En çok bu hataları yapıyoruz

Güncelleme Tarihi:

En çok bu hataları yapıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 09:18

Not tutarken yapılan yaygın hataları eğitim portalı Edudemic şöyle özetliyor:

Haberin Devamı

- Öğretmeninin söylediği her şeyi, dinlemeden kelimesi kelimesine yazmaya çalışmak Not tutmada işin yüzde 75’i dinlemek, yüzde 25’i yazmak. Öğretmen asıl noktaya henüz gelmemiştir ve siz koca bir sayfayı çoktan doldurmuşsunuzdur. Not tutarken önemli olan anladıklarınızı öz halleriyle not etmek. Ne söylendiyse yazmak değil.

- Konu hakkında fikir sahibi olmadan not tutmak Sınıfa biraz geç girdiniz ve hemen not tutmaya başladınız. Fakat henüz konu hakkında net bir fikriniz bile yok. Not tutarken önemli olan ‘temel’i gözden kaçırmadan tali yollarda çok fazla vakit harcamamak.

NOT TUTARKEN SORU SORMAMAK

- Çoğu öğrenci kendini yazmaya o denli kaptırıyor ki anlamadığı noktaları not etmeye devam ediyor. Not tutarken soru da sorun. Anlamadığınız noktada kalemi bırakın. Bazen derste sorulan sorular sınavda çıkabiliyor.

Haberin Devamı

BİR TARZ OLUŞTURAMAMAK

- Bazen bir defterin arkasına, bazen bir kâğıda ya da akıllı telefona not tutuyoruz. Oysa bir not tarzı oluşturur ve sabit yerlere kaydederseniz, daha çok verim alırsınız.

Artık derslerde not tutma tarihe mi karışıyor? Akıllı cihazlardan ses kaydı ve fotoğraflar kurşun kalemi alt mı ediyor? ABD Washington Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, parmak hareketlerinin beyin faaliyetlerini arttırdığı gözlendi. İndiana Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaysa kalemle yazı yazmanın notları ve özgüveni arttırdığını ortaya çıkardı. Demek ki, akıllı cihazları bir kenara bırakıp derslerde kaleme sarılmakta fayda var. İşte not tutma sanatından örnekler...

CORNELL SİSTEMİ

Sistemin adı Cornell Üniversitesi’nden geliyor. Metot, eğitim profesörü Walter Pauk’a ait. Hedefi, konunun anahtar noktalarını hatırlamayı kolaylaştırması. Özellikle üniversite ve lise öğrencileri için alışkanlık haline geldiğinde not tutmayı etkili kılıyor. Not karmaşasını ve temizeçekme gibi zorlukları yok ediyor. Tek zorluğuysa itina ve emek gerektirmesi. Bu formatı uygulamak için herhangi bir not defteri kullanabilirsiniz. Ancak en iyi verim, klasik çizgisiz bir defterle alınabilir.

Haberin Devamı

Sayfanın sol köşesine ‘ipucu sütunu’ için 5 santimetre boşluk bırakıyoruz. Ardından sayfanın altında ‘özet bölümü’ne 4 santimetre yer arıyoruz. Böylelikle sayfanın büyük bir kısımı genel notlar için ayrılmış oluyor. Ders sonrasında notun dersle ilgili önemli noktalarını hatırlatacak anahtar kelimeleri ya da cümlecikleri ipucu sütununa yazıyoruz. Ders sonunda işlenen konunun kısa bir özetini de sayfanın altındaki bölüme not ediyoruz. İlk etapta zor görünebilir. Fakat düzenli tutulduğunda etkisini fark edeceksiniz.

OUTLINE

Outline, not tutarken öğrenmeyi sağlayan harika bir yöntem. Günlük ders konuları iç içe uzanır ve birbiriyle bağlantılı olur. Outline bu bağlantıları somut olarak görmeye ve işleri biraz daha basitleştirmeye yarıyor. Sınavlara hazırlanırken ya da ders sırasında ders notlarının üzerine bir outline iliştirebilir, konular arasındaki bağlantıları daha net görebilirsiniz. Outline genelden özele doğru hazırlanıyor. En geniş kapsamdaki içerik en üstte yer alıyor. Örneğin:

Haberin Devamı

I-Uzay
A-Samanyolu
1-Güneş Sistemi
a-Güneş
b-Merkür
c-Venüs
d-Dünya
e-Mars

Bu sayede aldığınız notlar dağınıklıktan kurtulacak ve farkında olmadan çok daha fazlasını öğreneceksiniz.

ZİHİN HARİTASI

Not tutmak hiç bu kadar keyifli olmamıştı. Zihin haritasına çizim, şema gibi görsel ögeler ekleyebilirsiniz. Outline yöntemine göre size çok daha fazla özgürlük sunuyor zihin haritası. Fikirler arasında bağlantılar, anahtar sözcükler ve cümlecikler tek bir sayfa üzerinde somutlaşıyor. Güzel bir zihin haritasını şöyle hazırlayabilirsiniz: Öncelikle ana konuyu kâğıdın ortasına yazın. Alt konuları etrafına çeşitli oklar çıkartarak serpiştirin. Sonra her başlığın içeriğini yansıtan kısa anahtar kelimeler ya da cümlecikleri yazın. Bunları nasıl yazacağınız sizin yaratıcılığınıza kalmış. Renkli kalemlerle küçük resimler yapabilir, yazı ve görselleri sanatsal yaklaşımlarla bir araya getirebilirsiniz. Ancak zihin haritanızın çok karışık olmamasına, bağlantıların uygun yapıldığına ve bilgileri doğru girdiğinize emin olun. Yoksa zihin haritanız görsel hafızanızda yer edeceği için yanlış şeyler öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

