BES sorgulama nasıl yapılır? Bireysel emeklilik sisteminde ne kadar para biriktiği nasıl öğrenilir?

Güncelleme Tarihi:

BES sorgulama nasıl yapılır Bireysel emeklilik sisteminde ne kadar para biriktiği nasıl öğrenilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2022 17:43

BES sorgulama nasıl yapılır? Bireysel emeklilik sisteminde ne kadar para biriktiği nasıl öğrenilir? Sigortalı çalışanların zorunlu bir şekilde dahil olduğu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), maaşlardan her ay belli bir miktar para kesintisi yapılmasına yol açıyor. E-devlet üzerinden gerekli adımlar izlenerek kolaylıkla BES sorgulaması yapılabilir. BES sorgulama nasıl yapılır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Ülkemizde yaşlanan nüfus sayısının giderek artması nedeni ile 2003 yılında, ilerleyen yıllarda vatandaşların emeklilik yıllarında daha rahat edebilmeleri için hayata geçirilen BES’in ne olduğu ve BES’te ne kadar biriktiği para bakiyesi olduğu gibi konular araştırılıyor.

BES Sorgulama Nasıl Yapılır?

Sigortalı olarak çalışan kişilerin zorunlu olarak katıldığı Bireysel Emeklilik Sistemi’nde her ay biriken paranın nasıl öğrenildiği en sık araştırılan konular içinde yer alıyor. BES’te bakiye sorgulama ile ilgili gerçekleştirilen bütün işlemler e-Devlet üzerinden hızlı bir şekilde kolaylıkla gerçekleştiriliyor. Öncelikle de e-Devlet sistemine giriş yapılarak daha sonra da arama alanına ‘takasbank’ yazılması gerekir.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Ne Kadar Para Biriktiği Nasıl Öğrenilir?

Haberin Devamı

E Devlet'e giriş yaptıktan hemen sonra arama çubuğuna "Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama" şeklinde yazarak sorgulama işlemini Kısa bir sürede yapabilirsiniz. (Hemen sorgulama yapabilmek için: https://www.turkiye.gov.tr/emeklilik-gozetim-merkezi-bireysel-emeklilik-sistemi-devlet-katkisi-kullanim-ve-limit-bilgileri-sorgulama) internet adresine giriş yapabilir T.C kimlik numaranız ve e devlet şifrenizi girerek sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Açılan sayfada ise, hesaplanan devlet katkısı tutarı, temel sözleşme bilgileri ve ilgili yıl için kalan belirlenen devlet katkısı limiti görüntülenebilir.

 BES’te Biriken Para Nasıl Alınır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde biriken paranız bulunuyorsa sistemde yazan sigorta şirketi ile iletişime geçerek biriken paranızı kolaylıkla almak için talepte bulunabilirsiniz. BES’te biriken paranızı alabilmek için e-Devlet üzerinden herhangi bir işlem yapılamıyor. İşlem yapabilmek için sisteme kayıtlı olan sigorta şirketiniz ya da bankanızla kısa süre içinde iletişime geçmeniz gerekir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) kayıtlı olmanız halinde ödediğiniz katkı payı tutarının yaklaşık yüzde 30’u kadar devletten destek almanız gerekir. Yani aylık olarak ödemeniz gereken 100 TL BES katkı payı için 30 TL devlet katkısı alabilirsiniz. Devlet katkısı, ödediğiniz BES katkı payı kadar yükselir. Bu durum da 200 TL için 60 ve 300 TL için de 90 TL devlet katkısı alabileceğinizi gösterir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!