Karneler 17 Haziran’da

Güncelleme Tarihi:

Karneler 17 Haziran’da
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2016 19:51

Bir eğitim-öğretim yılı daha sona eriyor. Yaklaşık 18 milyon öğrenci 17 Haziran Cuma günü karne alarak yaz tatiline çıkacak. Öğrenci ve veliler karne gününü heyecanla bekliyor.

Haberin Devamı

Yaz tatiline kimi öğrenci yüksek notları nedeniyle mutlu ve heyecanlı girerken, kimileri beklediği kadar iyi bir karne alamayacağı için burukluk yaşayabilir. Bu öğrencileri destekleyip, sakinleştirerek bir sonraki eğitim yılına hazırlamak da ailelere düşüyor. Uzmanlar, “Karneyi başarının tek göstergesi olarak kabul etmek, bu günü hem aile hem de çocuk için stresli hale getiriyor” diyor. 

Bakış Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nden Psikolog Doktor Nevin Dölek ve Doğa Okulları Rehberlik Bölüm Başkanı Merve Kuruhasanoğlu’nun karne günü için önerileri özetle şöyle:

- Karne başarının tek göstergesi değil. Karne günlerinin korkulu rüya olmasında, ailelerin bu belgeye gereğinden fazla anlam yüklemeleri etkili oluyor.
- Elbette bazı öğrencilerin karnesinde zayıf notlar olacak ve bu durum anne babayı üzecek. Bu durumda veli, çocuğuna sinirlenmeden, onu azarlamadan önce kendisini sorgulamalı, sonra da “biz ne yapabiliriz”i düşünmeli.
- Zayıf notlar çocuğa sürekli hatırlatılmamalı. Bazı dersleri kötü diye onu her etkinlikten mahrum etmek doğru değil. Bu derslerle ilgili yoğun ve yorucu olmayan bir çalışma programı yapılabilir.
- Çocuklar, kardeş ve arkadaşlarıyla kıyaslanmamalı. Ondan beklenen başarı, kapasitesi ile orantılı olmalı. Kapasitesinin üstünde bir beklenti kendisine güvenini kaybetmesine yol açabilir.
- Notları ve karneleri birbirinden farklı da olsa kardeşlere eşit ilgi gösterilmeli. Kötü karneye rağmen ailesinin her zaman yanında olduğu, sevgide bir azalma olmadığı mesajı verilmeli. Ancak bu durum “olsun canım ne çıkar zayıftan, önemli değil” tarzında olmamalı. Başarısızlığın sebepleri üzerinde durulmalı, yapılan hatalar değerlendirilmeli. Başarılı olduğu işler örnek gösterilerek isterse bunu da başarabileceği söylenebilir.
- Çocukların yaz tatilini ille de ders çalışarak geçirmesi gerekmiyor ama eksiklerini kapatmak için neler yapılabileceğinin, öğretmenlerle iş birliği içinde planlanması gerekiyor.
- Öğrenci başarılıysa elbette takdir edilmeli, yaz aylarını keyifle geçirmesi sağlanmalı ama kitap okumak, spor yapmak, hobi geliştirmek gibi etkinliklere de katılımı sağlanmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!