Darth Vader orkestrayı ele geçirdi

Güncelleme Tarihi:

Darth Vader orkestrayı ele geçirdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2015 11:17

İTÜ’de İstanbul Film Müzikleri Orkestrası (İFMO) konserindeydik. Konseri izlemeye gelenler arasında Star Wars’un karanlık kahramanları Darth Vader, Boba Fett ve Stormtrooper’lar da vardı.

Haberin Devamı

Bir konserdesiniz ve film müzikleri çalan orkestrayı dinliyorsunuz. Birden karşınızda Darth Vader’ı görüyorsunuz yanında da Stormtrooper’lar. Darth Vader orkestrayı ele geçiyor ve ışın kılıcıyla yönetmeye başlıyor. Orkestra ise ikiye ayrılmış. Bir taraf karanlık tarafı temsilen kırmızı ışın kılıçlarıyla diğer taraf Jedi’ların rengi mavi, mor ve yeşil ışın kılıçlarıyla çalıyor. Hem de “Uzun zaman önce, çok çok uzak bir galakside…” değil, İstanbul’da. 27 Aralık günü İTÜ’de İstanbul Film Müzikleri Orkestrası (İFMO) konserindeyiz. İFMO’nun takipçileri salonda boş koltuk bırakmamış. Karayip Korsanları, James Bond, Yapay Zeka, E.T. gibi ünlü filmlerin müziklerini dinliyoruz bir yandan da filmlerden görseller izliyoruz. Derken sıra efsane film Star Wars’un müziğine geldi. Sahne karardı, çok geçmeden ışın kılıçları yandı. Sahneye önce Stormtrooper’lar geldi. Sonrasında Darth Vader teşrif etti. Önce şefi etkisiz hale getirdi, sonrasında ise orkestrayı ele geçirerek yönetmeye başladı.

Haberin Devamı

Darth Vader orkestrayı ele geçirdi

İFMO 70 genç müzisyenden oluşan bir senfoni orkestrası. Orkestranın şefi ve Genel Sanat Yönetmeni Kerem Esemen İFMO’nun amacını şöyle özetliyor:
“İFMO’nun amacı sadece icra değil, Türkiye’de gelişmekte olan sinema endüstrisinin her türlü müzik ihtiyacını sağlamak.”
İFMO’nun, ana repertuvarını oluşturan orijinal film müziklerinin yanı sıra Türk filmi müziklerinden, günümüzün popüler bestelerine varan geniş bir yelpazesi var. Orkestranın geomatik mühendisi şefi Esemen, entrümanların arşelerine kendi tasarladığı düzenekle ışın kılıcı özelliği katmış: “Star Wars denildiğinde akla ilk ışın kılıçları geliyor. Biz de dünyada yapılmamış bir şeyi yaptık. Yaylı sazlarımıza ışın kılıcı imkanı verdik.”

2013 yılında başladıkları şova bu yıl 501. Lejyon Turkish Outpost da dahil olunca gösteri son halini almış. Esemen bu işbirliğini şöyle anlatıyor: “501. Lejyon Turkish Outpost ve Yıldızsavaşları.com Başkanı Ateş Çetin bize ulaştı. Ortak bir proje teklif etti. Hem ışın kılıcı olsun, hem de karakterlerin yer alacağı konserin filmdeki hikâyelere uygun bir şekilde mizansen düzenleyerek dinleyicilere farklı bir deneyim yaşatalım istedik ve böyle bir şov hazırladık.”

Haberin Devamı

Darth Vader orkestrayı ele geçirdi

Film heyecanla bekleniyor
Binlerce Star Wars hayranının heyecanla beklediği yeni film ‘Star Wars: Güç Uyanıyor’ ise Aralık 2015’te vizyonda olacak. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan 88 saniyelik teaser bile onları heyecanlandırmaya ve tartışma yaratmaya yetti. 501. Lejyon Turkish Outpost’un Darth Varder’ı Ateş Çetin film hakkında konuşmak için erken olduğunu söylüyor: “Star Wars lisansının Disney’e geçmesinin hayranlar üzerinde bir önyargı oluşturduğu gerçek. Bundan dolayı da özellikle fragmandaki sıradışı ışın kılıcı gibi farklı konseptler hayranlar arasında tartışma yarattı. Ben henüz bir fikir beyan etmek için çok erken olduğunu düşünüyorum. ‘Eski toprak’ diye tabir ettiğimiz hayran kesimi zaten filmin iyi veya kötü olmasından çok o coşkuyu tekrar yaşamayı bekliyor, fragmanın en sonunda Millenium Falcon’un çıkışı bizi mest etmeye yetti.”

