Bir G bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Bir G bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2015 10:12

Tam 3G’yi öğrendik derken, 4G’yi tartışmaya başladık. Üstelik şimdi birileri 5G’den bahsediyor. Peki aralarındaki fark ne? Bu ‘G’ler hayatımıza ne gibi yenilikler getirecek? Gelin baştan alalım ve bu teknolojilere yakından göz atalım.

Haberin Devamı

‘G’ nedir?

İngilizce’deki generation sözcüğünden gelen ‘G’, mobil teknolojilerdeki nesilleri tanımlıyor. Rakam arttıkça yeni bir neslin geldiğine işaret ediyor. Genellikle her ‘G’ için bu gelişime cevap verecek yeni bir donanımsal altyapı gerekiyor. Bu teknolojik atılımlar, kullanıcı ve şirketler için pahalı yükseltmeleri de beraberinde getiriyor. 1G ve 2G, analog cep telefonlarında kullanıldı. 3G’nin adı ilk defa 2003’te ABD’de duyuldu. Önceki mobil ağ teknolojilerine göre bu yeni ‘G’ 144 Kbps bağlantı hızını öncekilerde olmadığı kadar istikrarlı bir şekilde kullanıcıların hizmetine sunuyordu. Ardından 3G’nin birçok farklı versiyonda türevleri de dünyanın çeşitli ülkelerinde ortaya çıkmaya başladı. Hızlar 5-6 yıl içinde yükseltmelerle 10 kat arttı.

Haberin Devamı

4G, ama hangisi?

4G yeni altyapı teknolojisi, her kullanıcı başına daha fazla ağ kapasitesi ve ses kalitesi gibi birçok yükseltmeyle beraber gelecek. 4G’lerin her zaman hızlı olacağı düşünülüyor. Birçok mobil ağ teknolojisi 4G olarak anılıyor. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) bu alanda belirlediği bazı önemli standartlar olmasına rağmen dünyada çoğu dağıtımcı bunları görmezden gelebiliyor. 4G için WİMAX gibi birçok kablosuz veri aktarım standardı mevcut. Bu standartlar arasında güncelleme ve yükseltmelerde ciddi bir rekabet var. Ancak 2013’ten beri Güney Kore, Japonya, Avustralya, Kanada ve İsveç gibi ülkelerde ‘network teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarım standardı’ olan LTE (Uzun Süreli Gelişim) kullanılmaya başlandı. Bunu Uluslararası Telekomünikasyon Birliği, ‘Gerçek 4G’ olarak görüyor. Ancak mevcut 4G LTE’yi yetersiz bulanlar da var. 2016’da daha gelişmiş bir LTE standardı dünya çapında hizmete sunulacak gibi görünüyor. Standart, ülkeden ülkeye hatta bölgeye göre değişse de 4G, 3G’ye göre ortalama 10 kat daha hızlı. Türkiye’de 3G’de download hızı 10 megabit civarında. Bu rakam 4G’de 100 megabite kadar çıkabiliyor.

5G mi, o da ne?

Bu teknoloji henüz çok net değil. Gelişmiş ülkelerde 2020’lerde kullanıma sokulması planlanan bu nesil, 4G LTE’den 100 ile 250 kat daha fazla indirme hızı sunabilecek. Bu HD bir filmi sadece bir-iki saniyede indirebileceğiniz anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Ancak bilişim uzmanları 5G için öncelikle 4G teknolojisinin tüm standart altyapılarının hazır olması gerektiğini, bunun bir süreç olduğunu dile getiriyor. 5G konusunda dünyanın önde gelen telekomünikasyon şirketleri altyapı üzerine çalışıyor. Kâğıt üzerinde 4G‘nin ileri standartlarından 1000 kat daha fazla kapasite sunması beklenen 5G’nin, özellikle ‘Nesnelerin İnterneti’ (lot) gibi gelecek yıllarda hayatlarımızın bir parçası olacak yeni nesil atılımlarla daha rahat çalışma imkânı sunacağı sanılıyor. İngiliz basınında yer alan haberlere göre Londra’da 2020’de 5G’nin ilk uygulamalarının yapılabileceği belirtiliyor. İngiltere Başbakanı David Cameron geçtiğimiz yıl CeBİT fuarında ‘kalıcı teknolojik devrimler’ kapsamında ultra-hızlı 5G için Almanya ile çalışmalar yapıldığını söylemişti. Cameron, 4G ile 800 megabitelık bir filmi indirmenin 40 saniye civarında sürdüğünü, 5G ile bunun bir saniyede tamamlanabileceğini dile getirmişti. Güney Kore hükümetiyse gelecek 6 yılda 5G teknolojilerinin geliştirilmesi için 1 milyar 500 milyon dolarlık bir bütçe ayırdı. 5G teknolojisi henüz hazır değil ve önümüzdeki 5-6 yıl içinde AB ve Asya ülkelerinin destekleriyle tam halini alacak.

Haberin Devamı

Bir G bilmecesi


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!