Bilim Tarihi mezunlarının ders verebilmesi için çalışıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Bilim Tarihi mezunlarının ders verebilmesi için çalışıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2024 13:56

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin; “Bugünlerde müfredatla ilgili revizyonlarımız var. ‘Bilim tarihi’ derslerini kimin okutacağı şeklinde bir tartışmalar oluyor. Bilim tarihi lisans programlarından mezun olan arkadaşlarımızın bu dersi vermesi için değişiklik gündemimizde” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’da Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan İslam tarihi, bilim ve teknoloji alanında çalışmalarıyla tanınmış Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına “100’üncü Doğum Yılında Vefa” ve “Arap-İslam Bilimler Tarihi Kitap Lansmanı” etkinliğine katılan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin şunları söyledi:

BİLİM TARİHİ DERSLERİ İÇİN ÇALIŞMA
“2016 yılında müfredatımızda revizyonlar yapmıştık. Bilim tarihi ile ilgili dersleri de seçimlik dersler kategorisine koymuştuk. Bugünlerde müfredatla ilgili revizyonlarımız var. Bu revizyonlarımızın önemli parçalarından biri çocuklarımızın gençlerimizin bu anlamda hepsinin temsil ettiği, geçmişi geleceği okumaktan haz aldığı, onur duyduğu bir kuşak yetiştirmek istiyoruz. Fuat Sezgin Hoca da dahil olmak üzere bu anlamda hususları yerleştireceğiz. Bilim tarihi derslerini kimin okutacağı şeklinde bir tartışma da var. Bilim tarihi lisans programlarından mezun olan arkadaşlarımızın ‘bilim tarihi’ derslerini vermesi için değişiklik gündemimizde.

Haberin Devamı

BATI’YA GÜR BİR SEDAYLA SESLENMİŞTİ
1994 yılında araştırma görevlisi olarak başlarken o zamanki hocam bana; ‘akademisyenlik sıradan bir meslek değil, sen kendine bir yaşam tarzı seçiyorsun’ demişti. Ancak etrafımdaki akademisyenlerin büyük çoğunluğu mesleğine bir memuriyet olarak bakıyordu. Ben ilk defa Fuat Sezgin hocayla tanıştığımda bu işin gerçekten bir yaşam tarzı olduğunu hissettim. Günde kaç saat çalıştın sorusuna gülerek cevap verirdi, çünkü hayal edemeyeceğiniz kadar çok çalışırdı. Fuat Sezgin Hoca bu eseriyle Batı’ya gür bir sedayla ‘Medeniyetin geçmişini inkar ederseniz, sizin bildiğiniz tarih masaldan ibarettir’ anlamına gelecek bir meydan okumuştur. Medeniyet tarihine farklı bir ışık tutacak çabası olduğunu düşünüyorum. Doğu medeniyetlerinin batı medeniyetlerine beşiklik yaptığını bilimsel eserlerle dünyaya tanıtmıştır. MEB olarak bizim temel hedeflerimizden biri bu tür kuşaklar yetiştirmek.

28 ŞUBAT’IN EĞİTİME TAHRİBATI
Bu etkinliğin 28 Şubat tarihine denk gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Bu dönemde en büyük tahribatı alan eğitim sektörüdür. İmam hatiplerde katsayı engelinden tutun meslek liselerinin itibarsızlaştırılmasına kadar bir sürü etkisi olduğunu hepimiz biliyoruz. 28 Şubat’ta pek çok akademisyenin görevine son verildi. Türkiye’deki bilimsel yapı ciddi şekilde tahrip edildi.”
Etkinliğe, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan ve vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Mecit Çankaya ile üniversiteleri rektörleri katıldı. 2018’de hayatını kaybeden Prof. Dr. Sezgin’in ölümünden sonra Türkçeye çevirisi tamamlanan 17 ciltlik Arap-İslam Bilimler Tarihi eseri GAS’nin (Geschichte des Arabischen Schrifttums) tanıtımında konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bilim tarihi bölümünde lisans eğitimi gören öğrencilerin okullarda ders verebileceğinin önünü açan çalışmaların başlatıldığını açıklarken, Bilal Erdoğan ise kendisine bu çalışma için teşekkür etti.

Haberin Devamı

Bilim Tarihi mezunlarının ders verebilmesi için çalışıyoruz
PROF DR. SEZGİN’İN EN ÖNEMLİ HEDEFLERİNDENDİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise konuşmasında şunları söyledi: “Hocamızın değerini geç zamanlarda idrak edebildik. Ülkemizin vesayetle, darbelerle boğuştuğu bir dönemde ülkesinden uzak yaşamak zorunda bırakılan hocamız İslam bilim ve teknoloji tarihi bakımından eşi bulunmaz eserlerini, çalışmalarını yürüttüğü ülkenin diliyle Almanca olarak yayınlamak zorunda kalmıştı. Almanya’daki kütüphanesini Türkiye’ye getirmek, eserlerinin Türkçeye çevrildiğini görmek kıymetli hocamızın en önemli hedeflerindendi. Müslüman ilim insanlarının oluşturduğu bilgi birikiminin, insanlığın yolunu nasıl aydınlattığını yaptığımız çalışmalarla hep birlikte keşfediyoruz. 17 ciltlik bu eserin tercümesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı

Bilim Tarihi mezunlarının ders verebilmesi için çalışıyoruz
SOSYAL SORUMLULUKTA HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin İstanbul’daki programına Zeytinburnu Fatma Süslügil İlkokulunda düzenlenen ‘Trafikte Küçük Hata Yoktur Sosyal Sorumluluk Projesi Lansmanı’ ile devam etti. Çocuklarda ve ailelerde trafik bilinci oluşturmak için başlatılan projenin paydaşlarından Trafikte Ortak Akıl Derneği ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’ne teşekkür ederek sözlerine başlayan Bakan Tekin şöyle devam etti:
Bilim Tarihi mezunlarının ders verebilmesi için çalışıyoruz

“Sosyal sorumluluk alanından bahsetmek gerekir çünkü biz hem temel eğitim hem de ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerimizin bu tarz sosyal sorumluluk projelerinde yer almasını arzu ediyoruz. Mevzuatımızda yaptığımız değişiklikle her öğrencimiz yılda en az 40 saat bu tür sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyor. Öğrencilerimizi toplumsal hayatın bir parçası olan bireyler olarak yetiştirmek için bu adımları attık. Eğitim öğretim ve toplumsal konularda farkındalık sadece okullarda öğretmenler tarafından verilmez. 18 yaşını doldurmuş 12 yıl zorunlu eğitimi tamamlamış bir çocuk yaklaşık 160 bin saat yaşam sürüyor. Bu 160 bin saatin sadece 10 bin saatini okulda geçiriyor. Toplam yaşamının yüzde 10’unu bile okulda geçirmediğini düşünürsek geriye kalan kısmında ailelerin, velilerin sivil toplum kuruluşlarının da sorumluluğu var.”

Haberin Devamı

Bilim Tarihi mezunlarının ders verebilmesi için çalışıyoruz

‘ÖĞRENCİLERE ACUN ILICALI SÜRPRİZİ’
Diğer yandan etkinlikte öğrenciler için de bir sürpriz hazırlanmıştı. Salondakiler bir anda Acun Ilıcalı’nın içeri girmesiyle şaşkınlık yaşadı. Lansmanda Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanı sıra İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdülhamid Avşar, Trafikte Ortak Akıl Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı da yer aldı.

Bilim Tarihi mezunlarının ders verebilmesi için çalışıyoruz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!