Kız - erkek ayrımı yurtları daha etkin kullanabilmek için

Güncelleme Tarihi:

Kız - erkek ayrımı yurtları daha etkin kullanabilmek için
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2013 12:12

Yurtların, erkek-kız öğrenci yurtları olarak ayrılmasını değerlendiren YURTKUR Genel Müdürü Recep Kaymakcan, yapılan düzenlemelerin iyileştirme çalışması olduğunu ve idari, teknik, yönetim açısından yurtları daha etkin kullanabilmek amacıyla yapıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Müdür Kaymakcan şunları söyledi:
“Bu konuda Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Suat Kılıç açıklamada bulundu. Orada gayet açık olarak belirtildiği gibi bu düzenlemeyi yurtlardaki iyileştirmenin bir parçası olarak düşünüyoruz. Genel olarak yurtları daha etkin ve etkili kullanabilmek amacıyla ve kalan tüm öğrencilerimize en iyi imkanları sunma gayretiyle alakalı bir çalışma. İdari ve teknik açıdan, yönetim açısından personelin daha etkin kullanılmasının bir parçası olduğunu düşünüyoruz. Bu çalışmayla birlikte ülkemizin hiçbir yerinde 1 odada 8 kişiden fazla öğrencinin kaldığı yurdumuz kalmadı. Odalarında buzdolabı olmayan yurt kalmamış olacak. Bu konuyla ilgili cinsiyet ayrımcılığı söz konusu değildir. Daha nitelikli, daha etkin, daha fazla kişiye imkan sunmayı hedeflemekteyiz.”

Haberin Devamı

Kız öğrencilerin ailelerinin daha çok devlet yurdunu tercih ettiğini, kendilerinin de kız öğrencilere büyük önem verdiğini anlatan Kaymakcan, yurtlarda kalan öğrencilerin yaklaşık üçte ikisini oluşturan kızlara pozitif ayrımcılığın söz konusu olduğunu dile getirdi.

YURTKUR Genel Müdürü Recep Kaymakcan, temel felsefelerinin standardı düşük yurtlarda kalanların koşullarını iyileştirmek olduğunu belirterek, “’Yeni dönemde, ranzalı yurtların tamamını kaldıramasak da 3 ranza varsa 1’ini kaldırdık. Ranzaları çektikten sonra 32 bin buzdolabı siparişi verdik” dedi. Kaymakcan, göreve yeni başlayan bir genel müdür olarak mevcut durumun fotoğrafını çektiğini ve onu anlamaya çalıştığını belirtti.

“Yurtların konforu yüksek”

Yurtlarla ilgili bugüne kadar fiziki alanda iyileştirmeler yapıldığını vurgulayan Kaymakcan, “’Sayın Suat Kılıç hakikaten gençliğin nabzını iyi tutabilen bir bakan. Bizimle sürekli paylaştığı konu, mevcut durumu daha ileriye nasıl götürebiliriz, bu konuyla ilgili neler yapabiliriz? Bu kapsamda, ilk olarak fiziksel açıdan yurtları daha yaşanabilir hale nasıl getirebiliriz? Yaklaşık iki aydır bu konular üzerinde kafa yorduk ve Sayın Bakanın destekleriyle ciddi adımlar attık” diye konuştu. Yeni yapılan yurtların konforunun çok yüksek olduğunu ifade eden Kaymakcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Sayın Başbakanımızın da çeşitli vesilelerle ifade ettikleri gibi, iyi olan yurt fiziksel ve donanım açısından da iyi. Ama bizim yurtlarımızın yarısından fazlası hala ranzalı. Bu kesime de iyileştirmede bulunalım, hep iyi olana olmasın dedik. İşin felsefesini biraz o tarafa kaydırdık. Daha standardı düşük olan yurtta kalanların koşullarını nasıl iyileştirebiliriz, bir numaralı felsefemiz bu oldu. Sayın Başbakanımızın en çok üstünde durduğu konu bu. Bir de yeni yatırımlar ve kiralamalar ile yatak kapasitesini artırın diyor.”

