Hayallerine koştular

Güncelleme Tarihi:

Hayallerine koştular
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2021 07:00

Üniversiteye giriş sınavı YKS’nin ilk oturumu olan 135 dakikalık Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün yapıldı.

Haberin Devamı

YKS’nin ilk oturumu olan 135 dakikalık Temel Yeterlilik Testi (TYT) dün yapıldı Üniversite hayallerini gerçekleştirmek için 2 milyon 607 bin 903 kişinin başvurduğu zorlu maratonda sınav salonlarında adaylar, dışarıda ise aileler ter döktü. Sınava girenler soruların uzunluğundan dert yandı. Her yıl olduğu gibi yine sınava geç kalanlar vardı. Saat 10.00’dan sonra sınav salonlarına gelenler içeri alınmadı, emekleri boşa gitti.

Tüm Türkiye’nin kilitlendiği YKS, 81 ilde ve Lefkoşa’da düzenlendi. Hürriyet Eğitim muhabirleri bu kritik sınavı İstanbul Üniversitesi ve Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde takip ett. Sabahın erken saatlerinde sınav merkezlerine gelen adaylar, 09.00’da kimlik ve sınav giriş belgeleriyle birlikte salonlara alınmaya başlandı. Saatler 10.00’u gösterdiğinde sınav binalarının kapıları kapatıldı. Geç kalanlar içeri alınmadı.

Haberin Devamı

YKS’DE KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ
Maske ve mesafe kuralına uyularak okullara alınan adayların ateşleri ölçüldü. Koronavirüs önlemleri kapsamında adaylara ve sınav görevlilerine maske ve dezenfektan dağıtıldı. Yığılmayı önlemek ve sosyal mesafeyi korumak için adaylar ve sınav görevlileri dışında hiç kimse okul bahçelerine alınmadı. Kovid-19 durumu olan adaylar, tüm sınav merkezlerinde hazırlanan yedek binalarda ayrı salonlarda sınava alındı.

VELİLER BAHÇEYE ALINMADI
Öğrenciler binalara alınırken velilerin bahçeye girmelerine izin verilmedi. Heyecan içinde sınavın bitmesini bekleyen anne-babalardan kimi çocuğunun sınavı iyi geçsin diye dua etti kimi de okul binası etrafında dört döndü. Sınava girenler için zaman çok hızlı aktı ama velilerde durum tam tersiydi. Kızının sınavdan çıkmasını bekleyen Zuhal Hamarat; “Pek umutlu değilim bu yıl için. Verimli geçmedi maalesef ama olsun önemli olan onun mutlu olması. Sınava girerken titriyordu heyecandan. Ben de arkasından okudum üfledim. İngiliz Dili ve Edebiyatı istiyor. Sınavın bitmesini bekliyoruz heyecanla. Karnımda kelebekler uçuşuyor” dedi.
Bahar İmamaliyeva ise kızını sınava uğurladıktan sonra onu beklerken Kuran okudu. Kızının geçen sene yurt dışında bir üniversiteyi kazandığını ama maddi yetersizlikten dolayı gönderemediğini söyleyen veli, “İnşallah bu sene hayırlısıyla kazanır. Ben de hem kendi kızım hem tüm çocuklar için okuyorum. Çok heyecanlıyım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hayallerine koştular

Bahar İmamaliyeva kızını sınava uğurladıktan sonra onu beklerken Kuran okudu.

SINAV10.15’TE BAŞLADI
10.15’te zorlu yarış başladı. Adaylara Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde tarihten 5, coğrafyadan 5, felsefeden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5 olmak üzere toplam 20, temel matematik testinde 40, fizikten 7, kimyadan 7 ve biyolojiden 6 sorunun yer aldığı fen bilimleri testinde de 20 soru yöneltildi. Saatler 12.30’u gösterdiğinde 2021-YKS’nin ilk oturumu olan TYT sona erdi. Sınavdan çıkan öğrenciler aileleriyle kucaklaştı. Yüzü gülen de vardı gözyaşlarını tutamayan da. Sınavdan ağlayarak çıkan İlay Aksu “Çok gerildim. Sınavdan çıkmanın verdiği rahatlıkla göz yaşlarımı tutamadım. Sınav zor değildi bence. Yarınki sınava da daha umutlu gireceğim o yüzden” dedi. Aileleriyle ayak üstü sınav kritiği yapan adayların bazıları süre sıkıntısı yaşadıklarını söyleyerek soruların uzunluğundan şikayet etti.

 

Haberin Devamı

Hayallerine koştular

KAPIDA KALDILAR

Her yıl olduğu gibi dün de sınava geç kalanlar oldu. Sınav merkezlerinin önlerinde koşarak yetişmeye çalışan gençlerin görüntüleri vardı. Saat 10.00’dan sonra sınav salonlarına gelenler içeri alınmadı, emekleri boşa gitti.

