Kaymakam makam aracıyla sınava götürdü

Güncelleme Tarihi:

Kaymakam makam aracıyla sınava götürdü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2013 11:46

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, ailesinin maddi sorunları nedeniyle merkezi ortak sınava giremeyen kız çocuğu, Kaymakam Hamza Erkal'ın babayı ikna etmesinin ardından makam aracıyla sınavın yapılacağı okula götürüldü.

Haberin Devamı

İlçeye bağlı Karabahçe köyünde yaşayan 8’inci sınıf öğrencisi Baran Tekin, öğretmenlerine ailesinin maddi imkansızlıkları nedeniyle merkezi ortak sınava giremeyeceğini belirtti. Okul yönetiminin haber vermesiyle durumdan haberdar olan Kaymakam Erkal ise sabah erken saatlerde gittiği köyde baba Mahmut Tekin ile görüştü.

Baba Mahmut Tekin'in ekonomik nedenlerle kızının sınava götüremediğini söylemesi üzerine Erkal, Baran'ın ileriye dönük eğitim masraflarını karşılayacağını belirterek, ikna ettiği ailenin çocuğunu makam aracıyla sınavın yapılacağı okula götürdü.

Kaymakam Erkal, kız çocuklarının eğitimine büyük önem verdiklerini dile getirdi. Baran'ın sınava giremeyeceğini öğrenince köye geldiğini anlatan Erkal, şunları söyledi:
"Bir kız çocuğunu okula kazandırmak bizim için büyük bir olay. Onun hayatını, geleceğini kurtarmak adına babasıyla ve yakınlarıyla görüştük. Onlar da ikna oldu, ailenin bazı sıkıntıları vardı, onları yardımcı olup çözeceğiz. Baba bize söz verdi, kızı okula gönderecek. Kızımızın böyle bir yerden çıkıp ayrılıp hayatını kurtarması için tek çıkış yolu okumak. Tabi kızımızın okuluna devam etmesi bizim için mutluluk verici bir olay emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Haberin Devamı

Diğer illerden sınav manzaraları ise şöyle:

Yozgat’ta 186 okulda 7 bin 806 öğrenci ter döktü

Yozgat'ta Anadolu, fen, anadolu imam hatip, özel liselere geçişte Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) yerine uygulanacak merkezi sınavların ilk gün oturumu saat 09.00’da başladı. Sınavlara Yozgat il genelinde 186 okulda, 575 salonda 7 bin 806 öğrenci girerken, bin 700 öğretmen görev yaptı.

Liseye geçişte kullanılacak merkezi sınavların ilki saat 09.00’da başladı. Celal Atik İlköğretim Okulu'nda sınava giren öğrencilerin heyecanına okul bahçesinde bekleyen velileri de ortak oldu. Aileler ellerine aldıkları dua kitapları ve Kur’an-ı Kerim okuyarak çocuklarının başarılı olması için dua etti.

Sınava çocuğuyla birlikte gelen Hatice Şahin, çok heyecanlı olduklarını belirterek, "İnşallah başarılı olur. Çok iyi hazırlandı. Kendisini bilmediği soruları cevaplamaması ve cevap anahtarını doğru işaretlemesi konusunda uyardım. Bakalım nasip kısmet inşallah hayırlı sonuç alırız." dedi.

Haberin Devamı

Hüseyin Yılmaz da çocuğunun dershaneye giderek sınava hazırlandığını söyledi. Yılmaz, "Çocuğumu dershaneye gönderdim. Evde kendimiz hazırlamaya çalıştık. İnşallah başarılı olur." diye konuştu. Diğer veliler de benzer ifadeler kullanarak çocuklarına destek olmak için onlarla birlikte okula geldiklerini ifade etti.

Diyarbakır’da öğrenciler heyecanlı

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde okuyan sekizinci sınıf öğrencisi Ahmet Karadağ ise, sınava hiç hazırlık yapmadığını ve ders çalışmadığını söyledi. Karadağ, şöyle konuştu:
“Hiç ders çalışmadım, dershaneye de gitmiyorum. Tembeliz. Dershaneye gitseydik faydası olurdu. Derslerin bazı konularını bitirdik bazı derslerin ise bitiremedik. Fen Bilgisi’nden sorular gelecek, valla yandık. Çünkü o dersten konuları bitirmedik.”

Haberin Devamı

Hakan Atabay ise sınava çok iyi hazırlandığını söyledi. Müfredattaki bütün konuları işlediklerini belirten Atabay, şunları anlattı:
“Sınavın iyi geçeceğini bekliyorum. Bütün konuları bitirdik, sınıf olarak. Dershaneye gittim büyük faydasını gördük. Okuldaki konuları orada sorular çözerek pekiştirdik. İyi not almamıza sağlıyor dershane.”

