Entübe hasta nedir? Entübe hasta iyileşir mi ya da ne kadar sürede iyileşir?

Güncelleme Tarihi:

Entübe hasta nedir Entübe hasta iyileşir mi ya da ne kadar sürede iyileşir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 18, 2022 21:43

Entübe hasta sıklıkla merak edilen durumlardan biridir. Özellikle hastalıkların çoğalmasıyla merak edilen durumlar arasındadır. Bu bakımdan entübe hasta ne demek öğrenebilir ve bu duruma karşı tedbir alabilirsiniz. Sizin için entübe hasta nedir? Entübe hasta iyileşir mi ya da ne kadar sürede iyileşir detaylarıyla derledik.

Haberin Devamı

Entübasyon durumu hastanın soluk borusunun olduğu yere tüp yerleştirilmesiyle olmaktadır. Hava yolunun kontrolünü kendi sağlayamayan kişilerin soluk alıp vermesine yardım etmek için uygulanan işlemlerdendir.

Entübe Hasta Ne Demek?

Solunum zorluğu çeken kişilere oksijenin sağlanması için solunum cihazları ve tüpler takılır. Bu durumu yaşayan kişiler entübe hasta olarak değerlendirilir. Solunum hayatın devam etmesi için oldukça önemlidir ve insan vücuduna oksijen gereklidir. Solunum sisteminde bir sorun olması halinde ya da hastanın şuurunun kapalı olduğu durumlarda hasta entübe edilir. Entübe edilen hastaların solunumları solunum makinesi ile kontrol altına alınır.

Entübe Hasta İyileşir mi ya da Ne Kadar Sürede İyileşir?

Entübe hastaların iyileşmesi elbette mümkündür. Hastaların iyileşme süreleri tamamen hastanın durumuna göre değişmektedir. Bu noktada hastaların yaşları ve hastalıkları da oldukça önemlidir. Entübe kalma süresi de kişilerin vücut direncini etkilediğinden iyileşme süreci entübe kalma süresine göre değişir. Cihazlarla entübe edilme daha uzun bir iyileşme sürecine sebep olmaktadır. Bu durumlardan sonra iyileşen kişilerin direnci düşmüş olduğundan iyi bakılmaları ve mutlaka sağlık personellerinin desteğini almaları gerekir.

Haberin Devamı

Entübe Sırasında Beslenme Nasıl Olur?

Hastaya uygulanan entübasyon uygulaması kısa süreli ise hastanın bir beslenme ihtiyacı olmaz. Fakat durum uzun süreliyse elbette hastanın bir beslenme ihtiyacı ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda hastaların beslenmesi damar yoluyla ya da mideye yerleştirilmiş olan tüp ile sağlanır.

Beslenme damar yoluyla sağlandığında vücudun ihtiyaç duyduğu miktarda protein, karbonhidrat içeren bir karışık hazırlanır. Bu karışık damar yoluyla hastaya yavaşça verilir. En uzun süren entübasyon durumlarında ise hastanın ağzında midesine bir tüp takılır ve bu şekilde beslenmesi sağlanır. Bu sayede hastanın ihtiyacı olan tüm besinler bir tüp aracılığı ile mideye gider ve beslenmesi yapılır.

Entübenin Riskleri Nelerdir?

Entübasyon işleminin süresi uzadıkça bazı riskli durumlar meydana çıkar. Bu riskleri bilmek her zaman daha iyidir. Riskler şu şekilde sıralanabilir:

Diş ve dilde travma

Soluk borusu yaralanması

Kanama

Boğaz ağrıması

Sesin kalınlaşması

Haberin Devamı

Bu işlem öncesi ve sonrası tüm riskler hasta yakınlarına anlatılır. Her ne kadar dikkatli şekilde yapılsa da entübasyon işlemi bazı riskleri taşımaktadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!