Doğal afetlerin çözümü için üniversiteler önemli

Güncelleme Tarihi:

Doğal afetlerin çözümü için üniversiteler önemli
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2023 14:55

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş, “Depremin ilk gününden itibaren üniversite yönetimlerimizle irtibat kurduk ve kampüslerimizde bir sorun olmadığını gördük. O günden itibaren tüm üniversite yöneticilerimizden kampüsleri halkımıza açmalarını istedik. Doğal afet, iklim krizi gibi konulara çözüm olmak için üniversiteler önemli” dedi.

Haberin Devamı

Avrasya Üniversiteler Birliği’nin (Eurasian Higher Education Union – EURAS) bu yıl 8’incisini düzenlediği ‘Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (Eurasian Higher Education Summit – EURIE) 1 Mart’ta İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde başladı.  Açılışta konuşan YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Göktaş, Kahramanmaraş merkezli depremde büyük acılar yaşandığını belirterek üniversitelerin deprem sırasındaki önemi hakkında şunları söyledi:

Doğal afetlerin çözümü için üniversiteler önemli
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkan Vekili Prof. Dr. Haldun Göktaş

KAMPÜSLERİMİZİ HALKA AÇTIK
“Depremde büyük acılar yaşadık ve bu sefer topluma hizmet misyonun farklı bir şekilde gerçekleştiğine şahit oldum. Depremin ilk gününden itibaren üniversite yönetimlerimizle irtibat kurduk ve kampüslerimizde bir sorun olmadığını gördük. O günden itibaren tüm üniversite yöneticilerimizden kampüsleri halkımıza açmalarını istedik. İlk günden itibaren yemek ve barınma hizmeti dahil olmak üzere halkımızın yanında oldular. Diğer ülkeler ise bize yardıma koştu. Uluslararası toplumun sıcaklığını bu depremde hissettik. Bugün bu zirvede olmaktan da mutluluk duyuyorum. Doğal afet, iklim krizi gibi konulara çözüm olmak için üniversiteler önemli.”

Doğal afetlerin çözümü için üniversiteler önemli
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar

Haberin Devamı

‘GELECEĞE YÖNELİK ORTAK BİR ANLAYIŞ OLUŞTURMASI ÖNEMLİ’
3 Mart’a kadar devam edecek zirvede farklı konu başlığı altında 54 panel düzenleniyor. 154 konuşmacı ve 72 ülkeden 230 yükseköğretim kurumunun temsilcilerinin ağırlandığı zirveye Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar ve Avrasya Üniversiteler Birliği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın da katıldı. YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Kar, “Zirve katılımında üniversite yöneticileri, öğrenciler, akademisyenler ve iş dünyası temsilcilerinden katılımcıların olduğunu görüyoruz. Bu tür ortamların özellikle yükseköğretimdeki eğilimleri anlama, görme, tartışma ve geleceğe yönelik ortak bir anlayışı oluşturması açısından önemli buluyorum” diye konuştu. Avrasya Üniversiteler Birliği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, düzenlenen zirvenin uluslararası yükseköğretimde önemli fikir alışverişleri ve iş birliklerine vesile olacağına inandığını belirterek şunlar söyledi:

Haberin Devamı

AFET YÖNETİMİ MASAYA YATIRILACAK
“Bu yıl zirvemize özel düzenlenen panelde uzman akademisyenler Afet Yönetimi konusunu masaya yatıracak, değerli çalışmalar yaratacaklar. Yeniden meydana gelebilecek felaketlerde üniversitelerimizin rollerini belirlemesinde büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Bugün dünyamız çevresel, ekonomik, sosyal, siyasi, enerji kaynakları, doğal felaketler, iklim değişikliği ve küresel boyutta finansal krizler gibi pek çok konuda büyük zorluklar ve sorunlarla karşı karşıya. Ne yazık ki ortaya çıkan bu sorunlar ülkelerin tek başlarına çözebilecekleri büyüklüğü çoktan aşmış durumda. Dünyamız bizim dünyamız ve bu sorunlar insanlığın ortak sorunlarıdır. Bu nedenle mevcut sorunlara küresel iş birlikleriyle yani hep birlikte çözüm üretmemiz kaçınılmaz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!