Öğretmen gelmeyince konuları bitiremedik

Diyarbakır’da bugün sınava giren adaylardan Davut Ayşi ise sınavın çok iyi geçeceğine inandığını söyledi. Ayşi duyguları şöyle özetledi:
“İnşallah iyi not alırım. Çalıştım. Dershane öğrencisiyim. Dershaneye giden ile gitmeyen arasında büyük fark var. Bağlar’da şunu görüyorum. Dershane olunca arkadaşlar sürekli ders çalışıyor soysal etkinliklere katılıyor. Bazı sınıflarda Fen Bilgisi dersinin konuları bitmedi. Onun için bitirmeyenler biraz zorlanacak. Çünkü bilmedikleri işlemedikleri konulardan gelecek soruları çözemeyecekler. Bazı hocalar gelmediği için o konuları işlememişler.”

Haberin Devamı

50 kişilik sınıfta çocuğum konuları nasıl kavrayacak?

İki çocuğunu sınava getiren velilerden Süphi Aytaş ise Doğu ve Güneydoğu’da devlet okullarında çocukların başarılı olma şansının olmadığını söyledi. Diyarbakır’da Bağlar’da çocuğunun 50-60 kişilik sınıfta okuduğunu aktaran Aytaş, devletin öncelikle yapması gerekenin sınıf mevcudunu batı illerinde olduğu gibi 20’ye indirmesi olduğunu belirtti. İki çocuğunun şuan Anadolu Lisesi’nde okuduğunu, diğer ikisinin de üniversiteyi bitirdiğini dile getirdi. Aytaş, “Dört çocuğum devlet okulunda okudu ama dershane olmasaydı kazanamazlardı. Çünkü devlet okulunda hiçbir şey öğrenemediler. Dershanelerin kapatılması gündeme geldiğinden beri moralim bozuk. Kapatmaya karşıyım.” diye konuştu.

Haberin Devamı

Öğrenciler mola uygulamasından memnun

Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sisteminde yapılan değişikliğin ardından Antalya’da bugün ilk sınavlarına giren orta okul son sınıf öğrencileri, yeni sistemde yarım saat süren iki mola sayesinde sınav stresinden kurtulduklarını söyledi.

Antalya’da da bugün orta okul son sınıf öğrencilerinin ilk kez girdiği sınav 3 saat sürdü. 40’ar dakika süren 3 sınava giren adaylar, sınav aralarında 30’ar dakika mola verdi. Okuldan dışarı çıkabilen çocuklar, aileleriyle konuşarak hem sınav stresinden uzaklaştı hem de heyecanlarını aileleriyle paylaştı.

Molada annesinin yanına gelen öğrencilerden Esra Arslanoğlu, şöyle konuştu:
"Yeni sistem bence gayet güzel. Sorular çalıştığımız yerlerden geldi" dedi. Anne Seval Arslanoğlu ise "Yeni sistemi deneyeceğiz. Bugün 2 kızım sınava giriyor. İkizler benim kadar heyecanlı değil. İlk iki dersin iyi geçtiğini söylüyorlar. Sınavdan çıkan çocukların hepsinin yüzü gülüyor."

Heyecanını babasıyla paylaşan öğrencilerden Egemen Meneviş ise şunları dile getirdi:
"Sınav sistemi gayet iyi. Molalarda annem ve babamla görüşünce moral kazanıyorum. Bu yıl dershaneye gitmeye başladım, çok faydasını gördüm."

Baba İsmail Meneviş ise şunları söyledi:

"Çocuklar çok rahat, bizim için de öyle. Hiç panik ya da stres yapan yok. Sonuçlarının da güzel olacağını düşünüyorum. Dershaneye bu yıl gönderdik. Bence rekabet ortamı ve okulda sınıf mevcudu nedeniyle dershanelerin faydası oluyor. Başbakanımızın dediği gibi hafta sonlarını değerlendiremiyoruz, ama son sınıflarda gitmeleri gerektiğini düşünüyorum."

Öğrenciler yeni sınav sisteminden memnun

İzmir: Yaklaşık 54 bin öğrencinin girdiği İzmir’de merkezi ortak sınavların ilk gün oturumu sona erdi. Sınav öncesi aşırı heyecan nedeniyle ağlayan Alsancak'taki Gazi Ortaokulu öğrencisi Zeynep Bozkurt, sınav sonrası yaptığı açıklamada, kendisi açısından güzel bir sınav olduğunu söyledi. Sınavlarda müfredat dışından soru olmadığını, derste gördükleri konuların sorulduğunu aktaran Bozkurt, "Sınavdan mutlu ayrıldım. Çalışan için kolaydı. Herkes için rahatlatıcı geçti. Öğretmenlerimiz çok yardımcı oldu. Sınava çok çalışarak hazırlandım, bir sürü test çözdüm" diye konuştu. Bozkurt, şunları söyledi:
"Sabah çok heyecanlı olduğum içim için gözyaşları vardı. Türkiye genelinde olacak bir sınavdı, ben de çok heyecanlandım haliyle. SBS yerine bu sınavı tercih ederim. Böyle bir sınavın daha rahat olacağını düşünüyorum. Sınavlar arası çok güzel oldu. Mesela bir sınav kötü geçti ama daha sonra ailenle buluşup onların teselli etmesini sağlıyorsun, sonraki sınava çok rahat bir şekilde giriyorsun."

