ÇOMÜ’de eşyadan ders notuna yardım seferberliği

Güncelleme Tarihi:

ÇOMÜ’de eşyadan ders notuna yardım seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2022 11:16

Çanakkale’de üniversite öğrencilerinin ders notundan, kıyafete, ev eşyasından erzak paketine kadar pek çok alanda büyük bir destekçisi var. Bu destekçinin adı; ÇOMÜ Butik. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) bünyesinde bulunan ÇOMÜ Butik’ten kurulduğu günden bu yana 5 binden fazla öğrencinin faydalandı.

Haberin Devamı

ÇOMÜ Butik, yolculuğuna 2017 yılında öğrencilerin kıyafet ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başladı. Sonraki yıllarda ise ev eşyasından, erzak paketine, mobilyadan, elektronik eşyaya kadar yardım alanını genişletti. Son bir yılda ÇOMÜ öğrencileri 1700 kez bu hizmetten yararlandı.

EŞYAYA VERECEKLERİ PARAYLA KENDİLERİNİ GELİŞTİRSİNLER
Projenin başında yer alan ÇOMÜ İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü ve Sosyal Sorumluluk Birimi Başkanı Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, ÇOMÜ Butik’te hedef kitlenin ihtiyaç sahibi öğrenciler değil ÇOMÜ’deki tüm öğrenciler olduğunu söyledi. Ev eşyasının öğrenciler için önemli bir gider kalemi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ilgın şöyle devam etti:

ÇOMÜ’de eşyadan ders notuna yardım seferberliği

“Öğrencinin maddi gelirinin ne olduğunun bizim için bir önemi yok. Burada anahtar kelime ‘ihtiyaç”. Kimsenin maddi durumunu sorgulamıyoruz. Öğrenci kartı olan herkes butikten faydalanabilir. Öğrencinin evine çanak çömlek alacağı parayla sinemaya, tiyatroya gitmesini, çok istediği bir kitabı almasını ya da arkadaşlarıyla sosyalleşmek için bir kahve içmesini amaçlıyoruz.

Haberin Devamı

EVİNİ KAPATANLARIN EŞYALARI ‘ÇOMÜ BUTİK’E
Ev eşyası desteğinin öğrenciler için önemini düşünerek öğrencilerimize çağrı yaptık. O çağrıya, ‘hocam evimi kapatıyorum, eşyalarımı başka öğrencinin kullanması için size vermek istiyorum’ diyen öğrencilerimiz oluyor. Biri evinden taşınacaksa ya da mezun olup evini kapatacaksa eşyalarını bize bırakıyor. Eşyaları evden biz alıyoruz. Sosyal medyadan yaptığımız duyuruyla, isteyen arkadaşlarımıza evinde kullanması için veriyoruz.”

İŞ İNSANLARI DESTEK VERİYOR
Projenin üniversite dışından da destek görmeye başladığını söyleyen Doç. Dr. Ilgın, “Talep artınca ikinci elden ziyade etiketli ürünü nasıl tedarik edebileceğimizi düşündük. Burada büyük markalara tekstil üretimi yapan bir fabrika sahibi destek olmak istedi. Çanakkale’de bir otel sahibi bütün odaların restore edildiğini, ellerinde battaniye, perde ve 30 adet tek kişilik yatak olduğunu ve bize bağışlamak istediğini söyledi. Şimdi envanterdeki kıyafetlerin ise yüzde 30’u ikinci el, yüzde 70’i hiç kullanılmamış. İkinci el kıyafetler yeni sahiplerine yıkanmış, ütülenmiş şekilde teslim ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

GIDA VE DERS NOTU DESTEĞİ
ÇOMÜ Butik’in öğrencilere erzak ve ders notu desteği de sağladığını belirten Ilgın bu konudaki uygulamayı şöyle anlattı:
“Pandemi başlayınca bazı öğrencilerin Çanakkale’den gidemediğini ve gıda desteğine ihtiyaçları olduğunu fark ettik. ‘Evden çıkamıyoruz, yiyeceğe ihtiyacımız var’ diyen çok öğrencimiz oldu. Sonrasında başladığımız erzak desteği rutin haline geldi. Destek vermek isteyenler marketlerden satın aldıkları ürünleri bize gönderiyor. Biz de, hazır çorba, bulgur, salça, tuz, şeker, yağ çay, hazır kahve gibi ürünlerinden oluşan paketi hazırlayıp dileyen öğrenciye veriyoruz. Her bir öğrenci ayda bir defa erzak paketi alabilme hakkına sahip. Diğer yandan sene sonunda öğrenciler ÇOMÜ Butik’e gelip ders notlarını bırakabiliyor ve bu da bir sonraki yıl o dersi alacak öğrenci için fayda sağlıyor. Kitap dönüşümü konusunda da çalışmalar yapıyoruz.”

Haberin Devamı

YATAK PARASI DİL EĞİTİMİNE
Daha önce ÇOMÜ Butik’ten halı ve perde alan Esra Küçüköncel ve Büşra Yücel aynı evde yaşıyor. Şimdi de yatak ve elektrik süpürgesi eksiklerini ÇOMÜ Butik’ten ücretsiz olarak tamamladılar.

Büşra Yücel (Halkla İlişkiler ve Tanıtım 2’nci sınıf öğrencisi)
Bizim evimizde birçok eşyamız en önemlisi yatağımız yoktu. ÇOMÜ Butik’ten talep eder etmez temin ettiler. Tek kişilik yatakların en kötüsü 600-700 liradan başlıyor. Halı, perde ve süpürgeyi de ekleyince binlerce lira cebimizde kalmış oldu. Yatak almak için ayırdığım parayı eğitimime harcayacağım ve İngilizcemi geliştirmek için dil kursuna kaydolacağım.

ÇOMÜ’de eşyadan ders notuna yardım seferberliği
Esra Küçüköncel (Halkla İlişkiler ve Tanıtım 2’nci sınıf öğrencisi)
Buradan aldığımız eşyalar sayesinde ailemizi önemli bir masraftan kurtardık. Mobilya ve eşyaların dışında her ay gıda desteği de alıyoruz. Mesela o erzak paketinin içindeki yağa, salçaya vereceğimiz parayla pazara çıkıyoruz. Bir süredir süpürge bakıyorduk ikinci el araştırıyorduk ama şimdi ücretsiz aldığımız süpürge de tasarruf yapmamızı sağladı.
ÇOMÜ’de eşyadan ders notuna yardım seferberliği
ALDIĞIM YARDIMLA GÖNÜLLÜ OLDUM
ÇOMÜ Butik organizasyonundan bir takım elbise, bir yatak alan gıda mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisi Celal Doğan ise aldığı yardımların onu gönüllü olma konusunda daha bilinçli biri yaptığını söyleyerek şunları ekledi: “İhtiyacım olanları bu sayede karşılayınca ben de başka arkadaşlarıma yardım etmem gerektiğini düşündüm, gönüllülük kavramı hakkında bilinçlendim. Ücretsiz aldığım takım elbiseyi kuzenimin düğününde önümüzdeki ay giyeceğim.”

BAKMADAN GEÇME!