'Atama rektör'

Güncelleme Tarihi:

Atama rektör
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2016 22:58

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gruplaşmalara yol açtığı gerekçesiyle devlet üniversitelerindeki rektör belirleme yönteminin değiştirilmesi gerektiğine ilişkin açıklamasının ardından AK Parti hükümeti harekete geçti. Partinin çalışmasına göre, rektörler Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, Cumhurbaşkanı da üç aday arasından birini onaylayıp atayacak.

Haberin Devamı

DEVLET üniversitelerine rektör atamalarının değiştirilmesi gündemde. Mevcut sisteme göre seçimle belirlenen üç adaydan biri Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanıyor. AK Parti’nin yeni çalışmasına göre ise rektörler Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından önerilecek, Cumhurbaşkanı onayıyla atanacak.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Geçen dönem Meclis kapanmadan yasalaştırılan son torba tasarıya önergeyle monte edilmek istenen bu düzenlemeye, muhalefet sert tepki göstermişti. Muhalefetin, düzenlemenin üniversitelerdeki demokratik seçimleri ortadan kaldıracağı ve rektörleri hükümete bağlı hale getireceği itirazları nedeniyle önerge geri çekilmişti. AK Parti, bu konuyu yasal düzenleme olarak yeniden TBMM gündemine getirecek. AK Parti’de geçen haftalarda yapılan milletvekili toplantılarında da gündeme gelen bu konuda, yeniden çalışma yapıldığı ortaya çıktı. Bazı milletvekilleri, illerindeki üniversitelerde, rektör seçimlerinde sıkıntı yaşandığını iddia ederek, öğretim üyelerinin rakiplerini saf dışı etmek için ‘FETÖ’cü’ suçlamasında bulunduğunu dile getirdi. Vekiller, rektör seçimlerini düzenleyen önergenin yeniden gündeme getirilip getirilmeyeceğini sordu. Başbakan Binali Yıldırım da “Bu düzenlemeden vazgeçmedik” yanıtı verdi. AK Parti’nin yeniden TBMM gündemine getireceği çalışmaya göre, devlet üniversitelerinde rektörler YÖK tarafından önerilecek, profesör olarak en az üç yıl görev yapmış üç aday arasından Cumhurbaşkanı onayıyla atanacak.

4 YILLIĞINA GELECEK 2. KEZ ATANABİLECEK
Bir aylık süre içerisinde eğer atama yapılmazsa ve 2 hafta içinde de YÖK yeni adaylar gösteremezse, Cumhurbaşkanı doğrudan kendi belirlediği bir adayı rektör olarak atayacak. Bu düzenlemeye göre, rektör 4 yıllığına atanacak ve ikinci kez seçilebilecek, 2 dönemden fazla görev yapamayacak.
Düzenlemeyle Cumhurbaşkanı’na rektörü azletme yetkisi de veriliyor. YÖK’ün teklifi üzerine Cumhurbaşkanı rektörleri geçici olarak görevden uzaklaştırabiliyor veya görevine de son verebiliyor.

‘SİSTEMİN KENDİSİ SORUN’
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda 18 Ekim’de düzenlenen akademik yıl açılışındaki konuşmada rektörlük seçimleriyle ilgili şunları söylemişti: “Rektör adaylarının öğretim üyelerinin oylarıyla tespit edildiği sistemin kendisi bir sorun haline dönüşmüş durumda. Demokratik görünümdeki rektörlük seçimleri, üniversitelerde gruplaşmaları, hizipleşmeleri ve kırgınlıkları arttıran bir süreç. Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK’ün ve Cumhurbaşkanı’nın takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!