Dramatik şiir nedir? Nasıl ortaya çıkmıştır? Dramatik şiir özellikleri, temsilcileri ve örnekleri

Güncelleme Tarihi:

Dramatik şiir nedir Nasıl ortaya çıkmıştır Dramatik şiir özellikleri, temsilcileri ve örnekleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 21:25

Düşünce, olay, duygu ve hayaller dil aracılığıyla estetik bir şekilde anlatılmasına edebiyat denmektedir. Edebiyatçılar ise bu edebi yazıları yazan kişilerdir. Şiir ürünleri de edebiyat alanının en önemli edebi yazı parçaları arasında yerini almaktadır. Şiir Türk Edebiyatında kendi arasında kategorilere yani çeşitlere ayrılmaktadır. Dramatik şiir de işte edebi yazın türü olan şiirin bir çeşididir. Şiir dilin ses estetiği ve ritmik özellikleri kullanılarak yazılan okuyucuda estetik duygular uyandıran bir yazı türüdür. Bu bakımdan yazıda sizlerin de bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde dramatik şiir nedir, nasıl ortaya çıkmıştır, özellikleri, temsilcileri ve örneklerini sizler için derledik.

Haberin Devamı

Edebiyatçılar ve şiire meraklı olan insanlar dramatik şiir türünü mutlaka duymuştur. Hatta edebiyat alanında eğitim alan kişiler dramatik şiir türünün bütün özelliklerine hakimdir. Şiirleri severek okuyan okuyucular da şiir zevklerine göre literatürlerinde dramatik şiir örneklerine yer verebilmektedir.

Dramatik Şiir Nedir?

Bilindiği gibi edebiyatta her yazı türü belirli bir konuyu içermektedir. Şiirler de içeriğinde konular barındırmaktadır. İşte dramatik konuları içeriğinde işleyen şiir türüne de dramatik şiir denmektedir. Burada bahsedilen dramatik konu içinde karşıtlar olan, gerilimler olan, çeşitli olaylar olan, çatışmalar olan yapıtlardır. Acıklı veya korkunç olaylar da dramatik şiirin konusudur. Bu şiir türü bu konuları okuyucunun gözünde canlandırır ve harekete dönüştürür. Dramatik şiirler karşılıklı konuşma içeren manzum eserlerdir. Aynı zamanda dramatik şiirler opera için yazılmaktadır.

Haberin Devamı

Dramatik Şiir Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Dramatik şiirin ortaya çıkması tiyatroyla gerçekleşmiştir. Eski Yunan edebiyatında oyuncular sahnede söyleyecekleri sözleri şiir haline dönüştürmüşlerdir. Bu sayede oyuncuların sözlerini ezberlemesi daha kolay olmuştur. Bu durum da edebiyata şiir türünü kazandırmıştır. Dolayısıyla dram tiyatro türü 19. yüzyılın sonuna kadar kendisini göstermiştir. İşte bu esnada da dramatik şiir ortaya çıkmıştır. Bundan sonra yazılan tiyatro metinleri ise şiir olarak değil düz yazı olarak anılmıştır.

Dramatik Şiir Özellikleri

Dramatik şiir özellikleri şöyle sıralanmaktadır:

Acı ve korku gibi dram olaylarını işlemektedir.

Bu şiir türünün tarihi Antik Yunan'da kalem alınmış tiyatro oyunlarına kadar dayanmaktadır.

Dramatik şiir de kişisel duygulara yer verilir. Toplumsal duygulara çok fazla yer verilmez.

Kişisel duygulara örnek olarak sevgiliye duyulan hasret, kaygı ve ayrılık verilmektedir.

Birden fazla söz sanatı bir arada kullanılır. Bu söz sanatları arasında tezat, mübalağa ve teşbih vardır.

Mizahi unsura kesinlikle yer verilmez.

Öyküleştirme tekniği kullanılır.

Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri vardır.

Haberin Devamı

Dramatik Şiir Temsilcileri

Tarihte dramatik şiirin ilk örneklerini Thesbis, Eshilos ve Sofokles isimli Yunan oyun yazarlarının verdiğini görmekteyiz. Dramatik şiir dörtlükler halinde yazılır, kafiye kullanılır ve insanda saklı kalmış duygular açığa çıkarılır. Dramatik şiir örneği olarak Alexander Pope'un yazdığı dörtlükler gösterilir. Bunun yanında İngiliz tiyatro yazarı William Shakespeare'nin kaleme aldığı soneler de örnekler arasındadır. Türk edebiyatında dramatik şiirin temsilcileri ise Behçet Aysan, Nazım Hikmet, Cahit Sıtkı Tarancı ve Abdülkadir Budak'tır.

Dramatik Şiir Örnekleri

Bir dramatik şiir örneği olarak Melih Cevdet Anday'ın Gelinlik Kızın Ölümü şiirinden şu parçayı verebiliriz:

Haberin Devamı

Salâ verilirken kalktık kahveden,

Kızın babası yanımızda, boyu uzun,

Zayıf, ağzı mırıltılar.

On köylü, iki subay, bir tezkereci er,

Bu örnek haricinde dramatik şiir örnekleri arasında Faruk Nafız Çamlıbel Suna şiiri, Abdül Hamit Tarhan Halk Etsem şiiri ve Namık Kemal Vatan Şarkısı isimli şiirler ve daha fazlası verilebilmektedir.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!