Hem uzay hem karne heyecanı

Güncelleme Tarihi:

Hem uzay hem karne heyecanı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2024 07:00

Okullarda dün çalan zilin sesiyle okul öncesinden lise kademesine kadar yaklaşık 20 milyon öğrenci hem karne almanın hem de yarıyıl tatiline başlamanın sevincini yaşadı. Ancak bu defa okullarda uzay yolculuğunun heyecanı da vardı.

Haberin Devamı

Karne gününü İstanbul’da Zeytinburnu Fatma Süslügil İlkokulu ve Ümraniye Zübeyde Hanım İlk ve Ortaokulu’nda izledik. Öğrenciler sabah saatlerinde yılın ilk karnesi için heyecan ve mutluluk içinde sınıflarda yerlerini aldı. Ancak bu yıl önceki yıllardan farklı olarak öğrencilerin gündemi karne ve tatilden çok Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuydu. Pek çok öğrenci gece geç vakte kadar bu yolculuğu izlediği için okula uykulu gözlerle gelmişti. Zeytinburnu Fatma Süslügil İlkokulu’nda karne dağıtımına İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür de katıldı. Karne dağıtımı öncesi okul bahçesinde İstanbul Nuri Akın Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan mehter takımı da hazırdı. Minikler de karnelerinden önce heyecanlarını azaltmak için satranç ve mangala gibi oyunlar oynadı. Sınıfları gezen ve çocuklara karnelerini dağıtan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, İstanbul’da yarıyıl tatilinde öğrenciler için başlattıkları projeleri şöyle özetledi:

Haberin Devamı

Hem uzay hem karne heyecanı

TATİL BOYUNCA OKUL BAHÇELERİ AÇIK
“Tatilde çocuklarımıza aileleriyle birlikte şehrin kültürel, sanatsal ve tarihi alanlarını ziyaret etmelerini öneriyorum. Arkadaşlarıyla da zaman geçirmeleri en büyük arzumuz. Bu sebeple İstanbul’da hafta içi sabah 09.00 ile 16.00 saatleri arasında bütün okul bahçelerimiz çocuklarımıza açık. Güvenle bisikletlerini sürsünler, basketbol oynasınlar. Şehrimizdeki köklü okulların kütüphanelerini de bu süreçte öğrencilerimize açıyoruz. Kabataş Erkek, İstanbul Erkek ve Çapa Fen Lisesi gibi tarihi okullarımızın kütüphanelerinde bolca kitap okuyabilirler. Bazı okullarımızda da robotik, kodlama ve yazılım eğitimi veren atölyelerimizi çocuklarımıza açtık.”

‘UZAY HEYECANI KARNENİN ÖNÜNE GEÇTİ’
İstanbul Ümraniye Zübeyde Hanım İlk ve Ortaokulu 5’inci sınıf öğrencileri, Alper Gezeravcı’nın gerçekleştirdiği uzay yolculuğunun karne gündeminin önüne geçtiğini söylediler ve tatil planlarını şöyle anlattılar:
Beril Bulut: Takdir aldığım için çok mutluyum. Bu dönem en sevdiğim ders olan Türkçe’min çok geliştiğini düşünüyorum çünkü ilgim daha da arttı. Derslerimin dışında karateyle uğraşıyorum. Tatilde karate maçı izlemeye gideceğim için heyecanlıyım. Bu sene karne heyecanıyla birlikte uzay heyecanı da yaşadık. Sabah okula geldiğimizde karnelerden önce birbirimize ‘uzay yolculuğumuzu izledin mi’ diye sorduk. Ben de uzaya gitmek istiyorum istiyorum.Akif Kerem Çataklı: Karne almaya biraz uykusuz geldim ama takdir belgesi aldığımı görünce uykum açıldı. Genelde 22.00 gibi yatarım ama uzay yolculuğumuzu izlemek için 02.00’ye kadar oturdum. Uzay heyecanı karne heyecanından daha fazlaydı.