Hayallerine koştular

Hayallerine koştular

İşte adayların sınavla ilgili görüşleri:
CEVAPLAR BİRBİRİNE YAKINDI
Elvan Doğan: Sınav güzel geçti. Bence her sorunun iki cevabı vardı. Hepsi birbirine çok yakındı o anlamda biraz zorlandım. Türkçe iyi geçti beklediğimden kolay geldi sorular. Sayısal sorular biraz karışıktı ama Fen daha iyiydi. Şimdi yarınki sınavı bekleyeceğim.
Hüseyin Su: Sınav zordu bence. Çok çalışma fırsatım olmadı çünkü meslek lisesindeyim ve staj yapıyordum. Uzaktan eğitim de zorladı bizi. Pek iyi bir sonuç beklemiyorum. Ancak barajı geçebilirim sanırım. Matematikte sadece bir iki soru çözebildim. Kursa gitmeyen biri o soruları çözemez.
Aslıhan Arslan: Ben 31 yaşındayım. 18 yaşında sınava girdiğimde çok stresliydim, çıkınca annemi bulamadığımı hatırlıyorum. Büyüdüm ama yine annemle sınava geldim. Sinema Yönetmenliği bölümünden mezunum, basın sektöründe uzun süre çalıştım. Şimdi yine iletişim alanında şansımı denemek istiyorum. Eğitimin yaşı yok diye düşünüyorum.

Haberin Devamı

PARAGRAFLAR UZUNDU
Umutcan Ay: Yeni mezun oldum. Sınava ilk kez giriyorum. Türkçe’de paragraf soruları çok uzundu. Türkçe ve sosyal bilimlere yoğunlaştım. Yarın da AYT ve YDT var. Onlardan daha umutluyum.
İlayda Algan: Zamanı ayarlayamadım. İlk Türkçe ile başladım ve çok vakit aldı. Biraz heyecandan belki biraz da sorular uzundu. 2 tane de boşum var. O yüzden matematiğe de pek zaman ayıramadım. Ben BESYO’ya hazırlanıyorum. Bu sınav benim için çok önemliydi.
Taner Büyüközer: Sınav fena geçmedi ama sorular zordu. Yaptık bir şeyler. Türkçe de paragraf soruları uzundu. Okumak zaman aldı. Zaten en sona bırakmışım. Fen ve matematik iyi geçti.

MATEMATİK YİNE ZORLADI
Doğa Örse: Matematik zordu bayağı. Ben de biraz sinirlendim sınava zor geçtiği için. Birkaç soru çözüp çıktım sonra. Çok boşum var. Türkçe ve sosyal iyiydi, fen de güzeldi ama matematiği zorlamışlar. Çok fazla problem sorusu vardı. İşlediğimiz konulardan çok çıkmadı. Ben eşit ağırlıktan giriyorum. AYT’de daha iyi bir sonuç alacağımı düşünüyorum.
Birce Karaakın: Gayet tatlı, hoş bir sınavdı. Ben Antalyalıyım. Sınavda turunçgillerle ilgili bir soru vardı. Ben de mutlu oldum o soruyu görünce. Matematik soruları biraz uzundu hafif zorladı. Türkçe benim için çok rahat geçti. Fen de rahattı ama sosyalde iyi geçti diyebilirim.
Nurgün Alakuş: Ortalama geçti sınavım. Aslında sözeller kolaydı ama matematiğe zamanım yetmedi. Türkçe soruları uzundu biraz. Zaman konusunda sıkıntı yaşadım. Matematiğe yarım saat kala geçebildim. O yüzden çok boşum var. Yarın için daha da strese girdim.
Bayezid Kaya: Çok uzundu sorular. Ben epey çalışmıştım bu sene ama matematik soruları bile paragraf sorusu gibiydi. Soruları okurken çok dikkatim dağıldı. Epey zaman kaybettirdi bana. Verileri çıkarana kadar tekrar tekrar okumak zorunda kaldım. Yarınki sınavın daha iyi geçeceğine inanıyorum ama bu sınav moralimi bozdu.

Haberin Devamı

KENDİMİ DENEMEK İÇİN GİRDİM
Selin Donukök: Ben zaten İstanbul Üniversitesi’nde dil bilim okuyorum. Bir kez daha girip kendimi denemek istedim. Türkçe beklediğimden iyiydi, sosyal de fena değildi. Matematiği az çözebildim. Ben dilci olduğum için sayısal sorulara çok zaman ayıramadım.
Ece Yücesoy: Ben Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri okuyorum. Zaten iki yıldır üniversiteliyim. Kendimi denemek için girdim. Sorular çok zor değildi. İki senedir hiçbir şekilde çalışmıyorum ama buna rağmen kolay geldi. Sınav heyecanını yeniden yaşamış oldum. Yüksek puan alırsam burs konusunda işime yarar.
Ozan Günbat: Ben avukatım. Öylesine girdim sınava. Fena değildi. İçerideki kalemleri topladım. Almasam atacaklardı. Ben de gördüğüm çocuklara vereceğim. Belki mutlu olurlar.

