Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin

Güncelleme Tarihi:

Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 09:40

Hesabınızda ne kadar var? Boşuna bakmayın. Sizde olan birazdan sayacağımız isimlerin yanında devede kulak kalır. Çünkü onlar tarihin en zengin insanları. TIME dergisi gelmiş geçmiş en zengin insanları belirlemek için önde gelen akademisyen ve tarihçilerin kapısını çaldı. Dönemlerindeki servetlerin günümüzde ne kadara denk geldiğini hesapladı.

Haberin Devamı

Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin
Ekber Şah

Yaşam: 1542-1605
Ülke: Hindistan
Varlık: Dönemindeki global ekonominin yüzde 25’i

Ekber Şah, uzun ömrü ile dikkat çekmesinin yanı sıra, Asya kıtasında en zengin isimlerin başında geliyor. Babür İmparatorluğu’nun en güçlü olduğu ve dünya ekonomisinin yüzde 25’ine sahip olduğu bir dönemde şah olan I. Ekber, çağdaşı I. Elizabeth’in İngiltere’si ile kıyaslandığında dudak uçuklatan servete sahipti.

Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin
Mansa Musa

Yaşam: 1280-1337
Ülke: Mali
Varlık: Hiç kimsenin tanımlayamayacağı kadar zengin

Haberin Devamı

Birincinin ‘unutulan kıta’ Afrika’dan çıkmış olması sizi biraz şaşırtabilir. Ancak Mali İmparatorluğu’nun en parlak döneminde tahta gelen Mansa Musa, dünya üzerinde daha önce hiç kimsede olmadığı kadar altına sahipti. Musa’nın imparatorluğu tarihin en büyük altın üreticisi olarak da biliniyor. Peki, Musa ne kadar zengindi? Bunu hesaplayabilmenin bir yolu yok. Çünkü yazılı kaynaklar çok az. Aynı zamanda daha önce hiçbir kralın rüyalarında bile göremediği uçsuz bucaksız bir altın dünyasının karşılığının hesaplanabilmesi de mümkün değil. Ancak Mekke’ye hacca giderken sınırsızca harcama yaptığı biliniyor. Düzinelerce devenin kilolarca altın taşıdığı ve 200 bin kişilik bir orduya sahip olduğu da bu sınırlı bilgilerin arasında yer alıyor. Bu arada Mansa Musa’nın kullandığı her eşyanın altından yapıldığını söylemeye gerek bile yok.

Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin
Augustus Sezar

Yaşam: M.Ö 64-M.S 14
Ülke: Roma İmparatorluğu
Varlık: 4.6 trilyon dolar

Bu listede bir Roma İmparatoru’nun yer almaması beklenemezdi. Tarihin en uzun soluklu imparatorluğunda yöneticiler için servet günlük hayatın bir parçasıydı. Stanford Üniversitesi’nden tarih profesörü Ian Morris yaptığı araştırmada, Sezar’ın günümüz rakamlarıyla 4.6 trilyon dolarlık bir servete sahip olduğunu belirledi. Bu arada Augustus’un Mısır’ın ‘kişisel olarak sahibi’ olduğunu da bir kenara yazalım.

Haberin Devamı

Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin
Alan Rufus

Yaşam: 1040-1093
Ülke: İngiltere
Varlık: 194 milyar dolar

İngiltere’yi fetheden Normandiya Kralı I. William’ın yeğeni Alan Rufus, İngiltere’nin o dönem gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 7’sine sahipti. Bu, günümüzde yaklaşık 194 milyar dolar ediyor.

Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin
Joseph Stalin

Yaşam: 1878-1953
Ülke: SSCB (Sovyet Sosyalist
Cumhuriyetler Birliği)
Varlık: Bir ulus üzerinde tam kontrol

Stalin modern ekonomi tarihinde olağan dışı bir figür. Bir diktatör olarak dünyanın en büyük ekonomilerinden birinde mutlak bir güce sahipti. Durum böyleyken, Stalin’in servetini, Sovyet Rusya’nınki ile ayırt etmek imkansız. OECD’nin 1950 verilerine göre SSCB dünya ekonomik çıktısının yüzde 9.5’ine sahipti. Bu üretim seviyesi günümüzde 7.5 trilyon dolara karşılık geliyor. Bu para Stalin’in kendisine ait değil ancak kim onun isteğine karşı çıkabilirdi ki.

Haberin Devamı

Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin
İmparator Shenzong

Yaşam: 1048-1085
Ülke: Çin
Varlık: Dönemindeki gobal ekonominin yüzde 30’u

Shenzong, Çin’i 960 ila 1279 yılları arasında yöneten Song Hanedanlığı’nın ekonomik açıdan en parlak döneminde 6’ncı imparator olarak yönetimin başına geçti. Shenzong Çinli tarihçilere göre döneminde dünya ekonomik çıktısının yüzde 25 ila 30’una denk gelen bir serveti elinde tutuyordu. İmparatorluğun bu ekonomik başarısının ardında teknolojik icatlar ve düzenli işleyen bir vergilendirme sistemi olduğu belirtiliyor. Çin’i 11’inci yüzyılda dünyanın süper gücü kılmayı başaran, benzerlerinin Avrupa’da ancak 3 yüzyıl sonra ortaya çıkabildiği başarılı merkezi maliye sistemi. Shenzong, bu sistemle ülkesini ve dolaylı olarak kendi servetini geliştirdi.

Haberin Devamı

Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin
Andrew Carnegie

Yaşam: 1835-1919
Ülke: ABD
Varlık: 372 milyar dolar

Rockefeller medyada daha çok görünse de Andrew Carnegie, sadece 31 milyar dolarcık farkla ABD’nin yaşamış en zengin insanı olarak tarihe geçiyor. Bu İskoç göçmen, şirketi U.S Steel’i 1901’de J.P Morgan’a 480 milyon dolara satmıştı. Bu rakam günümüzde yaklaşık 372 milyar dolara denk geliyor.

Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin
John D. Rockefeller

Yaşam: 1839-1937
Ülke: ABD
Varlık: 341 milyar dolar

ABD milyarderleriyle ünlü bir ülke. Ancak Bill Gates bile Rockefeller’ın eline su dökemez. 1863’te petrol endüstrisine giren John D. Rockefeller, 1880’de Amerikan petrol üretiminin ileride yüzde 90’ını kontrol edecek Standart Oil’i kurdu. 24 Mayıs 1937’de New York Times’taki ölüm ilanında 1.5 milyar dolarlık servete sahip olduğu belirtiliyordu. Günümüz ekonomik paylaşımına bakıldığında bu rakam, 341 milyar dolar demek oluyor.

Haberin Devamı

Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin
Bill Gates

Yaşam:1955-
Ülke: ABD
Varlık: 78.9 milyar dolar Bill Gates yaşayan en zengin insan.

Bu yıl ekonomi dergisi Forbes, Microsoft’un kurucusunun net 78.9 milyar dolarlık bir servete sahip olduğunu tahmin ettiklerini yazdı.

Gelmiş geçmiş en büyük 10 zengin
Cengiz Han

Yaşam: 1162-1227
Ülke: Moğol İmparatorluğu
Varlık: Daha önce hiç kimsenin sahip olmadığı kadar toprak

Cengiz Han tüm zamanların en başarılı askeri liderlerinden. Moğol İmparatorluğu’nun sınırlarını Çin’den Avrupa’ya genişletti. Tarihçilere göre servetini biriktirmeyip çoğunu komutan ve askerlerine verdi. Milyonlarca kilometrekarelik toprağın tek hükümdarı, yurt çadırında doğdu ve orada öldü.

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!