Gösterip yaptırma yöntemi nedir? Gösterip yaptırma yönteminin amaçları ve avantajları

Güncelleme Tarihi:

Gösterip yaptırma yöntemi nedir Gösterip yaptırma yönteminin amaçları ve avantajları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2022 16:48

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanlara bir şeyler öğretmek için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bu yöntemler en çok okul dönemlerinde öğrencilere uygulanmaktadır. Bu sayede öğrenme işlemi kolaylıkla yapılabilir. Gösterip yaptırma yöntemi de sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Gösterip yaptırma yöntemi nedir? Gösterip yaptırma yönteminin amaçları ve avantajları nelerdir detayları ile derledik.

Haberin Devamı

En çok kullanılan özel öğretim yöntemlerinin başında gösterip yaptırma yöntemi gelmektedir. Bu yöntem etkili sonuçları olan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Gösterip yaptırma yöntemini doğru bir şekilde vermekte önemlidir. Her öğretim yönteminde olduğu gibi gösterip yaptırma yönteminde de birçok amaç yer almaktadır. Bu amaçlar ve elde edilen avantajlar ile öğrenme gerçekleşmiş olur.

Gösterip Yaptırma Yöntemi Nedir?

Gösterip yaptırma yöntemi, yapılacak işin öncelikle eğitimi veren kişi tarafından yapılması ve karşı taraftan aynısını yapmasını istemesidir. Gösterip yaptırma tekniği ile bir iş yaptırılabileceği gibi bir aracın kullanımı da öğretilebilir. Yani anlatılmak istenen her ne olursa olsun karşı tarafa anlatmakla yetinmeyip birde göstermek gerekmektedir. Bu sayede öğretilmek istenen daha kolay bir şekilde öğretilebilir.

Haberin Devamı

Gösterip Yaptırma Yönteminin Amaçları ve Avantajları

Gösterip yaptırma yöntemi, amaçları olan ve bu amaçlar doğrultusunda hareket etmeyi hedefe koyan bir yöntemdir. Bu yöntemi kullanan kişinin amacı dışına çıkmadan gösterip yaptırma tekniğini uygulaması lazımdır. Yöntemi doğru bir şekilde uygulayan kişiler amaçlarına rahatlıkla ulaşabilirler.

Gösterip yaptırma yönteminin amaçları;

  1. Gösterip yaptırma yönteminin en önemli amacı, verilen bilgiyi uygulamaya döndürmektir. Yani verilen bilgiyi karşı tarafın alıp almadığını tespit etmek bu yöntemle mümkündür. Bunu yaparken ilk uygulama bilgiyi veren kişiye aittir. Daha sonra gösterilen uygulama karşı taraftan da istenilebilir.
  2. Gösterip yaptırma yöntemi içerisinde bulunan yaptırma kısmı öğrenciye aittir. Çünkü buradaki gösteri işi öğretmendedir. Bu amaçla hareket edilen gösterip yaptırma yöntemi öğrencilerin psikomotor beceri kazanmalarına yardımcı olmaktadır. Ayrıca bunun yanında öğrencilerin duyuşsal becerileri de artmaktadır.
  3. Gösterip yaptırma yöntemi yapılacak işin en iyi şekilde nasıl yapıldığını göstermektedir. Yani bir iş yapılırken önce öğretmen bunu yapar ve öğrenci ise görür. Böylelikle öğrenme işlemi aşamalı olarak öğrenciye aktarılır. Sonuç olarak öğrenme işlemi daha doğru bir şekilde aktarılmış olacaktır.

Gösterip yaptırma yönteminin avantajları;

- Öğrenme yüksek seviyede başarılı olur,

- Öğrencilerin fiziksel becerileri daha çok ön plana çıkar,

- Öğrenci görerek, duyarak ve dokunarak öğrenir,

- Kalıcı öğrenme yapılmış olur,

- Öğrenciler becerileri yaparken daha rahat hareket ederler.

 Gösterip yaptırma yönteminin çok etkili bir yöntem olduğu görülmektedir. Çünkü bu yöntem ile kalıcı bir öğrenme ortaya çıkmaktadır. Normalde verilen bilgiler bir süre sonra unutulurken gösterip yaptırma yönteminde ise bilgiler daha taze kalır. Bunun nedeni ise verilen bilginin uygulamalı olarak yapılmasıdır. Uygulamanın doğru şekilde yapılması da çok önemlidir. Yani öğretici o işi nasıl yaparsa öğrencide o şekilde yapacaktır.

 Örneğin birisine araba kullanmayı öğretmek için gösterip yaptırma yöntemi kullanılabilir. Öğrenciye araç kullanımı anlatıldıktan sonra kişi uygulamalı olarak anlattığını gösterir. Daha sonra ise yaptığını öğrenciden yapmasını ister. Böylelikle öğrenci anlatılanı unutmuş olsa bile gördüğünü yaparak araba sürmeyi öğrenebilir. Bundan dolayı gösterip yaptırma yöntemi oldukça etkili bir yöntemdir.

Haberin Devamı

 Aslında gösterip yaptırma yöntemi günlük hayatta da sıkça kullanılmaktadır. Çünkü bir kişi birine bir şey anlatırken uygulamalı olarak da sıkça gösterir. Karşı taraftan bunu yapmasını istemekle birlikte gösterip yaptırma yöntemi kullanılmış olur.

 Gösterip yaptırma yöntemi amaçları ve avantajları ile çok yaygın bir şekilde başvurulan bir yöntemdir. Öğrenmenin daha doğru ve kalıcı olması adına çok işe yaramaktadır.

BAKMADAN GEÇME!