YKS MARATONU BUGÜN AYT VE YDT İLE DEVAM EDİYOR
YKS’de ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testleri (AYT) bugün saat 10.15’te başlayacak ve 180 dakika sürecek. AYT’de adaylara matematik, Türk dili ve edebiyatı ile sosyal bilimler-1 ile sosyal bilimler-2 ve fen bilimlerinden 40’ar soru sorulacak.
Üçüncü ve son oturum olan Yabancı Dil Testi (YDT) ise saat 15.45’te başlayacak ve bu sınav için de adaylara 120 dakika süre verilecek. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacak sınavda toplam 80 soru yer alacak.
ÖSYM takvimine göre YKS sonuçları, 4 Ağustos 2021’de açıklanacak.

Hayallerine koştular

VAZO MU BÜYÜK FARUK MU?

TYT’de “Kendi yaşından 39 kat büyük ama Faruk doğduğu sene 300 yaşında olan vazo…” şeklinde başlayan matematik sorusu adayları zorladı. Sosyal medyada binlerce öğrenci, sorunun kafa karıştırdığını dile getirdi. Öğrenciler “Beyin yakıcı. Vazo mu Faruk’tan büyüktü yoksa Faruk mu vazodan? Anlamaya Türkçem yetmedi. Anlasaydım bu sefer matematiğim yetmeyecekti” gibi yorumlar yaptı.

1 SENELİK EMEK BOŞA GİTTİ
Gökhan Karaman: Silivri’den geliyorum. Trafikten dolayı geç kaldım. Sınava ikinci kez girecektim. Bu sene kazanmak için ümidim vardı ama olmadı. Muhasebe okumak istiyordum. Yapacak bir şey yok artık. Üzüldüm bayağı. Bir senelik emeğim boşa gitti. Seneye hazırlanıp tekrar gireceğim.

TRAFİK POLİSİ BİLE YETİŞRTİREMEDİ
Çanakkale’de sınava gireceği yeri karıştıran bir öğrenciyi, motosikletli trafik polisi sınava gireceği salona yetiştirmeye çalıştı. Ancak üniversite adayı öğrenci kapılar kapandığı için içeriye alınmadı. Seferber olan polis ise, “Çok uğraştık ama olmadı. Özür dilerim, kızım hakkını helal et” dedi.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde ise işitme engelli Didem Öğdü, sınav salonunu karıştırıp başka fakülteye gitti. Saat 10.15’teki sınav için çevredekilerin yardımıyla sınava gireceği binaya gelebilen genç kız geciktiği için salona alınmadı. Fakülte önünde sinir krizi geçiren ve dakikalarca gözyaşı döken Öğdü’yü veliler teselli etmeye çalıştı.

BABA OĞUL SINAVA GİRDİLER
Beykoz’da 17 yaşındaki Kamil Esat Yavuz, 47 yaşındaki babası Hüseyin Yavuz’la birlikte aynı okulda Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’na girdi. Sınav öncesi baba Yavuz, oğlundan sınavla ilgili taktik aldı. Heyecanının okulun önüne gelince arttığını söyleyen Kamil Esat Yavuz; “Babamın sınavda beni geçmesinden korkuyorum. Ufak bir rekabet var aramızda. Rize Uluslararası Ticaret düşünüyorum. İnşallah tutturacağım” diye konuştu.

74 YAŞINDA ÜNİVERSİTE SINAVINA GİRDİ
Babasının rahatsızlığından dolayı ilkokuldan sonra okuyamadığını söyleyen 74 yaşındaki Cengiz Yazıcı “Okumanın yaşı yoktur” diyerek şöyle konuştu:
“Bütün çocuklarımı okuttum. İşleri güçleri yerinde. Ben de çok zeki bir çocuktum. 70 yaşında kızımın desteği ile ilkokulu dışardan okudum ve bitirdim. 2,5 yılda da liseyi bitirdim. Lise bittikten sonra hep hayal ettiğim üniversite için hazırlanmaya başladım. Bugün de sınava gireceğim. Çok mutluyum. İnşallah bir yer kazanırım. Kazanana kadar mücadele edeceğim. İsterim ki herkes yaş filan demeden okusun. Okumanın yaşı yoktur. Beşikten mezara kadar bizlerin hakkıdır. İlle de okuyacağız, herkesin ilminin olmasını isterim.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!