim görüyor. Atölyelerimizde eğitimler ortalama 2 ay sürüyor. Eğitim yılı sona erdiğinde öğrencilerin tamamı buradaki tüm atölyelerden eğitim almış olacaklar. Her akşam 17.00 ve 19.30 saatleri arasında 6 farklı atölyede eğitim başlıyor. Şu an için 5 ve 12’nci sınıf aralığındaki öğrenciler burada eğitim görüyor. Gelecek yıl ilkokul ve okulöncesi düzeyinden öğrencileri de bilişim okulumuza dahil etmek istiyoruz.
Köy okulundan bilişim merkezine
HAYAL ETTİKLERİ GERÇEĞE DÖNÜŞÜYOR
Okulumuz teknoloji ve tasarım atölyeleri olarak ikiye ayrılıyor. Teknoloji atölyelerimiz robotik, kodlama ve tasarım üretim teknolojileri olarak üç farklı alanda yer alıyor. Robotik atölyemizde çocuklar robotlar üzerinde çalışıyor. Hem basit devreleri kullanıyorlar hem de robotların kurulum aşamasını gerçekleştiriyorlar. Öte yandan robotların hareket edebilmesi için hazır hale getirip devreler yapıyorlar. Kodlama atölyemizde çocuklar basit düzeyde mobil oyun tasarımıyla eğitime başlıyorlar. Hatta birkaç öğrencimiz kendi oyunlarını tasarlamayı bitirdi ve oyunlarının farklı seviyelerini geliştirmeye başladı. Tasarım üretim teknolojileri atölyemizdeyse marka, logo üretimi gibi çalışmalar yapılıyor. Bu atölyemizde öğrenciler kendi hayallerini 3 boyutlu yazıcılar sayesinde gerçeğe dönüştürebiliyor.
Köy okulundan bilişim merkezine
KENDİ ANİMASYON FİLMLERİNİ YAPIYORLAR
Tasarım atölyelerimiz ise çizim, 3D modelleme ve stop motion olarak üçe ayrılıyor. 3D modelleme atölyesi için bir nevi dijital heykeltıraşlık diyebiliriz. Öğrencilerimiz burada herhangi bir nesneye dijital ortamda şekil vermeyi öğreniyor. Modelleme yapılırken çizime oldukça ihtiyaç duyuluyor. Bu kapsamda da bir çizim atölyemiz bulunuyor. Burada öğrencilerimiz karakalem çalışmayı öğrenerek kendi hayalleri önce kâğıda döküyorlar. Yarattıkları karakterleri kâğıdın ardından çizim tabletleriyle dijitale aktarıyorlar. Stop motion atölyesinde de öğrencilerimiz kendi animasyon filmlerini yapabiliyor.

Haberin Devamı

KARİYER PLANLAMASI DESTEĞİ
Eğitimlerimizin sonunda öğrencilerin şu ana kadar öğrendiklerini ve becerilerini ortaya koyabilecekleri ‘Hekaton Etkinliği’ adını verdiğimiz bir bilişim fuarı olacak. Etkinlikte akademisyenlerden oluşan bir komisyonun  tespit edeceği 80 öğrenci düzenleyeceğimiz stratejik kariyer planlaması seminerlerine katılacaklar. Ayrıca eğitimlerin sonunda merkezdeki 300 öğrenciye ’Katılım Belgesi’ vereceğiz.”

Köy okulundan bilişim merkezine
BİLİŞİMİ ÇOK SEVİYORUM
Melih Yaşar, 7’nci sınıf öğrencisi: “Şu an robotik atölyesinde ders alıyorum. Bundan önce kodlama ve tasarım üretimi teknolojilerinde eğitim aldım. Burada geleceğin öne çıkacak alanlarında şimdiden eğitim görüyoruz. İlerde mühendis olmayı hedefliyorum. Burada öğrendiklerimle kendimi şimdiden geliştirmeye başladım. Bilişimi çok seviyorum ve bilişim okulunda zaman nasıl geçiyor anlamıyorum.”
Köy okulundan bilişim merkezine
Hasan Arda Doğan, 7’nci sınıf öğrencisi: “Şu an tasarım üretimi teknolojileri atölyelerinde eğitim alıyorum. Burada her seferinde yeni şeyler öğrenmek beni çok mutlu ediyor. İlerde doktor olmak istiyorum ve burada öğrendiğim teknolojileri gelecekte tıp alanında kullanabilmeyi istiyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!