Güvenli bir yurt ortamı sağladığı ve ekonomik olduğu için üniversite öğrencilerinin, YURTKUR’a taleplerin fazla olduğuna işaret eden Kaymakcan, kapasiteyi düşürmeden nasıl iyileştirme yapılabilecekleri üzerinde yoğunlaştıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Bu çerçevede ranza uygulamasını önümüzdeki süreçte tamamen kaldırmayı planladıklarını anlatan Kaymakcan, “Bu yıl 3 ranza varsa 1’ini, 4 varsa 1’ini çıkardık. Ranzaları çektikten sonra 32 bin buzdolabı siparişi verdik. Öğrencilerimiz yeni dönem başladığı zaman en kısa sürede odalarında buzdolabı olacak. Öte yandan konforu ve görüntüsü daha iyi olsun diye ahşap kaplamalı ranzaların siparişlerini verdik” dedi.

Öğrencilerin sağlıklı uyumaları için ortopedik ve yanmaz yatak kullanıldığını belirten Kaymakcan, yün battaniyenin kaldırıldığını elyaf yorgan, yastık kullanımına geçildiğini bildirdi.

"19 bin 620 yatak kapasiteli yurt hizmete açıldı"

YURTKUR’un 81 il, 138 ilçede ve ikisi yurt dışında bulunan toplam 362 yurtta 309 bin yatak kapasitesiyle hizmet verdiğini söyleyen Kaymakcan, bu yıl yurtlarda barınan öğrenci sayısının 166 bin 203’ünün kız, 103 bin 784’ünün ise erkek olmak üzere toplam 269 bin 987 olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Bu yıl 33 yerleşim merkezinde 19 bin 620 yatak kapasiteli yurdun hizmete girdiğini anlatan Kaymakcan, “Yurtlardaki odalarımız 1 ve 3 kişilik olup tuvalet ve banyosu içinde mevcut. Odalar bazalı sistem olup her öğrenciye ait çalışma masası ve soyunma dolabı bulunuyor. Her oda öğrencilerimizin kullanımına göre dizayn edildi” diye konuştu.

Yurt müdürlerine “gençlik psikolojisi” eğitimi

Üniversite öğrencilerini verdikleri değeri vurgulayan Kaymakcan, onlara konforlu bir ortam sağlayıp, kapasitilerini geliştirmelerine ve derslerinde başarılı olmalarına katkı vermeyi amaçladıklarını belirtti. Bu nedenle, yurtlardaki personelin öğrencilerle etkili iletişim kurmalarına da önem verdiklerini anlatan Kaymakcan, şöyle konuştu:
“Bu kapsamda ağustos ayının sonunda Türkiye’deki tüm yurt müdürlerini Ankara’ya davet ediyoruz. Onlara, üç günlük hizmet içi eğitim vereceğiz. Yurtlarda neler yapılabilir, öğrencilere nasıl yaklaşılabilir konularında bilgiler verilecek. Önümüzdeki dönemde de kurum personelinin niteliğinin artırılması, yeni gelişmeler, gençlik psikolojisi, iletişim konusunda farkındalıklarını artırmak, heyecanlarını tazelemek amacıyla yoğun bir şekilde
çalışmalar devam edecek.”

Haberin Devamı

Ankara’daki Tahsin Banguoğlu Yurdu’nun alanının “rezidans, AVM olacağına” yönelik iddialara da yanıt veren Kaymakcan, burada yurt faaliyetinin devam ettiğini, bu yıl da bu şekilde hizmet verileceğini vurguladı.

Öğrencilere ücretsiz internet imkanı

“Yurdum, Evim, Ücretsiz İnternetim Projesi”ne de değinen Kaymakcan, haziran ayında başlatılan uygulamayla 310 bin öğrenciye ücretsiz, kesintisiz, güvenli, standardı yüksek internet erişimi sağladıklarını dile getirdi.

Kaymakcan, “Öğrenciler, bu yeni dönemde bunun faydasını daha çok görecektir. Bilgi çağında yaşadığımız için bunu çok önemsiyoruz” diye konuştu.

Yurtlar depreme dayanıklılık konusunda iyileştirildi

Öğrencileri yemek konusunda desteklediklerini bildiren Kaymakcan, yeni dönemde de devam edecek destek kapsamında, 1 Ocak 2013’ten itibaren kahvaltı yardımının 2.20 liraya, akşam yemeği yardımının ise 4.50 liraya yükseltildiğini anlattı. Kaymakcan, devlet koruması altındaki öğrencilere ise günlük 16.70 lira beslenme yardımı yapıldığını söyledi.

