Kodaly yöntemi nedir ve özellikleri nelerdir? Kodaly yöntemi nasıl uygulanır

Güncelleme Tarihi:

Kodaly yöntemi nedir ve özellikleri nelerdir Kodaly yöntemi nasıl uygulanır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2022 16:54

Kodaly Yöntemi müzik alanında ve eğitiminde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Özellikle müzik eğitimi alanında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu bakımdan Kodaly yöntemi hakkında bilgileri detaylıca öğrenebilir, Kodaly yöntemi özelliklerini rahatlıkla kullanarak müzik alanında gelişiminizi sağlayabilirsiniz. Kodaly yöntemi nedir ve özellikleri nelerdir? Kodaly yöntemi nasıl uygulanır sizler için detaylarını derledik.

Haberin Devamı

Kodaly yöntemi Macar asıllı müzisyen olan Zoltan Kodaly tarafından geliştirilen bir müzik eğitim yöntemi olarak uygulanmaya 18.yy da başlanmıştır. Zoltan Kodaly Besteci, müzisyen ve eğitimcidir. Halen özellikle konservatuar temel müzik eğitimlerinde Kodaly yöntemi sıklıkla kullanılmaktadır.

 Kodaly Yöntemi Nedir?

 Kodaly yöntemi, öğrencilerin aktif dans ile müzik kulağını aynı anda geliştirmeye yönelik aktif eğitim sistemi olarak tanımlanmaktadır. Bu sistem çocukların küçük yaşlarda eğitimine başlanmasıyla müzik kulağını geliştirmekte ve hareket kabiliyetini müzik ritmi ile bütünleştirmesini sağlamaktadır. Bu sebeple özellikle hamileyken annelerin müzik dinlemesi bebeklerin gelişimine oldukça olumlu katkıların olduğu konusunda otoriteler tam bir fikir birliğine varmışlardır.

Haberin Devamı

 Kodaly Yöntemi Özellikleri Nelerdir?

 Kodaly yönteminin temel aldığı prensiplerin başında özellikle küçük yaşlardan başlaması ve kulak ile ritim uyumunu birleştirmek dolayısıyla bir araç ile müzik okuryazarlığını tamamlamak şeklinde ifade edilmektedir. Kodaly yöntemi özellikleri içerisinden müzik tüm çocukların içerisinde vardır. Erken yaşlarda başlayarak bu kaynağı ortaya çıkarmak mümkün olacaktır. Yine Kodaly yöntemi ile ilk etapta çocuğun kendi sesini, kendi tınısını tanıtmak olmalıdır. Bu tanıtım küçük yaşlarda hatta anne karnında olan bebek için annenin güzel ve dingin notaları belirli müzik tınılarını barındıran melodileri dinlemesiyle başlamaktadır.

 Müzik kulağı gelişmiş bir çocuk bebeklikten itibaren dış dünyaya olan iletişimi güçlü olmaktadır. Çünkü bebek yaştayken ağlama veya gülme tınıları aslında bir müzik notasını andırmaktadır. Bu doğal sürecin gelişmesi için özellikle temel ilköğretim yaşlarından itibaren yoğun olarak Kodaly yöntemi kullanılmaya başlanmalıdır.

 Kodaly yöntemi amaçları sıralanacak olursa; çocuk yaştan itibaren müzik kulağının gelişmesini sağlamak, müzik okuryazarlığının keşfedilmesine yardımcı olmak, Farklı dil veya kültürler ile tanıştırmak ve müzik evrenseldir sloganına uygun hareket etmek, Çocuk yaştan itibaren iletişim becerilerini yükseltmek gibi amaçları hedeflemektedir.

Haberin Devamı

 Kodaly Yöntemi Nasıl Uygulanır?

 Kodaly yöntemi ilk uygulanmaya ritim heceleri ile başlamaktadır. El solfeji eşliğinde ritim tutmak ve ritimle birlikte ses tonlamasını kullanmak ile devam eden aşamaları mevcuttur. Çocukların ilk etapta kendi seslerini tanıması uygulama esaslarının temelini oluşturmaktadır. Çocuklara oyun ile birlikte ritmik heceleri kullanarak el ve göz koordinasyonunun birleşmesi ve tonlama ile ritim heceleri oluşturulmaktadır.

 Kodaly yönteminde el işaretleri olarak bilinen solfej eşliğinde sesler notalara uygun şekilde ritim tutulması ve müziğin el solfeji ile aynı paralelde olması gerekmektedir. Zira bu bakımdan 2 yaşından itibaren çocuklar insan seslerini net olarak ayırt edebilmektedir. Bu yaşlarda artık bir enstrüman devreye girebilir ve çalgı aletinin kullanılmasına adım atılabilecektir.

Haberin Devamı

 Örnekler ile açıklanması gerekirse; küçük çocuklar 4 ritmi ile koşması 8'lik notalar ile ifade edilmesi baz alınır. 4 ile 8 ritim heceleri ile uygulamaya başlanmalıdır. 4 ve 8 nota aralıkları eşliğinde 5 ses ve nota sistemi ile oluşturulur. Çocukların bu ritmim öğretileri yaşları küçük olması sebebiyle oyunlaştırma yapılarak aktarılması onlar açısından hem zevk alacakları bir oyun haline gelecek hem de doğal sistem ile bu yöntemi öğrenmeye başlayacaklardır. Çocuklara bir öğreti aktarılması ancak oyunla ve doğal hali ile gerçekleşmelidir. Bu sayede farklında olmadan bu yöntemi doğal yol ile kendilerine aktarılacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!