İlk ve son harf kuralı , Öğretmenin söylediklerini çok iyi dinleyin. , Mümkünse derse gelmeden önce konuya kısa bir göz atın. Ders öncesinde çalışmanız gereken metinleri okuyun. Anlamadığınız noktaları dert etmeyin, sınıfta anlamaya çalışın. , Kendinize ait kelimeler, söz öbekleri oluşturun. Bu, formülleri ve zor başlıkları hatırlamak için birebir. , Kısa yazın. Yapılan bir araştırma ilk ve son harfleri değişmeyen, orta harfleri karıştırılan kelimelerin rahatlıkla okunabildiğini gösteriyor. İster sesli harfleri aradan çıkartın, isterseniz kelimeleri kısaltın. Ancak burada ne yaptığınız hakkında bir fikriniz olsun. Yoksa birkaç gün sonra notlara döndüğünüzde, yazdıklarınız size orduların kullandığı savaş şifreleri gibi görünebilir.

Haberin Devamı

Okulu en çok ‘asanlar’ bizde

OECD’nin PISA 2012’den yola çıkarak hazırladığı okula gitmeme verilerine göre okulu en çok asan ülke Türkiye.

Türkiye’de ‘iki hafta içerisinde okula en az bir kez gitmeyen öğrencilerin oranı yüzde 54.2. Türkiye bu oranla OECD ortalaması olan yüzde 14.5’in çok üzerinde yer alıyor. OECD’nin PISA 2012 verileriyle hazırladığı grafiğe göre Türkiye ilk sırada okulu en çok asan ülke konumuna yerleşiyor. Ardından yüzde 48.2 ile İtalya ve yüzde 31.8’lik oranla Avustralya takip ediyor. Uzak Doğu ülkeleriyse listenin alt sıralarında yer alıyor. Okulu en az asan ülke yüzde 1.5 ile Japonya. Kore yüzde 1.8 ve İzlanda ise yüzde 2.1 ile en az oranlara sahip.

En çok bu hataları yapıyoruz

En çok bu hataları yapıyoruz

SAT sınavları başlıyor

ABD ve Avrupa’daki 3 bin 200 üniversitede eğitim almak isteyen lise mezunu veya son sınıf öğrencilerinin katılabildiği Scholastic Aptitude Test (SAT) sınavları 2 Mayıs ve 6 Haziran’da düzenlenecek. 2 Mayıs’taki sınav için internet üzerinden son başvuru tarihi 17 Nisan. Telefon ile son başvurular ise 21 Nisan’a kadar alınacak. SAT sınavlarına katılmak için http://sat.collegeboard.org adresinden e-posta adresiyle hesap oluşturarak online kayıt yapılabiliyor. Engelli adaylar, https://www.collegeboard.org/students-with-disabilities adresinden sınava giriş şartları hakkında bilgi alabiliyor. Belli bir ücret karşılığında adaylar sınava girmek istedikleri ülke ve şehri seçiyorlar. Sınav ise SAT merkezi olan okullarda düzenleniyor. Türkiye’de SAT sınav merkezleri arasında Oğuzkaan Koleji ile birlikte Amerikan Robert Koleji, Bilkent Üniversitesi, Özel İzmir Amerikan Koleji, Özel Tarsus Amerikan Koleji, Türk Amerikan Derneği bulunuyor.

En çok bu hataları yapıyoruz

Kanserden korunmak için 10 adım

Sağlıklı beslenmenin temeli, çocukluk ve gençlikte atılıyor. Kanser ile beslenme arasındaki bağlantıya dikkat çeken Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu, 10 öneride bulunuyor.

1. İdeal ağırlığınızı koruyun.

2. Lifli gıdalarla beslenin.

3. Karnabahar, brokoli, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası gibi sebzeleri sofradan eksik etmeyin.

4. Turunçgiller, havuç ve domatesi daha fazla tüketerek vücudunuzun C, E ve A vitaminleri ve selenyum ihtiyacını karşılayın.

5. Nitrit, nitrat gibi katkı maddeleri içeren şarküteri ürünlerinden (özellikle füme etler), salamura, turşu gibi aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durun.

6. Yağlı et ve kızartmaları en aza indirin. Mümkünse buğulama yöntemiyle pişirilen balık tüketin.

7. Kurubaklagil ve yağlı tohumları daha sık tüketin.

8. Sarımsak, soğan, arpacık soğan, nane, maydanoz gibi sebzeleri her yemekte kullanmaya çalışın.

9. Kızartma, kavurma, mangal gibi dumanlanmış yöntemlerle yapılan yiyecekleri yemeyin.

10. Alkol, sigara ve katkı maddelerinden uzak durun.

En çok bu hataları yapıyoruz

Hem LYS hem özel yetenek sınavı

LYS puanı ile öğrenci alan bir yükseköğretim programına yerleştirilirsem, aynı yıl özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programlara da başvurabilir miyim?

- Evet. 2015-ÖSYS sonucunda herhangi bir yükseköğretim programınayerleştirilen bir aday, eğer isterse aynı yıl yetenek gerektiren programlara da başvurabilir. Özel yetenek sınavını da kazandığı takdirde, yerleştirildiği iki tercihinden birine kayıt yaptırabilir.

OBP hangi katsayı ile çarpılarak ham puanlara katılacak?

- Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP),LYS ham puanlara, tüm adaylar için mezun oldukları ya da tercih edecekleri bölümlere bakılarak, 0,12 ile çarpılarak katılacak. Meslek-teknik liseliler kendi alanlarıyla ilgili bir program tercih ettiklerinde OBP’si 0,12 + 0.06 ile çarpılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!