Kaymakcan, tüm yurtlarda yemek kalitesinin standart hale getirilmesi çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi.

Yurt ücretlerinde henüz bir değişikliğin olmadığını belirten Kaymakcan, standart yurtların ücretinin 111 lira, olduğunu, standardı yüksek yurtların ücretlerinin ise 114 ila 198 lira arasında değiştiğini dile getirdi.

Yurt kapasitesini artırmak için kiralama yoluna gittiklerini, yeni yurtlar açtıklarını anlatan Kaymakcan, yurtları depreme dayanıklılık konusunda
iyileştirdiklerini belirtti.

Yurtlara yerleştirmede yüzde 65 sosyo-ekonomik durum etkili

Yurtlara başvuru kriterlerinin objektif ve açık olduğunu vurgulayan Kaymakcan, yerleştirmede ailenin gelir durumunun yüzde 45, lisede veya üniversitede okuyan kardeş sayısının yüzde 20, sınavındaki başarı sıralamasının da yüzde 35 etkili olduğunu anlattı.

Kaymakcan şöyle devam etti:
“Bunların birleşimden puanlama yapılıyor. Ancak bu konuda kapasite de etkili. Örneğin 6 bin puanla Ankara’daki bir yurda yerleşebilir ama aynı puanla İstanbul’da bir okula yerleşemeyebilir. Bu seneki diğer bir yenilik de Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla adil bir sistem olması amacıyla yüzde 5’lik genel müdür kontenjanı da kaldırıldı. Bu kontenjan da genel öğrenci alımına ilave oldu. Böylelikle daha fazla ihtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilerin yurda yerleşmeleri mümkün olacak.”

Kaymakcan Yurtlara kayıtların, 2-7 Eylül’de yapılacağını, 9 Eylül ‘de de yurtların hizmete açılacağını bildirdi. Öğrencilere, otobüs terminallerinde verilen rehberlik faaliyetlerine bu sene de devam edileceğini belirten Kaymakcan, örümcek standlar kurulacağını söyledi.

Kredi ve burs başvuruları 29 Eylül’e kadar devam edecek

Kredi ve burs başvurularının ise 29 Eylül’e kadar devam edeceğini, başvuruların internet üzerinden yapıldığını kaydeden Kaymakcan, gelecek yıl için yaklaşık 550 bin öğrencinin kredi/burs almak için müracaat ettiğini bildirdi. İsteyen herkese kredi verdiklerini belirten Kaymakcan, lisanslara aylık 280 lira, yüksek lisanslara bunun iki katı, doktoraya ise üç katının ödendiğini söyledi.

YURTKUR sosyal medyada

Kaymakcan, Türkiye genelinde 154 yurt projesinin devam ettiğini belirterek, kapasitelerini 500 bine çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Öğrencilerin yurtlara yönelik sorularını, sorunlarını ve taleplerini, “@GSByurtkur” Twitter hesabına, “yurt@kyk.gov.tr” ve “burskredi@kyk.gov.tr” mail adreslerine ve 444 19 61 telefon numarasına iletebileceklerini belirten Kaymakcan, şikayet ve taleplerin çok iyi takip edildiğini, kısa sürede sorunların çözüme kavuşturulduğunu dile getirdi. Kaymakcan, ayrıca kişisel sorunlarla ilgili büyük yurtlardaki psikologlardan, sosyal çalışmacılardan da destek alabileceklerini söyledi.

"Varlık sebebimiz öğrenciler"

YURTKUR’un varlık sebebinin üniversite öğrencileri olduğunu vurgulayan Kaymakcan, öğrenciler için en iyisini yapmayı misyon edindiklerini vurguladı.

Kaymakcan, üniversiteye yeni başlayacak ve yurtlarda barınacak öğrencileri güvenli, rahat bir şekilde ağırlamak için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek, “Bir kısmı ailelerinden yeni ayrılacak öğrencilerin, rahat bir ortamda kalacaklarını bilmelerini isterim” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!