Çay asit mi baz mı ve nötr müdür? Çayın ph değeri kaçtır

Güncelleme Tarihi:

Çay asit mi baz mı ve nötr müdür Çayın ph değeri kaçtır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2021 22:31

Dünyada en fazla tüketilmekte olan içeceklerin başına yer alan çay, kendi içinde birçok çeşide ayrılmaktadır. Siyah çaydan başlayarak bitkisel çaylara kadar her çeşit seçeneği ile sağlığa adeta şifa dağıtmaktadır. Sizin için çayın ne demek olduğunu, asit mi baz mı olduğunu ve çayın pH değerinin kaç olduğunu derledik.

Haberin Devamı

Çay, farklı bitkilerin yapraklarının, köklerinin, çiçeklerinin, gövdelerinin, tohumlarının ya da kabuklarının kaynatılmasıyla ya da haşlanmasıyla elde edilebilen bir içecek türünü oluşturmaktadır. Çay çalısının bilimsel adı Camellia sinensis şekline ifade edilmektedir. Çay, çalının mevcut yapraklarının fermantasyonu, kurutulması, ısıtılması ve bazen öbür meyve ya da bitkiler ile birlikte karıştırılması sonucu hazırlanmaktadır.

Çay Asit mi Baz mı?

Çayın pH değerinin 5.5 olmasından dolayı çay asittir. Hemen hemen her gün içilen çayın asit mi baz mı olduğu son dönemde merak edilen ve sık sık araştırılan bir konu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sorunun yanıtı pH değeri içerisinde yer almaktadır. Bunun sebebi, bir maddenin asidik ya da bazik bir özellik taşıdığı konusu bahsedilen maddenin pH değerine bakılarak anlaşılmaktadır. pH değeri esasen asitlik bazlık durumunu göstermekte olan bir derecelendirmedir. Bahsedilen derecelendirme 0 ile 14 arasında sınırlandırılmıştır ve şu biçimde düzenlenmiştir:

pH değeri 0 ile 7 değerlerini arasında yer alan maddeler asittir. 

Haberin Devamı

pH değeri 7 değerinde olan maddeler nötr kabul edilmektedir. 

pH değeri 7 ile 14 değerleri arasında olan maddeler bazdır. 

Şeklinde ifade edilmektedir. 

Çayın pH Değeri Kaçtır?

Çay esas olaak 5.5 pH değerine sahip olmaktadır. Bu değerden dolayı da asit olarak kabul edilmektedir ve asidik bir özellik taşımaktadır. Asitlerin tatları ekşidir. Mavi renkteki turnusol kâğıdını kırmızı renge çevirmektedirler. Asitler bazlar ile tepkimeye girdikleri zaman tuz ve su meydana getirmektedirler. Ciltte yanıcı nitelikteki bir his uyandırmaktadırlar. Fenolftalein damlatılması durumunda renk değiştirmemektedirler.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!