Anne kıza 40 yıl arayla aynı burs

Güncelleme Tarihi:

Anne kıza 40 yıl arayla aynı burs
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2024 07:00

Yasemin Şekercan ve kızı Azra Aylin Kul tam 40 yıl arayla TEV bursiyeri oldu. Yasemin Şekercan 1984 yılında okul birincisi olduğu için Vehbi Koç tarafından bizzat tebrik edildi. Şekercan’ın dördüz çocuklarının hepsi bu sene farklı mühendislik bölümlerini kazandı. Onlardan biri olan Azra Aylin Türk Eğitim Vakfı (TEV) üstün başarı bursu almaya hak kazandı. Annesinin Vehbi Koç’la fotoğrafını hala sakladığını söyleyen Azra Aylin, önceki gün düzenlenen törende Ömer Koç’la benzer bir fotoğraf çektirdi.

Haberin Devamı

Azra Aylin Kul, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Endüstri Mühendisliği bölümünü geçtiğimiz yıl Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’de 4 bin 39’uncu olarak kazandı. Bu başarısıyla öğrenim hayatı boyunca TEV’den eğitim desteği alacak olan üstün başarı bursiyerleri arasında yer aldı. 19 yaşındaki Azra Aylin’in, TEV ile bağı ise daha doğmadan başlamıştı. Annesi Yasemin Şekercan, ortaokul ve liseyi birincilikle bitirdikten sonra Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Haberleşme Mühendisliği bölümünü kazanan parlak bir öğrenciydi. Başarılarıyla TEV’in ve Koç ailesinin dikkatini çeken Şekercan, 1984 yılında Vehbi Koç tarafından tebrik edildi ve o an bir fotoğraf karesiyle ölümsüzleşti. Aradan tam 40 yıl geçtikten sonra TEV bursiyeri olma ve Koç ailesi tarafından tebrik edilme sırası bu kez kızı Azra Aylin’e geldi. TEV’den başarı bursu almaya hak kazanan öğrencilerin biraraya geldiği toplantıda Ömer Koç tarafından tebrik edilen Azra Aylin duygularını şu sözlerle ifade etti:

Haberin Devamı

FOTOĞRAFLAR BAŞARI HİKAYEMİZİ SİMGELİYOR
“TEV’le tanışma sürecimde annemin başarı hikayesinin çok büyük önemi var. Annem TEV’in 1984 yılı bursiyerlerinden biriydi ve daha sonra çok başarılı bir kariyere sahip oldu. Annemin Vehbi Koç’la gençliğinde çektirdiği fotoğrafın ise ailemiz için çok nostaljik bir önemi var. Annemin başarı hikayesinin sembolü olan bu fotoğraf bizim için her zaman bir itici güç oldu. Ben de elde ettiğim akademik başarılar sayesinde annemden 40 yıl sonra TEV bursiyeri olmaya hak kazandım. Bu başarı benim için çok önemliydi ancak ailemiz için de kıymetli olan anlardan biri Koç Holding Yönetim Kurulu ve TEV Mütevelliler Heyeti Başkanı Ömer Koç ile çektirdiğim fotoğraftı. Artık evimizde annemle başarı hikayemizi simgeleyen iki önemli fotoğraf duracak. Belki ben de bu motivasyonu çocuklarıma aktarabilirim ve bunu bir aile geleneği olarak sürdürme şansı yakalarız.”

Anne kıza 40 yıl arayla aynı burs

Haberin Devamı

VEHBİ BEY ‘İYİ YERLERE GELECEKSİN’ DEMİŞTİ
Yasemin Şekercan ise Vehbi Koç’la 40 yıl önce çektirdiği fotoğrafın hikayesini şöyle anlattı:
“Vehbi Bey’in elimi sıktığı o fotoğraf çekildiği gün hangi üniversiteyi ve bölümü kazandığım henüz belli değildi. Eğitime çok değer verdiğini biliyordum. Buluştuğumuzda Vehbi Koç bana iyi yerlere gelmeyi hak ettiğimi ve mutlaka parlak bir geleceğe sahip olacağıma güvendiğini söylemişti. Bunu hala hatırlıyorum. Ortaokuldan sonra Eyüp Lisesi’ni de birincilikle bitirince TEV bursiyeri olmaya layık görülmüştüm. Üniversite hayatım boyunca vakıftan burs alan öğrencilerden biriydim. Bütün imkânlarından yararlandım. Bu sayede tiyatrolara gittim, kültürle, sanatla, sporla, yabancı dil kurslarıyla ve destekleyici eğitim olanaklarıyla tanıştım. O nedenle TEV’e hep bir gönül borcum vardı. Bu nedenle özellikle çocuklarımı TEV bursiyeri olmaları konusunda yönlendirdim ve başvurmalarını telkin ettim.”

 

Haberin Devamı

DÖRDÜZLER MÜHENDİS ANNENİN YOLUNDA
Bir GSM operatöründen haberleşme mühendisi olarak emekli olan 5 çocuk annesi Yasemin Şekercan’ın 30 yaşındaki büyük oğlu bir vakıf üniversitesini tam burslu bitirdikten sonra avukatlık yapıyor. Öğrenim hayatı süren dördüzlerin tamamı ise mühendis olarak onun yolundan ilerlemeye karar verdi. Esra Selin Kul, Azra Aylin Kul ve Önder İhsan Kul İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’de Ömer Şahin Kul ise İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa’da farklı mühendislik bölümlerini kazandı. 2023 YKS’ye birlikte hazırlanan dördüzleriyle gurur duyduğunu söyleyen Şekercan; “Hedeflerine odaklı oldukları için sınav sürecimiz çok zor olmadı. Sanatla ve sporla uğraşmaları ders aralarında rahatlamalarını sağladı. Hepsi hedeflerini biliyorlardı. ‘Anne biz senin yüzündeki mutluluğu görmek için başardık’ dediler. Meslektaşım olmalarından çok mutluyum” dedi.

Haberin Devamı

TEV ÜSTÜN BAŞARI BURSU’NU ANLATTI
Türk Eğitim Vakfı (TEV)’in 17 yıldır öğrencilere destek olmak amacıyla sağladığı ‘Üstün Başarı Bursu’nu bu yıl almaya hak kazanan öğrenciler belli oldu. 6 bin başvuru arasından değerlendirme aşamalarını geçen 137 öğrenci, aylık 5 bin TL eğitim desteği almaya hak kazandı. 2023 YKS’de 4 bin 39’uncu olma başarısını gösteren Azra Aylin, üniversite sınavındaki derecesi ve TEV bursiyeri olmak için geçtiği aşamalardan bahsederken; “Üniversite sınavı yaklaşınca derslerime daha çok ağırlık vermeye, kariyerime odaklanmaya başladım. 11’inci sınıfta endüstri mühendisi olmak istediğime karar vermiştim. Çünkü çalışma alanı geniş ve ben ne istediğime üniversitede karar vermek istiyordum. 4 kardeşin aynı anda üniversite sınavına hazırlanması ve aynı anda girmesi biraz sancılıydı. Ama annemin kaptanlığı burada çok önemliydi ve sayesinde birbirimize güç vererek güzel bir şekilde üstesinden geldik. İki idolüm var; biri annem diğeri kalp pili çalışmasıyla adını dünyaya duyuran bilim insanı Canan Dağdeviren.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!