KM sorgulama nasıl yapılır? Araba ve araç Km öğrenme (PTT, SMS, Tüvtürk Ve E-Devlet)

Güncelleme Tarihi:

KM sorgulama nasıl yapılır Araba ve araç Km öğrenme (PTT, SMS, Tüvtürk Ve E-Devlet)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 01:53

KM sorgulama ikinci el araba alırken dikkat edilmesi gereken bir noktadır. İkinci el araba alacak olan kişiler araç geçmişini nasıl kontrol edeceğini sıklık ile merak etmektedir. KM sorgulaması PTTAVM üzerinden rahatlık ile yapılabilmektedir. Peki, plakadan km sorgulaması nasıl yapılır? KM sorgulaması nasıl yapılır? Araç kilometresi nasıl öğrenilir sizler için derledik.

Haberin Devamı

İkinci el araç almaya karar veren kişiler ilk önce arabanın km bilgisine bakmaktadır. Araç km’si bir aracın ne kadar kullanıldığını göstermektedir. Eğer satın alınacak arabanın km’si yüksek ise arabanın çok kullanıldığı anlamına gelmektedir. 

Araç Km Sorgulaması: 

İkinci el bir araç alınacağı zaman araca ait olan km bilgisi sıklık ile duyulmaktadır. Bu km bilgisi aracın ne kadar kullanıldığına dair bilgiler vermektedir. Eğer satın alınacak olan aracın km yüksek ise araba çok kullanılmıştır. Araç içerisinde olan motor, debriyaj gibi bölümlerin kullanım ömürleri bulunmaktadır. Km’si yüksek olan bir araçta bu parçaların daha çok yıprandığı anlamına gelmektedir. 

İkinci el araba alacak olan bir kişinin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri aracın km’sidir. Bunun yanında aracın üretim yılı, üretim yeri gibi noktalarda oldukça önemlidir. Eğer alınacak olan aracın bakımları düzenli bir şekilde yapıldıysa yüksek km’si olması çok da önemli değildir. Düzenli bir bakım gören araçta yıpranmalar ve mekanik akşamlarda bozukluklar daha az görülmektedir. Yüksek puan almış olan bir aracın km’si yüksek olsa bile tercih edilebilmektedir. Çünkü sık sık bakımdan geçtiği için oldukça iyi bir durumda olacaktır. Araç alacak olan kişiler genellikle aracın yaşı ve km’si ile bağlantı kurarlar. Bir araç düzenli şekilde bakım yapılmışsa bunun hiçbir önemi yoktur. 

Haberin Devamı

PTT Km Sorgulama: 

 İkinci el araba alacak olan bir kişi ilk önce arabanın km’si bakmaktadır. Aracın km’sini sorgulama yöntemlerinden biri de PTTAVM’dir. Bir aracın km sorgulamasını yapmak için aracın plakasının ya da şasi numarasının bilinmesi gerekmektedir. 

 PTTAVM sitesine girildikten sonra sorgulama yapmak istenilen türün seçilmesi gerekmektedir. Şasi ya da plaka no seçeneklerinden biri seçilmelidir. Eğer kurumsal bir müşteri iseniz TC numarası ya da vergi numarası da girebilirsiniz. Daha sonra sorgulama sonucunun gönderileceği e-mail adresinin girilmesi gerekmektedir. Ödeme için kart bilgileri girilmeli ve gizlilik politikasının onaylanması gerekmektedir. Ödeme işlemini onayladıktan sonra 6 tl hesabınızdan kesilecektir. Son olarak da araca ait olan kilometre bilgisi ekrana gelecek daha sonra da maile gönderilecektir.

Haberin Devamı

 TÜVTÜRK Km Sorgulama:

 İlk önce TÜVTÜRK’ün internet sitesine girilmesi gerekmektedir. Burada km sorgulama sekmesine girilmesi gerekmektedir. Araç muayene sorgulama kısmı açılmalıdır. Gelen ekranda muayene rapor numarası ve plaka numarası girilmelidir. Araca ait olan km bilgisi böylelikle karşınıza çıkar. Eğer kendi aracınız dışında bir başka aracın muayene durumunu kontrol etmek istiyorsanız kişiden muayene rapor numarasını almanız gerekmektedir.

 E-Devlet Araç Km Sorgulama:

 e-devlet üzerinden de artık araç için km sorgulaması yapılabilmektedir. İstenilen araca ait km bilgisi saniyeler içerisinde öğrenilmektedir.

 E-devlet adresine girilmeli ve daha sonra araç sorgulamaya girilmelidir. Pttbank İnternet Bankacılığı hesabından araç km sorgulama sayfayı önünüze gelecektir. Uygulamaya gidildikten sonra tekrar e-devlet sayfasına yönlendirileceksiniz. Kimlik doğrulama işleminden sonra araca ait şasi numarası ya da plaka numarası ile km sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

 Kısa Mesaj İle Km Sorgulama:

 SMS yolu ile de araca ait olan km bilgisini öğrenmek mümkündür. Hatta bu yöntem hızlı bir yöntemdir. Fakat 2017 yılından beri alınan bir karar ile artık km bilgisi alınamamaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!