Beyit nedir? Ne işe yarar? Nazım birimi beyit ve bent nasıl bulunur?

Güncelleme Tarihi:

Beyit nedir Ne işe yarar Nazım birimi beyit ve bent nasıl bulunur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2022 19:55

Özellikle şiirler üzerinden pek çok defa beyit kelimesi ile karşı karşıya kalmak mümkün. Aynı zamanda pek çok kişi bu kelimenin tam olarak ne anlama geldiğini merak ediyor. Peki, Beyit nedir? Ne işe yarar? Nazım birimi beyit ve bent nasıl bulunur tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Şiir üzerinden birçok farklı tür ele alınır. Bu türlerden biri olarak beyit ön plana çıkmaktadır. Özellikle belli bir kurala ve aşamaya bağlı olarak gerçekleşir. Aynı zamanda yine belli bir tanımı vardır ve bu tanım üzerinden geçmişten günümüze olayı pek çok şair bulunur. Elbette ismini tarihe altın harflerle yazdırmış önemli şairlerin yine eseri yer alır.

Beyit Nedir?

Genel olarak iki mısradan meydana gelmiş olan nazım parçası beyit olarak ifade edilir. Batı edebiyatı üzerinden bakıldığı zaman ise beyit ‘kuple’ olarak bilinmektedir. Özellikle şiirler üzerinden önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek mümkün. Divan yazısı üzerinden bakıldığı zaman ise Aynı ölçüde yazılmış olan, anlam yönünden birbirine bağlı olan iki dizelik şiir şeklinde ifade edilir. Geçmişten günümüze ulaşmış bu konuda birçok önemli beyit olduğunu ifade etmek gerekir.

Haberin Devamı

Beyit Ne İşe Yarar?

Beyit özellikle divan şiirinin temel yazım şekli olarak ön plana çıkar. Özellikle iki dizeden oluşması ile beraber meydana gelen mısra üzerinden konu etkin bir şekilde anlatılır. Aynı ölçüde ve anlamca birbirine yakın olan diziler eşliğinde beyit hazırlanır. Böylece çok eski yıllardan günümüze kadar ulaşmış önemli şairin farklı eserleri bulunur. Divan Edebiyatı üzerinden ele alınması ile beraber, bu konuda pek çok önemli divan şiiri yer almaktadır. Bu gibi nedenlerden dolayı beyit önemli bir yere sahiptir. Tabii zaman içerisinde şiir üzerinden beyitten uzaklaşılmış ve farklı bir yapı ele alınmıştır.

Nazım Birimi Beyit ve Bent Nasıl Bulunur?

En çok merak edilen konular içerisinde nazım birimi beyit ve bentin nasıl bulunacağı geliyor. Şiir içindeki mısraların kümelenmesinden meydana gelen yapı beyit olarak bilinir. Bu doğrultuda kümede bulunan mısraların sayısına göre ad alır. Böylece iki mısralık öbeklere beyit ismi verilir. Dört mısradan oluşmuş olan kıta veya dörtlük ile beraber, 3 ile 5 ve daha fazlası üzerine oluşan mısralar ise bent olarak bilinir. Bu şekilde mısraların sayısına bağlı olarak beyit ve bent arasındaki fark ortaya çıkar. Bu da beyit ve bentin nasıl bulunacağını kolayca göstermektedir.

Haberin Devamı

Beyit Kaç Dizeden Oluşur?

Merak edilen konular içerisinde beyit kaç dizeden oluşur sorusu da gelir. Bu doğrultuda bir beyit iki mısradan meydana gelir. Aynı zamanda bir nazım parçası olarak da ifade edilir. Bu doğrultuda mısra sayısı üzerinden beyit ile birlikte bent birbirinden ayrılır. Daha doğrusu bu şekilde birbirinden ayırma şansı elde edilmiş olur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!