İhtikar nedir? Ne anlama gelir? TDK'ya göre ihtikar kelimesinin sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

İhtikar nedir Ne anlama gelir TDKya göre ihtikar kelimesinin sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 22:03

Bir kişinin hakkının yenmesi veya kötü davranması anlamında kullanılmaktadır. Sözlük anlamı vurgun olan ihtikar kelimesi eski bir kelime olmakta ve dilimize Arapçadan geçmektedir. Peki ihtikar nedir? İhtikar kelimesinin TDK anlamı nedir? İşte ihtikar kelimesi ile ilgili detaylar.

Haberin Devamı

İhtikar Arapça kökenli bir kavramdır. İhtikar kelimesi '' ticaret malını pahalılaşması gayesiyle istifleyip piyasaya arzını geciktirmek manasına gelmektedir.

 İhtikar Nedir?

 İhtikar kelimesi gerek sosyal medyada gerekse günlük hayatta pek çok yurttaşın yararlandığı bir kelime olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre pek çok anlama sahip olan ihtikar kelimesinin anlamları şu şekilde açıklanmaktadır:

 - Hakkını yemek

 - Kötü davranmak

 - Tedavülden çekmek

 - İstiflemek

 - Tekeline almak

 - Ticaret malını pahalılaşması amacı ile istiflemek ve piyasaya arzını geciktirmek

 İhtikar Ne Anlama Gelir?

 İhtikar kelimesinin sözlükte birden fazla anlamı bulunmaktadır. İhtikar kelimesinin anlamı vurgun veya vurgunculuk olarak açıklanmaktadır. İhtikar kelimesi dinimizde ise şu şekilde açıklanmaktadır:

Haberin Devamı

 - Bir ürüne veya mala ihtiyaç duyulduğu zaman tacirlerin söz konusu olan malı veya ürünü stoklayıp saklaması ve malları karaborsaya düşürerek değer kazanmasının sağlanması için yapılan hapsetme işine ihtikar adı verilmektedir.

 TDK'ya Göre İhtikar Kelimesinin Sözlük Anlamı

 Türk Dil Kurumu sözlüklerinde anlam olarak açıklanan kelimelerden birisi de ihtikar kelimesidir. Kelime uzun yıllardır dilimizde olan ve günümüzde hala sıklıkla kullanılmaya devam eden Arapça kökenli bir kelimedir. İhtikar kelimesinin Türk Dil Kurumunda anlamı şu şekilde açıklanmaktadır:

 - Vurgun

 - Vurgunculuk

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!