Airbag nedir? Ne işe yarar? Airbag çalışma prensibi

Güncelleme Tarihi:

Airbag nedir Ne işe yarar Airbag çalışma prensibi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2022 19:28

Airbag, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan airbag nedir öğrenebilir ve ne işe yaradığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Airbag nedir? Ne işe yarar? Airbag çalışma prensibi detaylarıyla birlikte derledik.

Haberin Devamı

Airbag, araçlarda çarpışma sırasında şişerek emniyet kemeri ile beraber yolcuların güvenliğini sağlayan bir hava yastığıdır. Airbag sayesinde yolcuların güvenliği sağlanır ve bundan dolayı hayati bir öneme sahiptir.

 Airbag Nedir?

 Airbag birçok kişi tarafından merak edilen ve sık sık araştırılan bir üründür. Otomobillerde çarpışma esnasında hava ile ya da gaz ile şişen ve emniyet kemeri ile birlikte sürücünün hayatını koruyan bir hava yastığıdır. Hava yastıkları sayesinde bir çarpışma olduğunda yolcuların hayatı korunur ve bu sayede ölüm tehlikeleri azalır. Hava yastıkları yani airbagler saniyenin 1/10'undan daha kısa bir sürede açılır ve bununla beraber tehlikelerin önüne geçer.

 Airbag araçlarda bulunur ve çarpışma esnasında açılarak hayati tehlikeleri önler. Hava yastıkları tasarlanırken belirli bir hıza göre tasarlanmıştır. Bu hız değeri Avrupa'da 20-25 km/s, Amerika'da ise 15-20 km/s olmaktadır. Otomobillerde artık birden fazla hava yastığı kullanılmaya başlanmış ve bu sayede araçtaki herkesin güvenliği sağlanmıştır. Önce iki adet, ön koltukların yanlarında iki adet ve ön kapıların üzerinde de iki adet airbag bulunmaktadır. Önden çarpışma olması halinde sürücü ve öndeki yolcu için hava yastıkları açılır. Yandan çarpışma durumunda ise ön hava yastıkları ve kaza tarafındaki kafa hava yastığı da açılır.

Haberin Devamı

 Ne İşe Yarar?

 Airbag ile araç içindeki kişilerin kaza esnasında hayatlarının korunması amaçlanmaktadır. Otomobillerde kaza esnasında açılması için tasarlanan airbagler yani hava yastıkları herhangi bir çarpışma esnasında açılır ve yolcuların hayatlarını korur. Araçlarda ilk olarak tek bir hava yastığı bulunurken günümüzdeki gelişen teknoloji ile hem sürücünün, hem de ön ve arkadaki yolcuların güvenliği sağlanır. Önde iki adet, ön koltukların yanlarında iki adet ve ön kapı çerçevelerinin de üst alanlarında iki adet hava yastığı bulunur. Hava yastığı olan araçlarda mutlaka sürücünün dik oturması gerekir.

 Direksiyon ile arasında en az 25 cm mesafe bırakması gerekir. Ön koltuğa kesinlikle çocuk oturtulmaması gerekir. Aynı zamanda koltuk başlıklarının da kafa ile aynı hizada olması oldukça önemlidir. Emniyet kemerinin mutlaka doğru takılı olması gerekmektedir. Bir kaza ya da çarpışma esnasında hava yastıklarının açılması ile kişilerin zarar görmemesi için bunlara dikkat edilmesi gerekir. Bu esnada her türlü tehlikeden korunmak mümkündür.

Haberin Devamı

 Airbag Çalışma Prensibi

 Otomobillerde can güvenliği için oldukça önemli olan airbaglerin çalışma prensibi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Otomobiller darbeye maruz kaldığı zaman ani bir şekilde hız kaybeder. Bununla beraber sensörlerde hız değişimi meydana gelir ve ivme ölçerler de darbenin derecesini ölçer. Otomobil eğer şiddetli bir kuvvet ile karşı karşıya ise hava yastığının sistemi tetiklenir ve patlayıcının ateşlenmesi ile hava yastıkları argon gazı ya da nitrojen ile dolmaya başlar.

 Kazandan yaklaşık olarak 30 ile 40 milisaniye sonra hava yastıkları tamamen şişer ve açılır. Çarpmadan sonra hava yastığının içerisindeki gaz küçük delikler sayesinde tamamen boşalır. Hava yastıkları yani airbagler tasarlanırken hızları ayarlanmıştır ve buna göre açılır. Bu kız Avrupa için 20-25 km/s iken Amerika için 15-20 km/s olarak belirlenmiştir. Otomobil içerisindeki kişilerin maksimum güvenlik ile yolculuk etmelerini sağlamak için tasarlanmıştır. Bu nedenle airbaglere uygun bir şekilde durmak ve bu şekilde yolculuk yapmak gerekir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!