Bursluluk sınavı ile ilgili merak edilenler

Güncelleme Tarihi:

Bursluluk sınavı ile ilgili merak edilenler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2024 14:20

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), başvuruları 13 Şubat ile 1 Mart tarihleri arasında alınacak  ve 21 Nisan uygulanacak İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (İOKBS) için sıkça sorulan soruların cevaplarını hazırladı.

Haberin Devamı

İşte en çok sorulan sorular ve yanıtları.

İOKBS ne zaman yapılacak?
21 Nisan Pazar günü, saat 10.00’da tek oturumda gerçekleştirilecek.

İOKBS’nin soru sayısı ve süresi ne kadardır?
Sınavda 5, 6, 7 ve 8’nci sınıf öğrencileri ile hazırlık sınıfı öğrencilerine dörder seçenekli 80 soru sorulacak ve 100 dakika olarak uygulanacak; 9, 10 ve 11’nci sınıf öğrencilerine ise dörder seçenekli 100 soru sorulacak ve 120 dakika süre verilecek.

Adaylar sınava gelirken yanlarında ne getirmeli?
Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi ile koyu siyah ve yumuşak uçlu kurşun kalem, kalemtıraş ve leke bırakmayan silgi bulundurabilir.

OKBS başvuru şartları neler?
Türkiye Cumhuriyeti veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olan, sınavın yapıldığı ders yılında okul değiştirme yaptırımı ya da cezası almamış; ortaokulların 5, 6, 7 ve 8’inci sınıfları ile ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfı, 9, 10 ve 11’inci sınıflarında öğrencileri başvurabilir. Ayrıca ailenin 2023 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2024 mali yılı için tespit edilen 111 bin 600 yüz TL’yi geçmemesi gerekiyor. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2023 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacağı unutulmamalı.

Haberin Devamı

Yurt dışında öğrenim gören öğrenciler sınava başvurabilir mi?
Yurt dışında e-Okul sistemine kayıtlı T.C. vatandaşı olan öğrenciler sistem üzerinden, KKTC vatandaşı olan öğrenciler ise KKTC kimlik numarası ile eğitim ataşeliği ya da müşavirliği üzerinden başvuru yapabilecekler.

Başvurunun geçersiz sayılacağı durumlar neler?
Öğrencinin; elektronik ortamdaki bilgilerinde eksiklik, hata veya çelişki varsa, okul müdürlüğü, elektronik ortamda başvurusunu onaylamamışsa, başvurusu için gerekli bilgi ve belgeler eksiksiz olarak okul müdürlüğüne teslim edilmemişse ya da yurt dışında e-Okul Sistemine kayıtlı olmayan okullarda öğrenim gördüğü hâlde denkliği usulüne uygun düzenlenmemişse başvurusu geçersiz sayılıyor.

İOKBS sınav başvurusu nasıl yapılacak?
Başvuru işlemleri http://www.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılabilecek. 13 Şubat -1 Mart tarihleri arasında başvuru işlemi yapılırken öğrenciyle ilgili elektronik ortamdan alınan bilgiler velisi tarafından kontrol edilerek varsa yanlışlıklar başvurudan önce düzeltilmeli. Başvuru onaylandıktan sonra elektronik ortamda yapılacak değişiklikler başvuru bilgilerini değiştirmeyecek. Sınav başvurusu elektronik ortamda okul müdürlüğü tarafından yapılacak.

Haberin Devamı

İOKBS sınav giriş yeri ve belgesi ne zaman yayımlanacak?
Öğrencinin sınav giriş yeri, salonu, sıra numarası, alacağı sınav tedbir hizmeti gibi bilgiler sınav tarihinden en az 7 gün önce www.meb.gov.tr internet adresinden yayımlanacak. Fotoğraflı sınav giriş belgesi elektronik ortamda okul müdürlükleri tarafından alınacak, mühürlenerek onaylandıktan sonra öğrencinin sınava gireceği salon ve sırada hazır bulundurulacak.

 

BAKMADAN GEÇME!