Haberin Devamı

Darth Vader orkestrayı ele geçirdi
Skywalker’a Türk lokumu
Türkiye’deki Star Wars hayranlarının buluşma noktası olan ‘yıldızsavaşları.com’ 2004 yılında kuruldu. Kurucusu Ateş Çetin anlatıyor: “Geçen on yılın ardından hayranların koleksiyonlarını, yazdığı hikâyeleri ve çizdiği resimleri paylaştığı, bilgi bankası ile Star Wars evreni hakkında sorularına yanıt aldığı, Star Wars dünyasının gelişmelerinden haberdar olduğu bir platform halini aldı ve global Star Wars hayran dünyasında da yer etti. Geçtiğimiz yıl Almanya’daki Star Wars etkinliği Celebration’da Luke Skywalker’ı canlandıran aktör Mark Hamill’e Türk lokumu ikram ettik, C-3PO’yu canlandıran aktör Anthony Daniels’a ‘Yıldız Savaşları.Com’u ziyaret edin’ dedirttik. “

Haberin Devamı

Star Wars’un kötüleri burada

Darth Vader orkestrayı ele geçirdi

501. Lejyon Turkish Outpost, Star Wars’un kötü karakterlerinin kostümlü kulübünün Türkiye garnizonu. Başkanı Ateş Çetin anlatıyor:

501. Lejyon Turkish Outpost’tan biraz bahseder misiniz?
501. Lejyon için bir Türk garnizonu her ne kadar 2008 yılında resmen kurulmuş olsa da, bununla ilgili çalışmalarımız da aslında yıllar öncesine uzanıyor. Star Wars evrenindeki kötü karakterlerin kostümlerini giyen hayranlardan oluşan ve global bir topluluk olan 501. Lejyon, hemen her Star Wars hayranının gıpta ile baktığı bir oluşum. Bunun iki sebebi var; birinicisi giydikleri kostümler film kalitesinde ve göz kamaştırıyorlar, ikinicisi bundan dolayı Lucasfilm’in tanıdığı ve etkinliklerde kullanmayı tercih ettiği bir kulüp. Bizler de, dünyanın hemen her ülkesinde bir garnizonu bulunan bu Star Wars ordusunda bir Türk garnizonu olsun istedik. Her sene sayısı artan üyelerimiz ile çeşitli etkinliklere katılıyoruz, bu etkinlikler kimi zaman bir film galası, kimi zaman bir ürün tanıtımı oluyor. Başlıca amacımız Star Wars sevgisini yaymak, ve bunu yaparken eğlenmek.

Haberin Devamı

Kaç üyesi var?
Dünya çapında 48 ülkeye yayılmış 15 bin’den fazla üyesi bulunuyor.

Nasıl üye olunuyor?
501. Lejyon’un bir üyesi olabilmek için iki temel şart var; 18 yaşından büyük olmak ve Star Wars evrenindeki kötü karakterlerden birinin film kalitesinde bir kostümüne sahip olmak. İkinci maddeyi hayata geçirmek bazı karakterlerin kostümleri için zor olabiliyor çünkü kostümlerin fabrikasyon, yani markalı olarak satılan kostümler değil hayranların yaptığı kostümler olması gerekiyor. Bu kostümleri tedarik etmek de epeyce araştırma yapmak ve maliyetlerini göze almaya bağlı. Eğer el beceriniz varsa kostümünüzü kendiniz de yapabilirsiniz (özellikle zırhı olmayan karakterler için bu durum geçerli). Kostüm tamamlandıktan sonra onu onaylatma aşamasına geçiyorsunuz - 501. Lejyon Lucasfilm’in tercih ettiği kostüm kulübü olduğundan kostüm kalitesi konusunu ciddiye alıyorlar - kostümünüzün en ince detaylarının bile filmdeki gibi olup olmadığını göstermek için kostümünüzün fotoğraflarını 501. Lejyon denetimine gönderiyorsunuz. Eğer kostümünüz denetimden geçerse bir üyelik numarası seçiyor ve bu elit kulübün bir parçası oluyorsunuz.

Bilgi için: www.ifmorkestra.com

Facebook: www.facebook.com/ifmo.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!