İstanbul’daki ilk köy yaşam merkezi açıldı

Güncelleme Tarihi:

İstanbul’daki ilk köy yaşam merkezi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2022 18:13

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Artık istenilen her noktada köy okulu açılabilir” dedi. İstanbul’un Çatalca ilçesine bağlı İnceğiz Köyü’nde bulunan Arif Nihat Asya Köy Yaşam Merkezi’nin açılış törenine katılan Bakan Özer, burada yaptığı konuşmada fırsat eşitliğine verilen önemin altını çizdi.

Haberin Devamı

Açılışa Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in eşi Nebahat Özer, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın eşi Hatice Nur Yerlikaya’nın yanı sıra İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, Çatalca Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, Çatalca İlçe Milli Eğitim Müdürü Tayfun Özyolcu ve Çatalca Belediye Başkanı Mesut Üner de katıldı. Törende konuşan Bakan Özer şunları söyledi:

FIRSAT EŞİTLİĞİNE ÖNEM VERİYORUZ
“Biz Bakanlık olarak eğitimin kalitesini artırmak ve eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için okul öncesi eğitimi güçlendirmeye çalışıyoruz, ortaöğretimde mesleki eğitime önem veriyoruz, eğitim sistemimizdeki dezavantajlı okullarımıza pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Mesleki eğitimde bin okul projesini de bunun için yaptık. Fırsat eşitliğini artırmak için 2 ayda 16 bin 361 kütüphane yaptık. İnşallah bu projelerimiz adım adım pozitif bir şekilde ilerleyecek.

Haberin Devamı

BU ANADOLU’YA DÖNÜŞ PROJESİ
Son yıllarda özellikle Covid-19dan sonra köyden kente akış tersine dönmeye başladı. Biz de ülkemizin potansiyeline katkı sunsun diye Köy yaşam projelerini devreye soktuk. Samsun’dan başladık, bu beşinci köy yaşam merkezi. İstanbul’da ise ilk köy yaşam merkezi. Aslında bu bir Anadolu’ya dönüş projesi. Köylerde ilkokul açabilmek için artık hiçbir engel yok çünkü yönetmeliği değiştirdik. Artık istenilen her noktada köy okulu açılabilir. Köylerde anaokulları da fırsat eşitliğini sağlayacak.

11 AYDA BİN 8 ANAOKULU
Köylerde anaokulları bizim en öncelik verdiğimiz alanlardan birisi. 3 bin yeni okulu yapmak için yola çıkmıştık. 11 ayda bin 8 anaokulu oldu. Köylerin bundan yaralanması için köy anaokullarındaki 10 öğrenci koşulunu 5’e indirdik. Bin 800’e yakın köyde 12 bine yavrumuz anaokuluyla buluştu. Buna ilave olan köylerde halk eğitim merkezi yapıyoruz. Hayat boyu öğrenme stratejisi kapsamında vatandaşımıza hizmet sunuyoruz. Geçen sene 5 milyon vatandaşımız yararlandı 2022 yılında ayda 1 milyon vatandaşımızı hedeflemiştik. Şu an sayımız 6.3 milyon oldu. Katılımcıların yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor. Artık köy yaşam merkezlerinde vatandaşımızın istemiş olduğu her türlü eğitimi yerinde vereceğiz. Köy yaşam merkezleri bir bölgedeki yetişkinlerle gençleri bir araya getiriyor. El birliğiyle bu projeleri çok daha iyi noktaya taşıyacağız.”
Bakan Özer konuşmasında ayrıca Çatalca’ya bir de fen lisesi planlaması yapılacağının sözünü verdi.

İstanbul’daki ilk köy yaşam merkezi açıldı
OKULLAŞMA ORANI İLK KEZ YÜZDE 90’IN ÜZERİNDE
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer İstanbul’daki programı kapsamında öğleden önce de Beşiktaş Anadolu Lisesi’ndeki Murat Bardakçı Kütüphanesi’nin açılışını yaptı. Bakan Özer burada yaptığı konuşmada eğitimde kitleselleşme evresinin yaşandığını, okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranının yüzde 90’ın üzerine çıktığını dile getirdi. Bakan kütüphane açılışında şunları söyledi:

Haberin Devamı

ÜLKELERİN ÇOK NADİR BAŞARDIĞI BİR ŞEY
“Türkiye’de son 20 yılda üç boyutlu bir başarı hikayesi yaşanıyor. Birincisi eğitimde kitleselleşme evresinin yaşandığı tek dönem. Okul öncesinden yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde okullaşma oranının yüzde 90’nın üzerine çıktığı tek dönem. İkincisi eğitimin önündeki antidemokratik uygulamaların kaldırıldığı dönem. Başörtüsü yasaklarından katsayı uygulamalarına kadar. Vatandaşımızın toplumsal taleplerini dikkate alan, yeni düzenlemeler yapıldı. Üçüncüsü bu kadar büyük öğrenci sayısını artıran yani referans vermemiz gerekirse şu an 19 milyon öğrencisi, 1.2 milyon öğretmeni olan devasa eğitim sistemimiz var. İşte bu noktaya gelmemizde tüm çocukların eğitime katılımını sağlama ve kaliteden ödün vermeme ülkelerin çok nadir başardığı bir şey.

Haberin Devamı

KÜTÜPHANESİZ OKUL KALMADI
2022-2023 eğitim öğretim yılına girerken tüm okullara ihtiyacına göre bütçe göndermeye başladık. Okul bağış konusunu da tarihe karıştıralım istedik. Tüm okul yöneticilerimiz, tüm illerde başarılı bir şekilde süreçleri yönetiyorlar. Çünkü biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak bu kadar devasa bütçeyle okullarımızın ihtiyacını karşılayamamamız mümkün değil. Her kim onu diyorsa işte biraz önceki bahsettiğim şey gibi işte oryantalist bakış gibi efsane üretiyordu. Bir de bu bağlamda imkan farklılıklarını azaltmak ve gençlerimizin sadece akademik olarak güçlü olmaları için değil aynı zamanda kültür sanatla diyaloglarını artırmak için de ‘Kütüphanesiz okul kalmasın’ dedik. Eğitim sistemimizde 57 bin 108 okulumuz var. Ve iki ay gibi kısa sürede 16 bin 361 bir kütüphane kurduk. 2021’in sonu itibariyle bu ülkede eğitim sisteminde kütüphanesi olmayan okul kalmadı.”

BAKMADAN GEÇME!