Matematik sınavında zorlandığını belirten Alp Yardımcı da, "Genel olarak sınavlar iyi geçti. SBS'de sene sonu giriyorduk sınava, böyle daha iyi oldu. 20 soru çözüyoruz, kafamız karışmıyor. Sınavlar arası süre bizi rahatlattı. Yeni sınav sisteminden memnunum. Sınava daha rahat girdim" dedi.

İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı da sınavların izmir'de sorunsuz şekilde tamamlandığını söyledi.

Engelli öğrenci evinde sınava girdi

Zonguldak'ın Alaplı ilçesinde bedensel engelli öğrenci, sınava iki öğretmen gözetiminde evinde girdi.

Alaplı ilçesinde bedensel engelli öğrenci, Milli Eğitim Bakanlığınca 8’inci sınıf öğrencileri için düzenlenen merkezi ortak sınavların ilk gün oturumuna evinde girdi.

Küçük yaşlarda yakalandığı kas hastalığı nedeniyle tekerlekli sandalyeye mahkum olan 14 yaşındaki Furkan Soyyiğit, okula devam etmesinin sakıncalı bulunması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığının "evde eğitim" uygulaması kapsamında eğitim almaya başladı.

Soyyiğit, merkezi ortak sınavların ilk gün oturumuna da iki öğretmen gözetiminde evinde girdi. Soyyiğit, yaşıtları gibi okula gidemediğini ancak evde eğitim uygulaması sayesinde okulundan geri kalmadığını söyledi.

Çok heyecanlıyım

Sınava gireceği için çok heyecanlı olduğunu ifade eden Soyyiğit, konuştu:

"Evde eğitim uygulaması sayesinde yaklaşık 5 yıldır evimde eğitim görüyorum. Bu süre içinde birçok öğretmenim oldu. Hepsiyle çok güzel vakit geçirdim. Şimdi 8’inci sınıf öğrencisiyim. Milli Eğitim Bakanlığının ilk kez düzenlediği merkez ortak sınavına evimde giriyorum. Çok heyecanlıyım. Yaşıtlarımla sınıfta sınava girmek isterdim ancak yürüyemediğim için evimde giriyorum. Bana bu imkanı sağlayan büyüklerime teşekkür ediyorum."

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Taşıran ise Soyyiğit'in iyi eğitim alabilmesi için ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını belirterek, "Yaklaşık 5 yıldır üç bedensel engeli öğrencimize evde eğitim verdik. 5 yıldır evde eğitim alan Soyyiğit de iki öğretmenimizin gözetiminde evinde sınava girmiştir" diye konuştu.

Engelli öğrenciye 2 öğretmen gözetiminde evde sınav

İnegöl'de nörolojik hastalığı bulunan ortaokul 8'inci sınıf öğrencisi Türker Öztürk’de, merkezi ortak sınavına evinde girdi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen sınavın ilk oturumuna, nörolojik rahatsızlığı olan Kocatepe Ortaokulu öğrencisi Türker Öztürk, 2 öğretmen nezaretinde evinde katıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk ve şube müdürleri, Öztürk'ü sınav sonrası Yunus Emre Mahallesindeki evinde ziyaret etti.

Müracaat edildi

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, Türkiye genelinde olduğu gibi İnegöl'de de temel eğitimden sonra orta öğretime geçiş sınavlarını yaptıklarını söyledi. Öztürk, şöyle konuştu:
“Okulda yapması gereken sınavı evinde yapmış olduk. Daha önce velimiz bize müracaat ederek, oğlunun rahatsızlığından bahsetti. Evde eğitim almasını sağladık. Bugün de öğrencimiz sınavını başarıyla tamamladı. Önce sağlıklı olacak daha sonra başarılı olacak. Çocuğumuz sağlık sorunu olduğu için evinde eğitim alıyor. Sağlığına kavuşunca da okuluna dönecek.”

Baştürk, evde eğitim almak isteyen öğrenci velilerinin kendilerine başvurmaları halinde, bölgelerindeki okullardan öğretmen görevlendirebileceklerini de sözlerine ekledi.

Türker Öztürk ise sınavının iyi geçtiğini belirterek, şöyle dedi:
“İlk defa bir sınavı evde öğretmenlerim nezaretinde yaptım. Çok güzel bir duygu. Bana bu imkanı sağlayan milli eğitim müdürümüze ve herkese teşekkür ederim.”

Öğrencinin babası Murat Öztürk, çocuğunun sağlık sorunu nedeniyle evinde eğitim hizmeti almasının çok güzel olduğuna değindi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!