Bilkent Tiyatro'da 'kota' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Bilkent Tiyatroda kota tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2018 23:40

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde dört öğretim görevlisi istifa etti.

Haberin Devamı

Bölüm başkanı ve dört öğretim görevlisinden oluşan jüri, sınavla bölüme alınacak 8 öğrenciyi belirledi. İddiaya göre, sınav sonrası jürinin onayı alınmadan listeye 2 isim daha eklendi. Öğretim üyeleri Özlem Ersönmez, İlham Yazar, Meltem Keskin ile Mehmet Cem Emüler, sınavı kazanan öğrencilerin listesinin sonradan değiştirilmesi nedeniyle istifa ettiklerini açıkladı.

‘YETENEKLİ ÖĞRENCİ SEÇİYORUZ’
Hürriyet’e konuşan jüri üyelerinden Özlem Ersönmez, şunları söyledi: “Sınavdan önce üniversiteyi; yetenekte kota olmaz, yeteneğin bir değeri kalmaz diyerek ikna ettik. Bundan sonra kota konusunda baskı yapılmayacağı ile ilgili bilgi verildi. 8 kişi alınacağı üzerinde anlaşıldı. Açıklamadaki gibi 10 kişi diye bir şey yok. Sınav sonrası onay verdiğimiz kişilerin isimlerini bir listeye yazarız jüri üyeleri altına imza atarlar. Çocuklara liste sunulur. Sınavda 8 öğrenciyi belirledik. Biri gelmeyeceğini söyledi. Daha sonra iki öğrencinin daha davet edildiğini sosyal medyadan öğrendik. Arkamızdan bu iş çevrildiği için kabul etmiyorum. Biz sanatçı yetiştiriyoruz. 10 kişi mezun etmenin bir anlamı yok. 3 kişi, 1 kişi mezun edersiniz ama onlar tiyatroya katkıda bulunurlar. Biz yetenekli öğrenci seçiyoruz. Yetenekli bulabilseydik 10 kişi de alırdık. Emeklerimizi, profesyonelliğimizi hiçe saydılar. Bu yüzden istifa ettik.”

KARALAMA KAMPANYASI
Dekanlık ise iddiaları yalanlayarak şu açıklamayı yaptı:“Jürinin onayladığı 8 kişilik liste hiçbir şekilde değiştirilmemiştir. Bu bahsi geçen 2 aday listeye sonradan eklenmemiş, kontenjanın 10 kişi olarak kalması durumunda okula kabul edilecekleri jürinin bilgisi dahilinde olmuştur. Jüri üyeleri sınav sürecinde kontenjanın 10 kişi olduğuna dair bilgilendirilmiştir. Bölümümüzde yarı zamanlı olarak ders veren jüri üyeleri, fakülte yönetimi olarak sınav dönemi başında aldığımız kontenjan kararına saygı göstermeyerek, kurumumuza karşı bir karalama kampanyası başlatmışlardır.”  

BAKMADAN GEÇME!