Haberin Devamı

Hem uzay hem karne heyecanı

‘KARNE HEDİYESİ BEKLİYORUM’
Karneyi alıp tatile koşan öğrenciler gibi öğretmenler ve veliler de bir dönemi başarıyla sona erdirmenin heyecanı ve gururu içindeydi. Türkiye genelinde 74 bin okulda ve 744 bin derslikte benzer görüntüler yaşanırken Fatma Süslügil İlkokulu’nda bin 500 öğrenci karnelerine kavuştu. 2’nci sınıf öğrencileri ‘çok iyi’ gelen karnelerinin mutluluğuyla duygularını şöyle anlattı:
Arya Bahar Civelek: En sevdiğim ders beden eğitimi ve bu yıl zorlandığım bir ders olmadı. İlerde yazar olmak istiyorum çünkü çok kitap okuyorum. Okumayı çok seviyorum. Okulumu özleyeceğim.
İkra Gönül: Karnem çok iyi ve ailem bana hediye alacak. Hediyemin ne olacağını bilmiyorum ama oyuncak bebek almalarını çok isterim.
Ekin Kıratlı: Bugün kendimi çok iyi hissediyorum çünkü tatile çıkacağım. Tatilde önce biraz ders çalışacağım sonra kuzenlerimle zaman geçireceğim. Tüm derslerim çok iyi geldi. Sabahları erken kalktığım için okulu özlemeyeceğim ama arkadaşlarımı özleyeceğim.
Arzu Balıkçıoğlu (Sınıf Öğretmeni): Çocuklarla çok güzel dönem geçirdik. Şimdi tatilde dinlenerek ve ikinci döneme hazır bir şekilde başlayacaklar. Tatil için onlara ödev vermedim sadece hikaye kitabı okuyacaklar.

Haberin Devamı

Hem uzay hem karne heyecanı

‘İKİNCİ DÖNEM İÇİN ÇALIŞACAĞIM’
Yarıyıl tatili için heyecanlı olan Ayhan Şahenk Ortaokulu öğrencileri de şunları söyledi:
Beyza Ayhan (6’ncı sınıf): Takdir belgesi aldım ama bu yıl zorlandığım dersler de oldu. En çok sosyal bilgiler dersine çalışmak zorunda kaldım. İlerde doktor olmak istiyorum bu yüzden fen dersini çok seviyorum. Tatilde ikinci dönem için de çalışacağım.
Kemal Eray Candan (6’ncı sınıf): Çok mutlu ve heyecanlıyım. Dönemi takdir belgesiyle kapattım. Karne hediyeleri de gelecek. Ancak onlar sürpriz. Tatilde bol bol gezeceğim.

Hem uzay hem karne heyecanı

Haberin Devamı

TATİL İÇİN BİZ DE HEYECANLIYIZ’
Karne günü okullara gelen veliler de heyecanlıydı. Onlardan biri olan Fahriye Ayhan, “Kızım çok çalıştı ve emeğinin karşılığını aldı. Takdir belgesiyle bizi gururlandırdı. Çocuklar kadar biz de tatil için heyecanlıyız” dedi. Şenay Candan ise, “Oğlumun karnesi gayet güzel, onunla gurur duyuyorum. Tüm dersleri çok iyi geldi. Zaten sınıf geneli oldukça başarılı. Tatilde bol bol ders çalışacağız. Vakit bulunca da gezeceğiz” diye konuştu.


KIŞ SAATİ UYGULAMASI SORUN OLMAYACAK
Vali Davut Gül, çocukların erken saatlerde okula gitmesi hakkında bir düzenleme yapılıp yapılmayacağı konusunda da açıklamalarda bulundu. Vali Gül, “Olması gereken tekli eğitime geçmek. İstanbul’daki tüm okullarımızın yapım çalışması tamamlandığında çocuklarımız tekli eğitime geçecek. O zaman kış saati uygulaması bu anlamda sorun teşkil etmeyecek” dedi.

Haberin Devamı


ÖDEV DEĞİL, OYUN VE ETKİNLİK TAVSİYESİ
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla illere, yarıyıl tatiline ilişkin yazı gönderildi. Yazıda, ev ödevi yerine öğrencilerin sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlere katılmalarının teşvik edilmesi istendi. Ayrıca yarıyıl tatilinde test çözme, özet çıkarma gibi öğrenciyi tek bir alana yönlendiren ev ödevlerinin verilmeyeceği de yazıda yer aldı.


EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI TAKVİMİ
İkinci dönem başlangıcı: 5 Şubat 2024
İkinci dönem ara tatili: 8-12 Nisan 2024
Eğitim öğretim yılı kapanışı: 14 Haziran 2024
2024-2025 eğitim öğretim yılı başlangıcı: 9 Eylül 2024

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!