Bu yıl karnelere farklı bakalım!

Güncelleme Tarihi:

Bu yıl karnelere farklı bakalım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2014 09:00

İster genç olalım ister yaşlı. Hemen herkesin tecrübe ettiği, etrafından duyduğu bazı klişeleşmiş sözler vardır. Bunlardan bazıları da karneler üzerinedir.

Haberin Devamı

Örneğin, karne zamanı geldi mi televizyonlarda, gazetelerde karnenin önemli olmadığı, önemli olanın çocukların mutluluğu olduğu şeklindedir bu sözler. Evet bu söylenenler doğru, ama yıllarca sadece sözde kalıyor ve yine herkes bildiğini uyguluyor. Ben hem Temel Eğitim Genel Müdürü, hem de iki çocuk annesi olarak “Bu yıl karnelere farklı bakalım!” diyorum.

Eğitim ve öğrenme insanın doğumuyla başlıyor ve ölünceye kadar devam ediyor. Öğretim ise ancak karşınızdaki buna izin verirse gerçekleşiyor. Bizim karşımızda enerjik, dinamik ve bir o kadar da saf ve temiz çocuklarımız var. Onların öğrenme hevesiyle gözlerinin mutlulukla, sevinçle ışıldadığını görmek dünyadaki birçok mutluluğu geride bırakıyor. Bunu gerçekleştirebilmek ise oldukça zor, emek ve sabır isteyen bir iş. Bazen bizler evde kendi çocuğumuzla ilgilenmekte bile zorlanırken, fedakar öğretmenlerimiz büyük bir sabırla geleceğimize şekil veriyorlar. Çocuklarımız için, onların yetişmeleri için ter döküyorlar.

Haberin Devamı

Notlar sadece simge

Sonra bir bakıyorsunuz ve karne zamanı geliyor. Evet, hepimiz biliyoruz ki karne hayattaki başarının kendisi değil. Çocuklarımızın okuldaki başarılarını ailelerin ilgili olup olmaması, öğretmenlerin mesleki yeterlilikleri, okuldaki arkadaşları, derslere olan ilgileri gibi birçok faktör etkiliyor. Önemli olan çocuklarımızın derslerde aldıkları notlar değil. Çünkü notlar sadece bir simgedir. Önemli olan çocuklarımızın insanlara saygılı, doğru kararlar verebilen, sorumluluk bilincinde olan, değerlerimize sahip çıkan, kendileri, aileleri ve ülkemiz için faydalı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak.

Diğer taraftan karnedeki notlar Veli Bilgilendirme Sistemi aracılığıyla e-okul üzerinden velilerimiz tarafından zaten istenildiği zaman takip edilebiliyor. Çocuklarımız da sınıfta sınavlardan ya da performanslarından dolayı aldıkları notları öğretmenlerinden öğrenebiliyorlar. Bu nedenle karneler eskiden olduğu gibi sürprizlerin olduğu belgeler değiller artık. İşte bu yüzden karnelere farklı bakmak gerekli. Karne günleri çocuklarımızın ileride anlatacakları güzel anılarla dolu günler olmalı.

Haberin Devamı

Evet, bazı karneler herkesin görmek istediği nitelikteyken bazıları da çocuklarımızın daha fazla ilgiye ihtiyaçlarını gösterir nitelikte. Bu nedenle biz büyüklere önemli görevler düşüyor. Çiftçilerimiz bile bir tohum için onca emek verirken, bizler evlatlarımızdan bu ilgiyi esirgememeliyiz. Herkesin yapabileceği farklıdır.

Önce çocuklarımızın mutluluğu

Ben Temel Eğitim Genel Müdürü olarak önce çocuklarımızın mutluluğu ve onların öğrenmeyi öğrenmesini hedefliyorum. Teknolojinin hızla ilerlediği ve bilgiye ulaşmanın çok kolaylaştığı çağımızda çocuklarımızın bireysel farklılıkları doğrultusunda eğitimin kalitesini arttırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Okul öncesi çocuklarımız için yeni programlar ve materyaller geliştiriyoruz. İlkokula başlayan çocuklarımızda okula ve öğrenmeye uyumlarını arttırmak için çalışmalar yapıyoruz. Yabancı dil öğrenmelerini desteklemek için projeler yürütüyoruz. Ortaokul öğrencilerimiz için çok çeşitli seçmeli derslerimiz var. Bu dersleri öğrencilerimizin kendi ilgi ve istekleri doğrultusunda seçmeleri için gerekli bilgilendirmeleri yapıyoruz. Kaldı ki karnelerde seçmeli derslerin notları görülmüyor. Çünkü bu dersler notla değerlendirilmiyor. Bu da yine karneye ve nota değil, çocuklarımızın ilgileri doğrultusunda eğitim almalarına verdiğimiz önemin bir göstergesi.

Haberin Devamı

Bizler böyle düşünürken ve çalışırken, çocuklarımızın mutluluğu için öğretmenlerimizin ve velilerimizin desteğini mutlaka bekliyoruz. Sömestre tatili, çocuklarımızın öğrenim hayatlarında küçük bir soluk alması ve enerjilerini toplayarak daha gayretli olmalarını sağlamak için. Velilerin karnelerle ilgili çocuklara doğru bilgilendirme yaparak notları iyi olanların çalışmanın karşılığını aldıklarını fark etmelerini, notları kötü olanların ise eksik veya yanlış çalışmanın sonucu olduğu için düzeltme şansının olduğunu hatırlatmak gerekir. Bunun yanı sıra tatilde çocukluklarını yaşamaları, sanat ve spor gibi faydalı faaliyetlerle ilgilenerek zamanlarını boşa harcamamaları, okullarını ve arkadaşlarını özleyerek ikinci döneme başlamalarını sağlamak için eminim ki velilerimiz gerekeni yapacaklardır.

Haberin Devamı

Hem karnelerin hem tatilin herkes için hayırlı uğurlu olmasını diliyor, ülkemizin geleceğini aydınlatmak için hep birlikte çalışarak başarılara birlikte imza atacağımıza inanıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!